Romanii au aplicat tot mai mult pentru joburi noi in luna iulie. Numarul CV-urilor depuse a crescut cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu peste 20% fata de luna iunie a acestui an, arata datele platformei de recrutare online BestJobs.
Aceleasi date arata ca IT-istii au fost printre cei mai activi, cu un volum dublu de cautari fata de media lunilor anterioare.
"Romanii au aplicat tot mai mult pentru joburi noi in iulie, numarul CV-urilor depuse crescand cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu peste 20% fata de luna iunie a acestui an. Schimbarile ultimelor luni au pus o amprenta puternica pe piata muncii, interesul angajatilor in ceea ce priveste cautarea unui loc de munca a crescut de la o luna la alta, inclusiv in randul specialistilor care au fost pana acum mai putin activi in cautarea unui nou loc de munca", arata BestJobs intr-un comunicat.
In luna iulie, angajatii din domeniul IT au fost printre cei mai activi in cautarea unui nou job, cu un volum de peste 20.000 de cautari, dublu fata de media lunilor anterioare. Contabilii si inginerii au fost si ei foarte activi in cautarea unui loc de munca in luna iulie, cu un volum total de peste 50.000 de cautari.
Ofertele pentru joburi la distanta au continuat sa fie la mare cautare si dupa iesirea din starea de urgenta, pe fondul interesului mare al angajatilor de a lucra in continuare de acasa.
"Astfel, pe parcursul ultimelor trei luni au fost inregistrate, in medie, lunar, peste... mai mult
Vineri, 07 August 2020, ora 11:01
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 15,7% in trimestrul trei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 484 milioane euro, fiind cel mai mare al treilea trimestru ca valoare din 2009 pana in prezent, evolutia prevestind si un sfarsit de an cu livrari in crestere, potrivit GfK.
"Indicatorul de incredere al consumatorului a continuat sa creasca de-a lungul lui 2014, romanii fiind optimisti in special in perioada alegerilor. Asteptarile legate de imbunatatiri viitoare in materie de finantele gospodariilor au crescut, impreuna cu o ameliorare in datoriile acestora. Acest context a creat o dorinta crescuta de cumparare, cel mai probabil pentru produsele cu beneficii emotionale - precum bunurile de folosinta indelungata - in special in urmatorul trimestru, o perioada ce va contine multe oportunitati promotionale", arata rezultatele studiului GfK TEMAX pentru Romania.
Patru din cele sapte sectoare au avut cresteri de doua cifre
Patru din cele sapte sectoare au avut cresteri de doua cifre in trimestrul al treilea: telecom (25,5%), electronice (21%), electrocasnice mari (18%) si electrocasnice mici (18%). O usoara crestere a fost simtita si de piata IT, in timp ce sectorul de imprimante, multifunctionale si consumabile a scazut usor. Piata foto a continuat sa scada, potrivit GfK TEMAX.
Astfel, in perioada iulie-septembrie, piata de telecom a ajuns la 144 milioane de euro, iar smartphone-urile au continuat sa contribuie la evolutia pozitiva a... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 12:59
Totalul magazinelor, atat din comertul modern, cat si din cel traditional, si unitatilor HoReCa din Romania se situa la finalul anului trecut de 122.101, potrivit firmei Vektor MF, care apreciaza ca universul de magazine se va reduce deorece numarul deschiderilor va fi mai mic decat al inchiderilor.
"Estimam o evolutie negativa a universului de magazine din Romania, o reducere a acestuia ca urmare a faptului ca numarul magazinelor noi va fi mult mai mic decat al celor care se vor inchide", a declarat pentru MEDIAFAX Simona Stoica, statistician al firmei de retail tracking Vektor Marktforschung.
Tendinta ultimilor ani in randul retailerilor mari a fost extinderea pe segmentele de magazine de proximitate si supermarketuri, trend care va continua si va afecta in principal magazinele alimentare mici ale antreprenorilor locali.
