Pentagonul doreste sa efectueze periodic patrulari in Marea Chinei de Sud, cu o frecventa de doua sau trei ori pe luna, pentru a-si exprima libertatea de navigare in aceste ape disputate si pe care Beijingul le revendica, relateaza sambata cotidianul Wall Street Journal (WSJ), citat de AFP.
Potrivit publicatiei americane, obiectivul este de a adopta o atitudine mai constanta fata de pretentiile chineze in regiune, spre deosebire de abordarea de la caz la caz a administratiei fostului presedinte american Barack Obama.
Desi au refuzat sa precizeze data si locul exacte ale acestor operatiuni de patrulare, responsabili americani citati de WSJ au indicat ca in primele luni Comandamentul fortelor navale ale SUA din Pacific ar dori sa se desfasoare doua sau trei operatiuni de "libertate de navigare" in fiecare luna.
Aceste patrule ar urma sa fie formate din avioane de vanatoare si nave militare.
Beijingul revendica cvasitotalitatea Marii Chinei de Sud, zona partial revendicata si de catre Taiwan, Filipine, Brunei, Malayezia si Vietnam.
SUA denunta construirea de catre China a unor insule artificiale in scopuri militare in regiune, intr-un context de crestere a tensiunilor in Peninsula Coreeana in legatura cu programele nuclear si balistic dezvoltate de Phenian. ...citeste mai departe despre "Americanii vor sa patruleze de trei ori pe luna prin Marea Chinei doar pentru a demonstra ca pot" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 13:45
O nava de razboi americana s-a apropiat, joi, de o insula artificiala construita de Beijing in Marea Chinei de Sud, actiunea avand loc in cadrul unei misiuni de patrulare menite sa afirme "libertatea de navigatie", a indicat un oficial american sub acoperirea anonimatului.
Distrugatorul USS John S. McCain s-a apropiat la sase mile marine de reciful Mischief - reciful Meiji in chineza - care face parte din arhipelagul Spratley.
Responsabilul american a precizat, pentru AFP, ca o fregata chineza a transmis de cel putin zece ori navei SUA, prin radiocomunicatii, avertizari.
"Ei ne-au contactat pentru a ne spune: va rugam, intoarceti-va, sunteti in apele noastre", a relatat acesta. "Le-am raspuns ca suntem o nava a Statelor Unite si ca efectuam operatiuni de rutina in apele internationale", a continuat oficialul american.
Potrivit acestuia, interactiunile au fost in totalitate "sigure si profesioniste", in cursul celor sase ore cat a durat respectiva misiune.
China revendica aproape in intregime Marea Chinei de Sud, teritoriu ravnit de asemenea de mai multe tari asiatice, precum Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia si Vietnam.
Aceasta operatiune de libertate a navigatiei - FONOP in termeni militari - este cea de-a treia efectuata de Statele Unite de la preluarea mandatului de catre presedintele Donald Trump, pe 20 ianuarie.
Un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Chris Logan, a refuzat joi orice comentariu privind actiunea USS John S.... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 08:57
China si-a exprimat "opozitia ferma" fata de declaratiile sefului Pentagonului, Jim Mattis, care a criticat, in timpul unui summit de aparare regional din weekend, "militarizarea" Marii Chinei de Sud.
Washingtonul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de constuirea de insule artificiale in regiune de catre China, actiune care ar reprezenta o amenintare la adresa libertatii navigatiei in zona care reprezinta o importanta artera pentru comertul international, informeaza AFP.
Marea Chinei de Sud, in care se crede ca s-ar afla depozite insemnate de petrol si de gaze si care este revendicata de mai multe state, este o potentiala zona de conflict militar in Asia.
"Scopul si efectul activitatii Chinei in Marea Chinei de Sud sunt diferite de cele ale altor tari in cateva aspecte importante", a declarat Mattis. Potrivit acestuia, "militarizarea" promovata de Beijing si "ignorarea dreptului international" demonstreaza "nepasarea" Chinei fata de interesele altor natiuni.
Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a numit comentariile lui Mattis "iresponsabile" si a acuzat "anumite tari din afara regiunii" ca fac "declaratii eronate".
Beijingul "respecta si protejeaza libertatea de navigare si de survolare a tuturor tarilor", dar se opune "spectacolului de forta al anumitor tari", care "ameninta suveranitatea si securitatea Chinei", a spus purtatorul de cuvant.
Comportamentul Chinei in Marea Chinei de Sud, care este revendicata partial de... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 15:00
Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.
Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.
Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.
"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.
De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.
Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.
Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.
China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.
Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
1Beijingul intentioneaza sa modifice legislatia privind securitatea transportului maritim din apele care inconjoara China, dupa cum au anuntat mai multe organe de presa din aceasta tara.
Noul proiect ar urma sa impuna inclusiv submarinelor straine sa navigheze la suprafata si cu steagul arborat, cata vreme se afla in apele controlate de China, relateaza revista Quartz.
Inainte de a intra in apele controlate de China, sumersibilele straine, dar si alte tipuri de vase vor avea nevoie de aprobarea Beijingului si li se va cere sa tina constant legatura cu autoritatile, se arata in noul proiect de lege.
De asemenea, China isi rezerva dreptul de a interzice sau a redirectiona orice nava care este banuita de a pune in pericol noile reguli de ordine si siguranta ale traficului maritim din zone precum Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est sau Marea Galbena.
