Tendinte pe piata imobiliara: Locuintele s-au ieftinit in 2013, in timp ce terenurile agricole s-au scumpit

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:51
2880 citiri
Tendinte pe piata imobiliara: Locuintele s-au ieftinit in 2013, in timp ce terenurile agricole s-au scumpit

Valorile proprietatilor imobiliare din Romania au scazut intr-un ritm temperat in ultimele 12 luni, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, ale caror preturi au scazut cu aproximativ 6%, se arata intr-o analiza a companiei de evaluari Darian DRS.

Pe de alta parte, terenurile agricole si-au continuat aprecierea, cresterea in ultimii doi ani fiind de aproximativ 50%.

Daca in ultimii cinci ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41%, cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an, in perioada de inceput a crizei, in ultimul an scaderea a fost de doar 2%.

Pentru al saselea an consecutiv, compania Darian DRS a lansat studiul ,,Analiza pietei imobiliare" alaturi de ,,Indicele Imobiliar Darian'. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizand evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare.

Astfel, pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 957 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 862 euro/mp.

Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 63%, reducerea moderandu-se in ultimele 12 luni la aproximativ jumatate de punct procentual.

Preturile apartamentelor noi la nivelul intregii tari au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, pretul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 euro/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 0,3% mai mici decat in urma cu 12 luni.

Compania Darian, cu birouri in 19 de orase din tara, este cea mai veche firma cu capital integral romanesc care activeaza in sfera consultantei pentru evaluare si prima din Romania acreditata RICS la nivel corporativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terenuri agricole Romania, #preturi apartamente, #proprietati imobiliare Romania , #Terenuri agricole