Incepe Razboiul Stelelor? SUA se tem ca Rusia si China le pot da jos satelitii de pe orbita

Joi, 30 Martie 2017, ora 14:39
6941 citiri
Incepe Razboiul Stelelor? SUA se tem ca Rusia si China le pot da jos satelitii de pe orbita
Foto: Wikimedia

Deja prinse intr-o serie de tensiuni in Marea Chinei de Sud, Ucraina sau alte zone fierbinti ale globului, cele trei superputeri militare de pe glob, SUA, Rusia si China, ar putea impinge lupta pentru suprematie in spatiu, ori cel putin asa considera expertii militari americani.

Acestia avertizeaza ca dezvoltarea programelor spatiale ale rivalilor din ultimii ani lasa posibilitatea unui conflict care sa se extinda dincolo de atmosfera terestra, relateaza IB Times.

"In vreme ce nu suntem in razboi in spatiu, nu cred ca putem putem vorbi nici de pace. Amenintarile care vizeaza sistemele noastre spatiale se dezvolta rapid, ceea ce inseamna ca trebuie a fim pregatiti pentru un conflict care a se extinda in spatiu", a explicat vice-amiralul Charles A. Richard, comandantul adjunct al Centrului de Comanda Strategic al SUA.

In cazul unui conflict inregistrat intre cele trei super-puteri militare, Rusia si China ar putea folosi tehnologia spatiala dezvoltata pentru a elimina satelitii de comunicatii si supraveghere detinuti de americani pe orbita Terrei.

Rolul acestora este de a detecta rachete inamice, de a mentine comunicatii intre navele militare si baza si de a coordona atacuri.

Chiar si blocarea programelor de localizare, asa cum este sistemul GPS, poate reprezenta o amenintare, de care sunt capabile chiar si alte state, mai spun expertii militari americani.

"Orice natiune cu un program spatial dezvoltat, care presupune urmarirea unui satelit si lansarea unui astfel de obiect in spatiu, are posibilitatea de a perturba functionarea corecta a unui satelit al adversarilor", a specificat expertul in securitate spatiala si co-fondandatorul think tank-ului Stimson Center, Michael Krepon.

Cu toate cestea, Krepon crede ca actualele capacitati defensive ale SUA se pot dovedi superioare tehnologiilor detinute de rusi si chinezi. "Parerea mea este ca, fata de China si Rusia, SUA are capacitati superioare de a purta un razboi in spatiu", a spus acesta, intr-un interviu acordat CNBC.

Importanta sectorului spatial a fost sesizata inclusiv de membrii administratiei Trump, in ciuda taierilor de buget aplicate anul acesta pentru diverse agentii federale, NASA beneficiind in continuare de o finantare de la buget aproape egala cu cea din 2016.

Din suma de 19,1 miliarde dolari alocata anul acesta pentru activitatea NASA, 3,7 miliarde merg la dezvoltarea unor sisteme de lansare in spatiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi spatial SUA Rusia, #sateliti SUA, #sateliti militari, #programe spatiale Rusia China , #Rusia