"O cifra exacta privind numarul de magazine deschise si inchise in comertul traditional si impactul deschiderilor din comertul modern asupra celui traditional vom avea peste doi ani cand intentionam sa realizam din nou un recensamant complet", a aratat Stoica.
Vektor Marktforschung a efectuat anul trecut primul recensamant complet al tuturor punctelor de vanzare de bunuri larg consum alimentare si nelimentare din Romania, pana in cele mai indepartate sate din tara.
Comertul traditional este reprezentat de 86.222 de magazine
Potrivit studiului, comertul traditional este reprezentat de 86.222 de magazine, urmat de HoReCa - 34.526 unitati... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 10:45
Piata de retail din Romania va creste in acest an cu 4,3%, dupa ce anul trecut a inregistrat un avans de 4,9%, la 26 miliarde de euro, performanta sectorului local fiind printre cele mai bune din Europa, reiese dintr-un studiu al Gfk.
"Cresterea comertului online pune presiune asupra formatelor de retail traditional in toata Europa. De aceea, anticipam o crestere moderata pentru acestea din urma, de 0,6% (in medie) pentru tarile UE in 2014. Printre fruntasi se numara Romania (+4,3%) si tarile baltice (+4,8-5,9%).
De asemenea, cresterea puternica pe care o previzionam pentru Turcia (9,5%) va fi contrabalansata de nivelul ridicat al inflatiei. Ne asteptam ca situatia retailului sa inceapa sa se stabilizeze anul acesta in special in statele din sudul Europei cu economia greu afectata", se arata in studiul privind piata de retail din Europa.
Scaderi ale vanzarilor de retail sunt asteptate in Grecia (-3%), dar intr-un ritm mai redus decat in 2013, dar si in Germania (-1%, pentru prima data din 2009) si in Olanda (-1,5%).
Cresterea pietei de retail are loc in conditiile in care Romania are printre cele mai reduse suprafete de vanzare pe cap de locuitor din Romania (0,67 metri patrati), fata de media de 1,11 metri patrati in cele 32 de tari analizate.
"Cele 32 de tari analizate au beneficiat in 2013 de o suprafata de vanzare de 1,11 mp/ cap de locuitor, ceea ce inseamna o crestere de aproape 2% fata de valoarea din 2012. Cea mai mare crestere a avut loc in tarile... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:30
Aproape trei sferturi dintre romani cred ca sunt prea multe reclame in spatiul virtual, iar 58% le considera sacaietoare, dar cu toate acestea 28% dintre cei chestionati spun ca, desi nu le deschid, sunt influentati de mesajul transmis.
"8 din 10 romani cu acces la Internet, observa aceste reclame, chiar daca nu dau click pe ele. (...) Cu toate acestea, un sfert dintre cei chestionati declara ca le plac reclamele, iar 15% chiar au incredere in mesajele promovate prin intermediul lor", potrivit unui studiu GfK.
Companiile considerate cele mai potrivite sa comunice online prin reclame de catre mai bine de 70% dintre respondenti provin din domenii precum turism si vacante, divertisment, retail si electronice si electrocasnice.
La polul opus, produsele pentru bebelusi, bauturile alcoolice si nealcoolice, suplimentele nutritive, mancarea si accesoriile pentru animale de companie sau partidele politice se numara printre cele mai putin potrivite pentru acest gen de promovare (cu procente de sub 30%).
Studiul a fost realizat online, pe un esantion de 524 persoane utilizatoare de Internet din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 15 si 54 ani. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:59
Cele mai puternice retele de retail din Romania in 2013 sunt Kaufland, Carrefour si Lidl, acestea fiind preferatele romanilor din punct de vedere al cheltuielilor casnice in prima jumatate a anului, conform unui studiu GFK Romania.
Totusi, specialistii se asteapta la o schimbare a topului ca urmare a preluarii magazinelor Real de catre Grupul Metro si reamenajarea acestora sub marca Auchan. Conform estimarilor, odata cu finalizarea acestui proces, Auchan va fi al doilea cel mai important lant de hypermarketuri din Romania.
