Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna octombrie de 3.116 lei, in urcare fata de luna precedenta cu 34 lei (+1,1%), arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6%.
In luna octombrie 2019, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5090 lei, cu 49 lei (+1%) mai mare decat in luna septembrie 2019.
Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.116 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 34 lei (+1,1%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7118 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1801 lei).
Indicele castigului salarial real a fost 110,8% pentru luna octombrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Indicele castigului salarial real a fost 100,7% pentru luna octombrie 2019 fata de luna precedenta.
In luna octombrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna septembrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 12:32
O propunere legislativa privind majorarea valorii nominale maxime a tichetului de masa de la 15 la 20 de lei a fost depusa la Parlament de mai multi deputati PSD.
Proiectul modifica Legea nr.165/2018, in sensul actualizarii valorii nominale a tichetului de masa la 20 de lei.
"Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei la data aplicarii prevederilor acestei legi. Prevederile legii intra in vigoare in data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial", prevede textul initiativei legislative semnate de deputatii PSD Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Radus si Ioan Terea.
Conform initiatorilor, "valoarea actuala nominala a unui tichet de masa este de 15,18 lei (inainte de impozitare) si nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 lei".
"Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese.
Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masa este printre cele mai mici din Europa. Daca in Romania valoarea este aproximativ 3,21 euro, in Spania este 11 euro, in Belgia este 8 euro, in Franta este 11,04 euro, in Grecia... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 14:21
Bancile nu afiseaza in prezent comisioanele pentru tranzactiile la bancomate in valoare nominala, ci doar in valoare procentuala. Oficialii de la Protectia Consumatorului sustin ca de vina sunt... banii.
Afisarea in termeni nominali ar presupune costuri majore aparute din cauza modificarii sistemelor informatice ale bancilor. Mai mult, sustine ANPC, costurile respective ar putea fi suportate tot de clienti.
"In momentul de fata ordinul este implementat intr-o forma care sa nu implice costuri majore care ar putea fi transferate catre consumatori.
Analizam care este momentul oportun pentru a veni cu completari la ordin, in asa fel incat consumatorii sa fie informati complet, corect si precis asupra comisioanelor care li se percep", sustin reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia... citeste mai departe despre "De ce nu afiseaza bancile comisioanele la bancomat asa cum prevede legea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 10:17
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o scadere cu aproape 1,4 miliarde lei, corespunzatoare unei variatii trimestriale de -0,5% in termeni nominali, pana la 303,5 miliarde lei.
Scaderi au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta. In ceea ce priveste cele doua mari categorii de deponenti - persoane fizice si persoane juridice - valorile totale ale depozitelor acestora au avut evolutii opuse, depozitele populatiei inregistrand o variatie trimestriala pozitiva, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica negativa.
La 30 septembrie 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania s-a situat cu 16,4 miliarde lei sub cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, declinul anual fiind de 5,1% (variatie anuala de -6,9% in termeni reali).
Depozitele in moneda nationala totalizau, la sfarsitul trimestrului III 2013, 155,3 miliarde lei (variatie trimestriala de -0,4% in termeni nominali), detinand o pondere de 51,2% in totalul depozitelor din sistemul bancar din Romania. Declinul depozitelor in lei inregistrat in trimestrul III 2013 a fost determinat in principal de dinamica negativa a valorii depozitelor in lei ale persoanelor juridice, scaderea cu 0,9 miliarde lei neputand fi compensata de cresterea cu 0,3 miliarde lei a depozitelor in lei ale persoanelor fizice.
La 30 septembrie 2013,... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:40
Oferta primara de vanzare de obligatiuni corporative emise de UniCredit Tiriac Bank, in valoare de 500 milioane lei, a fost aprobata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Banca emite obligatiuni corporative in lei, negarantate, cu maturitatea de cinci ani, scadente in 2018, nominative, in forma dematerializata, evidentiate prin inscriere in cont, potrivit unui comunicat al UniCredit Tiriac Bank.
Oferta va fi declarata deschisa pe 14 iunie, ora 9.00, si va fi declarata inchisa pe 21 iunie, ora 13.00.
Oferta initiala este de 50.000 de obligatiuni, fiecare avand valoarea nominala de 10.000 de lei. In cazul in care subscrierile vor depasi acest numar, UniCredit Tiriac Bank poate creste numarul de obligatiuni pana la maximum 70.000 de unitati. Subscrierea minima este de 50 de unitati.
Oferta va fi considerata incheiata cu succes daca minimum 70% din suma tintita este subscrisa, precizeaza banca.
Subscrierile vor fi inregistrate exclusiv de intermediarul emisiunii, SSIF Broker.
