Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Cererea pe piata imobiliara a crescut cu 15% in luna august fata de ianuarie, dupa scaderea abrupta de aproape 70% la finalul lunii martie, in contextul epidemiei de Covid-19, iar Cluj-Napoca se mentine in continuare pe primul loc intr-un top al preturilor, potrivit unui comunicat al unei companii de specialitate.
Dupa un inceput de an promitator, cu o crestere accelerata in primul trimestru de 11% la nivel de dinamica a cererilor fata de aceeasi perioada a anului precedent, incertitudinea din piata, precum si restrictiile impuse de autoritati au determinat ca al doilea trimestru sa fie marcat de scaderea numarului de cereri de tranzactionare cu pana la 70%. Incepand cu finalul lunii mai, insa, piata imobiliara si-a reluat trendul pozitiv, cu revenirea nivelului de cereri la unul similar cu cel al lunii martie.
"Din iunie am inregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel usor peste al lunii februarie, iar in iulie, cu toata perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de crestere, nivelul de activitate atingandu-l pe cel de dinaintea instaurarii pandemiei. Vanzarile noastre din primele opt luni ale acestui an au depasit valoarea de 1,5 milioane de euro, fata de 1,4 milioane de euro in perioada similara a anului precedent", a declarat Catalin Priscornita, directorul general al companiei Blitz Romania.
Preturile apartamentelor au revenit pe crestere incepand din luna iulie. La finalul lunii august, Cluj-Napoca se afla in continuare... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 12:27
Se pare ca luna noiembrie a anului curent a adus un numar semnificativ de vanzari pe piata imobiliara din Romania. Astfel ca, potrivit cifrelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), un numar de 48.360 de imobile - case, apartamente, terenuri - au fost vandute la nivelul intregii tari in luna noiembrie 2019.
Asta inseamna, cu 1.847 mai multe decat numarul imobilelor vandute in aceeasi luna a anului 2018. In luna noiembrie 2019, au fost inregistrate cele mai multe vanzari de imobile, astfel in Bucuresti s-a inregistrat un numar de 8.190 vanzari de imobile, in Ilfov un numar de 4.169 si in Brasov un numar de 3.136.
In ceea ce priveste operatiunile de ipotecare, la nivel national, in luna noiembrie 2019, s-a inregistrat o crestere fata de luna noiembrie 2018. Cele mai multe operatiuni de ipotecare s-au inregistrat in Bucuresti, adica un numar de 7.529, urmat de judetul Ilfov, cu un numar de 3.069 si Timis, cu un numar de 1.659. (informatii preluate din bursa.ro)
Facilitatile introduse pentru dezvoltatori au incurajat investitiile pentru locuinte noi. Este surprinzator interesul in ceea ce priveste achizitionarea de catre cetateni, a apartamentelor vechi.
Iata ce a declarat Bogdan Cosmin IVAN, Secretar General, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - URBANIS, in cadrul Dezbaterii Salonul Imobiliar - Perspective si tendinte pentru 2020:
"S-a reusit, dupa ani de de eforturi, ca TVA sa scada la 5 la suta pentru... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 15:23
Piata imobiliara a inregistrat o evolutie spectaculoasa in 2017, cu volume record de activitate in sectorul industrial si cel de birouri.
Nivelul chiriilor a fost in general stabil, cu usoare cresteri in piata spatiilor comerciale si segmentul industrial, in timp ce preturile rezidentiale s-au apreciat in medie cu 10%, conform unui raport de specialitate, remis, joi, AGERPRES.
Segmentul industrial si logistic a inregistrat volume record de livrari si cerere la nivel national, 2017 devenind varful evolutiei pietei de pana acum. A fost finalizat un stoc speculativ nou de 500.000 metri patrati (mp), in crestere cu 42% fata de anul precedent, dezvoltatorii internationali (CTP Invest, WDP, P3, Logicor, Zacaria Group, Globalworth) raspunzand rapid la explozia cererii, conform raportului realizat de compania de consultanta imobiliara Activ Property Services.
Volumul tranzactiilor majore de inchiriere a crescut cu 70% intr-un singur an, pana la 730.000 mp la nivel national, peste 73% din cerere fiind reprezentata de activitati de logistica/depozitare.
Gradul de ocupare al stocului competitiv continua sa depaseasca 95%, majoritatea parcurilor dominante fiind integral ocupate, in timp ce nivelul chiriilor pentru spatii industriale/logistice de clasa A a avut o tendinta de usoara crestere, cu valori medii cuprinse intre 3,5 - 4 euro/mp/luna la nivel national.
Piata de birouri a raportat de asemenea o activitate in crestere. Stocul nou finalizat in Bucuresti, de 147.800... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 14:54
In prima luna a acestui an preturile apartamentelor noi si vechi au continuat sa creasca usor in comparatie cu cele inregistrate in ultima luna a anului trecut.