Cifrele arata ca Auchan si Real au acoperit, in prima jumatate a anului, 7% din valoarea totala a bunurilor de larg consum pentru casa si mai putin de un sfert din totalul cheltuielilor in hypermarket, avand o baza de cumparatori de aproximativ 40 de ...citeste mai departe despre "Care sunt cele mai puternice lanturi de magazine din Romania - studiu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 21:11
Retailerii continua sa-si extinda retelele de magazine din Romania, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, care este cea mai buna perioada pentru cumparaturi, pe o piata unde preturile terenurilor se mentin la un nivel bun pentru investitii.
In acelasi timp, cheltuielile de consum pe locuitor sunt prognozate sa creasca cu 23% pana in 2017, conform unui studiu realizat de cei de la Business Monitor International, fata de media regionala de 39%. Piata alimentelor din Romania va ajunge, conform estimarilor BMI, la 13,13 miliarde de dolari.
In aceste conditii, toti mai multi retaileri implicati in segmentul alimentar continua sa investeasca in noi magazine.
Mega Image mai deschide inca cinci magazine pana la finalul lui octombrie
Mega Image va mai deschide inca cinci unitati pana la finalul lunii octombrie, dupa ce a mai adaugat inca trei magazine in lantul sau, care numara acum 256 de locatii.
Mega Image, cea mai mare retea, parte a grupului belgian Delhaize, este cea mai mare retea de supermarketuri din Romania.
La randul lor, cei de la Profi au mai adaugat o noua unitate in lantul de magazine, care numara in prezent 180 de magazine.
Pentru 2013, Profi are ca obiectiv ca numarul de magazine sa se apropie de pragul de 200 de unitati in tara, dispunand de resursele necesare, iar procesul de extindere va continua si in anii urmatori, reteaua urmand sa ajunga la 300 de unitati. Intr-un magazin, investitiile facute de Profi se ridica la cateva sute de... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:50
Valoarea pietei de retail din Romania s-a situat in 2012 la aproximativ 17 miliarde de euro, in crestere usoara cu 3,3 procente fata de 2011, insa abia in 2015 ar putea ajunge la o valoare apropiata anului 2008.
In 2008, piata de retail depasise 22 de miliarde de euro, potrivit unor prognoze realizate de compania de consultanta Roland Berger Strategy Consultants.
"Piata de retail din Romania nu este la nivelul in care sunt implementate tot felul de tehnologii. (...) Vom vedea concepte avangardiste in retail, dar ceea ce observam in prezent fata de anii de glorie 2004-2008 este focusul pus mult mai mult pe profitabilitate..
Pana in anii 2009/2010 retailerii mari s-au dezvoltat pentru a avea mai multa cota de piata, insa in viitor expansiunea va fi bazata mult mai mult pe premise de profitabilitate in mai multe sectoare de retail, nu doar in cel alimentar. Estimam ca in urmatorii 3-4 ani piata va inregistra o crestere si ne vom apropia de valorile din 2008", a declarat, miercuri, Mihnea Radulescu, director la firma de consultanta Roland Berger Strategy Consultants.
In Romania, comertul traditional il depaseste pe cel modern
Acesta a precizat ca in Romania comertul traditional este mult mai prezent decat comertul modern, depasind in continuare procentul de 50% din piata.
"In Romania, fata de majoritatea tarilor din Europa, avem un comert traditional mult mai prezent, peste 50%. Credem ca se va diminua acest procent, insa reducerea nu va fi atat de dramatica... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 16:18
Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, insa in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment, care ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor.
Dinamica lenta a consumului global va insemna, cel mai probabil, un an plin de provocari pentru exportatorii din Romania, potrivit unui raport al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Pe parcursul acestui an, cheltuielile de consum la nivel global au fost in scadere, insa analistii PwC spun ca se asteapta la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in zona euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime.
Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, este de parere ca efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare.
"Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013", a declarat Bogdan Belciu, partener Servicii de Consultanta pentru Management... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 18:41