Noi imprumuturi pentru Romania. Datoria totala a tarii a depăsit 50% din PIB de anul trecut

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 09:59
0 citiri
Noi imprumuturi pentru Romania. Datoria totala a tarii a depăsit 50% din PIB de anul trecut

Ministerul Finantelor (MF) a imprumutat 1,503 miliarde de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark si o alta de certificate de trezorerie cu discont

Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), MF a împrumutat 778,8 milioane lei de la banci printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduala la 63 de luni si un randament mediu de 6,33% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar bancile au subscris aproape 1,209 miliarde de lei.

Marti a fost programata o licitatie suplimentara prin care statul voia sa atraga inca 75 de milioane de lei la randamentul de 6,33%, stabilit luni pentru obligatiuni.

De asemenea, Ministerul Finantelor a atras 724,5 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduala la 12 luni si un randament mediu de 5,96% pe an.

Valoarea nominala a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar bancile au subscris peste 1,158 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a planificat, in luna februarie 2024, imprumuturi de la bancile comerciale în valoare de 5,5 miliarde de lei, la care se poate adauga, potrivit Risco.ro, suma de 705 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma totala, de 6,205 miliarde de lei, este cu 115 milioane de lei mai mică fata de cea care a fost programata în ianuarie 2024, de 6,32 miliarde de lei, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Astfel, MF continua indatorarea Romaniei, iar in anul 2024, necesarul de finantare va fi de 170 de miliarde de lei, reprezentand 9,9% din PIB, o scadere fata de nivelul de 200 de miliarde de lei din 2023, arata un raport recent realizat de banca austriaca Erste Group, scrie Ziare.com.

Datoria publica a urcat, anul trecut în septembrie, la 50,5% din PIB, conform ultimelor date afisate de Ministerul Finantelor. In august, datoria era de doar 48,9%. Imprumuturile totale sunt de 759,3 miliarde de lei, echilibrate aproximativ între lei și euro.

Iar marea problema a Romaniei nu e neaparat faptul ca se imprumuta, multe state occidentale au o datorie mult mai mare, ci faptul ca banii sunt folositi în scopuri perverse si anume finantarea salariilor mari ale aparatului de stat sau a pensiilor speciale, doar ce ramane, daca mai ramane ceva fiind utilizat în scop pozitiv, precum investitii sau plata pensiilor bazate pe contributivitate, mult mai mici decat cele speciale, pentru ca pensionarii normali, nu sunt neaparat o masa de manevra pentru guvern si nici votanti devotati ai partidelor care guverneaza si distrug Romania în același timp.

...citeste mai departe despre "Noi imprumuturi pentru Romania. Datoria totala a tarii a depăsit 50% din PIB de anul trecut" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Guvern