Tendinta de crestere resimtita in ianuarie 2018 a fost sustinuta "in mod exclusiv de segmentul locuintelor nou-construite, intrucat preturile apartamentelor vechi din marile centre regionale fie au stagnat, fie au consemnat scaderi. Acest fapt este o noutate deoarece pana in prezent apartamentele vechi au fost cele care au 'dat tonul' in materie de scumpiri", se arata intr-un comunicat Imobiliare.ro remis Ziare.com
In Bucuresti, pretul apartamentelor a crescut cu 0,64% in ianuarie 2018, de la 1.259 la 1.267 de euro pe metru patrat util, in timp ce pretul unui apartament vechi s-a mentinut constant la 1.187 de euro pe metru patrat. In cazul apartamentelor din noile ansambluri rezidentiale preturile au crescut cu 1,45%, de la 1.306 la 1.325 de euro pe metru patrat util.
In Brasov, "pretul mediu cerut de vanzatori a crescut usor in prima luna a anului, cu 0,2%, mai exact, de la 1.007 la 1.009 euro pe metru patrat util. In vreme ce apartamentele vechi din oras s-au ieftinit cu 0,2% (de la 1.011 la 1.009 euro pe metru patrat), cele nou-construite s-au scumpit cu 1,51%, ajungand astfel la un nivel de pret similar cu cele dintai, respectiv 1.009 euro pe metru patrat util (fata de 994 de euro pe metru patrat util) ", se mai arata in comunicatul citat.
Si la Cluj-Napoca pretul locuintelor noi a crescut usor, de... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 13:05
Contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare in anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata intr-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 in analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decat in majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari.
Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:59
Fondul Monetar International (FMI) a publicat miercuri noi date care arata ca in multe tari preturile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de crestere a pretului caselor a devenit una din principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, transmite Financial Times.
Pentru a se asigura ca ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate si evitate inainte de declansarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar International a inceput sa publice analize ale pietelor imobiliare din intreaga lume. In acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparatii intre pretul mediu al caselor in diferite tari, precum si intre pretul caselor si venituri si chirii.
"Preturile caselor raman mult peste mediile istorice pentru majoritatea tarilor in relatie cu venituri si chirii", a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. "Acest lucru este valabil de exemplu in Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia", a adaugat Zhu.
In urma recesiunii mondiale, bancile centrale din intreaga lume au coborat dobanzile la nivel record, astfel ca pretul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezinta un pericol pentru economiile din intreaga lume, inclusiv Hong Kong si Israel. De exemplu, in Canada pretul caselor este cu 33% peste media istorica in raport cu veniturile si cu 87% peste medie in relatie cu chiriile. In Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie in raport cu veniturile si cu... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 12:36
Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania va creste usor in acest an, in special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele orase din Germania, alaturi de Dublin si Londra, sunt cele mai atractive piete pentru investitori, potrivit PwC.
In topul primelor zece orase pentru investitii imobiliare in acest an se plaseaza, in ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm si Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real EstateĀ® Europa 2014.
"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.
Tranzactii imobiliare pe piata romaneasca de 300 de milioane de euro anul trecut
Datele companiilor de consultanta imobiliara arata ca anul trecut volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 300 de milioane de euro.
Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensifica.
"Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:35
Pe piata imobiliara din Timisoara se vor pastra aceleasi tendinte ca in 2011, cand cea mai mare parte a cererii de locuinte a vizat apartamente ieftine si modernizate.
In ceea ce priveste predictiile pentru 2012, consultantii imobiliari nu se asteapta la o crestere majora, din cauza conditiilor economice instabile, informeaza Adevarul.ro.
Totusi, consultantii imobiliari sunt de parere ca cerea de locuinte in Timisoara nu va disparea, insa o eventuala cresterea a pietei imobiliare este greu de prevazut din cauza crizei economice.
Anul trecut cele mai cautate locuinte au fost apartamentele ieftine cu 2 camere, aceleasi tendinte fiind prevazute si pentru 2012, potrivit datelor agentiilor care se ocupata de intermediere pe piata imobiliara din Timisoara.
Tendinta timisorenilor de a achizitiona apartamente ieftine cu 2 camere se datoreaza faptului ca acestia nu isi doresc sau nu pot investi mai mult dfe 45.000 de euro.
In ceea ce priveste preturile locuintelor, se estimeaza ca acestea se vor mentine la aceleasi valori.
Mai mult, Andrei Vacaru, consultant imobiliar prevede o usoara scadere a preturilor apartamentelor in general, si o usoara crestere a preturilor apartamentelor care beneficiaza de izolare termica. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 10:02