Cuponul va fi de minimum 6% pe an, iar nivelul final al acestuia va fi anuntat public, cel mai tarziu in a patra zi lucratoare de derulare a ofertei, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare. Plata dobanzii se va realiza in datele de 15 iunie, respectiv 15 decembrie, ale fiecarui an, scadenta obligatiunilor fiind 15 iunie 2018.
Fondurile nete rezultate in urma emisiunii obligatiunilor, dupa plata comisioanelor, onorariilor si a altor cheltuieli cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 08:10
Valoarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea scadea la jumatate, in conditiile in care Bursa a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, pentru reducerea la jumatate a capitalului social, prin restituirea catre actionari a unei cote parti de 50% din aporturi, transmite NewsIn.Consiliul Bursei, reunit in sedinta din 27 aprilie 2011, a hotarat convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii in data de 24/25 iunie 2011, pentru reducerea capitalului social al societatii de la valoarea de 76.741.980 lei la 38.370.990 lei, prin restituirea catre actionarii inregistrati in Registrul actionarilor societatii la data de inregistrare a unei cote parti de 50% din aporturi, proportional cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune, respectiv de 5 lei/actiune, se arata intr-un comunicat al BVB.Ca urmare a reducerii capitalului social, valoarea nominala a unei actiuni emise de Societate se va diminua de la 10 lei/actiune la 5 lei/actiune.
Pe ordinea de zi a AGA figureaza si modificarea prevederilor incidente ale Actului Constitutiv al societatii, ca urmare a reducerii capitalului social, precum si completarea Actului Constitutiv prin introducerea unor amendamente privind obligativitatea alegerii membrilor Consiliului Bursei prin metoda votului cumulativ, in conditiile expirarii mandatului membrilor Consiliului Bursei sau a revocarii majoritatii membrilor Consiliului Bursei, potrivit prevederilor legale si... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:23
O situatie centralizata la nivelul MAE arata ca angajatii din Centrala Ministerului au primit in 2010 sporuri de 6.571.269 de lei, cele mai mari sume fiind acordate sub forma de indemnizatie pentru cifru de stat si spor pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, informeaza Mediafax.Astfel, printre sporurile acordate salariatilor din Centrala MAE in anul 2010 figureaza indemnizatii pentru cifrul de satat in cuantum de 2.320.567 de lei.
Au fost totodata acordate sporuri pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, in cuantum de 3.574.876 de lei, precum si 509.835 de lei cu titlul de sume compensatorii cu caracter provizoriu - bani acordati in baza articolului 6 din ordonanta de urgenta 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora.
Potrivit situatiei centralizate, au fost date sporuri magistratilor detasati in MAE in cuantum total de 165.991 de lei.
Astfel, magistratilor detasati la MAE li s-au acordat 22.228 de lei cu titlul de sporuri de toxicitate, dar si 59.022 de lei cu titlul de sporuri pentru conditii deosebite de munca.
Tot magistratii detasati la MAE au mai primit suma de 53.329 de lei cu titlul de "valoarea nominala pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si confidentialitate" si suma de 31.412 lei pentru alte sporuri.
In MAE nu se acorda insa stimulente.
Datele se regasesc intr-o situatie centralizata transmisa de Ministerul de... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 12:10
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza in prezent valoarea produsului intern brut al Romaniei din 2020 la 300,7 miliarde euro, fata de nivelul de 481,7 miliarde euro anticipat in ultima proiectie pentru acest interval, din noiembrie 2008, potrivit NewsIn. Astfel, in "Proiectia principalilor indicatori macroeconomici pana in anul 2020", publicata marti, CNP a mentinut estimarile pana in 2013 publicate la finalul aprilie, insa a adaugat proiectii noi pentru intervalul 2014-2020, fata de ultimele seturi de prognoze, realizate in noiembrie anul trecut.
In urma modificarii prognozelor pentru 2009-2013, realizata in primavara, noile estimari pentru PIB au fost semnificativ revizuite in jos, valoarea PIB urmand sa ajunga in 2020 la o valoare mai mica decat cea prognozata toamna trecuta pentru 2014.
In noua proiectie, CNP estimeaza ca PIB-ul va ajunge la 191,2 miliarde euro in 2014 - an in care Romania si-a propus sa adopte euro -, fata de 304,4 miliarde euro in prognoza din noiembrie.
Produsul intern brut ar urma sa ajunga la 208,5 miliarde euro in 2015, 226,1 miliarde euro in 2016, 243,8 miliarde euro in 2017, 261,7 miliarde euro in 2018 si 280,3 miliarde euro in 2019.
In vechea proiectie, CNP estima PIB-ul Romaniei la 330,1 miliarde euro in 2015, 357,5 miliarde euro in 2016, 387 miliarde euro in 2017, 418,1 miliarde euro in 2018 si 448,9 miliarde euro in 2019.
In ceea ce priveste ratele de crestere economica, CNP prevede in prezent un avans al PIB in termeni reali de... mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 18:05