Problema cea mai mare este ca interpretarea pe care oficialii de la Beijing o dau Conventiei ONU privind Legislatia Maritima (UNCLOS) le permite acestora sa extinda controlul asupra navelor care tranziteaza zone incluse in afara spatiului de siguranta de 24 de mile nautice in care in stat isi poate exercita influenta militara in apele sale teritoriale.
Acest lucru ar putea agita si mai mult situatia tensionata din regiune, revendicarea Beijingului asupra unei portiuni de aproape 80% din Marea Chinei de Sud fiind contestata de state precum Vietnam, Filipine, Brunei, Taiwan, Malaezia si Indonezia.
Un control... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 17:44
Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marilor (UNCLOS) a fost ratificata pana in prezent de 160 de state si de Uniunea Europeana, dar numarul acestora s-ar putea reduce in mod neasteptat.
Oficialii de la Beijing au anuntat ca isi vor retrage semnatura de pe tratatul international, daca tribunalul care judeca disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud nu va da castig de cauza Chinei, informeaza Quartz.
China ridica pretentii asupra aproape intregului teritoriul maritim din sud si a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si consolida prezenta in zona, dovada stand insulele artificiale construite in ultimii doi ani, pe care au inceput sa apara diverse baze militare.
Vietnam, Filipine, Brunei, Thailanda si Indonezia ridica pretentii asupra unor portiuni din Marea Chinei de Sud, unele aflate chiar in zonele ocupate recent de chinezi.
Apele din sudul Chinei sunt tranzitate si de una dintre cele mai importante rute comerciale maritime, volumul de marfa anual care traverseaza aceasta zona fiind apreciat la o valoare de 5.000 de miliarde de dolari.
Slabiciunea SUA
Militarizarea apelor internationale de catre China a generat reactii din partea Statelor Unite, care au trimis doua portavioane din Flota Pacificului sa patruleze regiunea, ca raspuns la apelurile facute de aliatii din regiune, in special de catre Filipine.
Insa Washingtonul are o vulnerabilitate de netagaduit atunci cand vine vorba de conventia UNCLOS, pentru ca americanii nu au semnat... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:00
1Un avion de bombardament american a zburat peste o zona disputata, deasupra Marii Chinei de Sud, Beijingul acuzand SUA ca deliberat creste tensiunile in zona.
Ministerul chinez al Apararii a cerut SUA sa ia masuri pentru a preveni astfel de incidente pe viitor, pentru a nu tensiona relatiile dintre cele doua tari, arata Fox News. Beijingul a anuntat ca se simte "provocat" de acest incident, care nu este primul.
Oficiali de la Pentagon au declarat pentru Wall Street Journal ca ancheteaza acest incident, lasand sa se inteleaga ca a fost vorba despre o greseala si ca doar conditiile meteo nefavorabile au facut ca pilotul aparatului B-52 sa intre in acea zona.
In octombrie, o nava americana a intrat in aceeasi zona disputata din Marea Chinei de Sud, starnind reactii prompte din partea Beijingului. Luna trecuta, alte doua bombardiere B-52 au zburat foarte aproape de insulele Spratly.
Oficialii de la Beijing afirma ca acest ultim incident reprezinta o ...citeste mai departe despre "Tensiuni diplomatice SUA - China: Un bombardier american a zburat peste o zona disputata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 12:17
US Navy intentioneaza sa efectueze patrule in interiorul celor 12 mile marine (22,2 km) de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud de doua ori pe trimestru, pentru a reaminti Chinei si altor tari drepturile Statelor Unite in temeiul dreptului international, a declarat luni un oficial american din domeniul apararii.
"Ne vom duce acolo de doua ori pe trimestru sau chiar putin mai mult", a declarat acest oficial, citat de Reuters, care nu a fost autorizat sa discute public despre planurile operationale ale Marinei americane.
"Intentia este de a exercita regulat drepturile noastre in temeiul dreptului international si a reaminti chinezilor si altora punctul nostru de vedere", a mai spus acest oficial.
Oficial militar chinez: Un incident minor poate declansa razboi, daca SUA continua provocarile
La randul sau, Ben Rhodes, consilierul adjunct ale presedintelui american pentru securitate nationala, a declarat luni ca vor fi mai multe demonstratii ale angajamentului militar al ...citeste mai departe despre "Americanii nu se sperie de amenintarile Chinei: Facem manevre in Marea Chinei de cate ori vrem" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 09:42
Tensiunile in Marea Chinei de Sud cresc pe zi ce trece.
In vreme ce Beijingul continua constructia de insule artificiale si instaleaza baze militare pe acestea, in zone disputate de mai multe tari riverane, SUA incearca prin toate mijloacele sa demonstreze ca pretentiile teritoriale ale Chinei nu sunt recunoscute pe plan international.
Tot mai multe voci spun ca urmeaza o confruntare in Marea Chinei de Sud. CNN a intocmit o lista cu cinci lucruri esentiale de stiut despre ce se intampla in zona fierbinte.
1. A cui e Marea Chinei de Sud?
Pretentiile Beijingului asupra Marii Chinei de Sud merg inapoi in istorie, in timpul dinastiilor Xia si Han. China si-a delimitat pretentiile de-a lungul liniei in noua puncte, propusa de Chiang Kai Shek in 1947. In timpul erei republicane, China a cartografiat si denumit 291 insule si recifi din regiune.
Cresc tensiunile SUA-China: Masura care i-a ingrijorat pe americani
SUA sustin ca Marea Chinei de Sud este apa internationala si ...citeste mai departe despre "5 lucruri esentiale despre conflictul din Marea Chinei de Sud care ar putea declansa un razboi cu americanii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 15:46