Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
China va evalua situatia companiilor de stat anul urmator si le va trata "sever" pe cele care au rezultate slabe, produc pierderi de mult timp sau nu respecta standardele de siguranta, transmite agentia Xinhua.
Autoritatile de la Beijing spera sa treaca la un model mai eficient, in care statul ramane actionar majoritar, dar managementul este concentrat mai mult pe obtinerea de profit decat pe atingerea unor obiective politice.
China spera de asemenea ca prin aceasta schimbare de strategie sa contribuie la rezolvarea problemei supracapacitatii industriale, agravata de investitiile prea mari ale companiilor de stat.
Comisia pentru Supravegherea si Administrarea Activelor lucreaza la schimbari care sa ajute companiile de stat sa devina mai competitive la nivel global, sa se concentreze mai mult pe profit si sa aiba un aport mai important la economia tarii, a declarat seful agentiei, Huang Shuhe.
Agentia supravegheaza direct peste 100 de companii de stat, inclusiv Sinopec - cea mai mare companie de rafinare de produse petroliere din Asia, si China Mobile - operatorul de telefonie mobila cu cei mai multi clienti la nivel global.
Companiile de stat au obtinut profit net de circa 1.300 de miliarde de yuani (214,22 miliarde de dolari) in acest an, iar numarul companiilor cu pierderi s-a redus semnificativ, potrivit Xinhua.
Totusi, dintre companiile admninistrate de Comisia pentru Supravegherea si Administrarea Activelor, doar 11 au inregistrat profit mai mare de... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:07
Indoielile asupra Chinei vin in valuri la fiecare cativa ani. Cu toate acestea, an de an, China a sfidat indoielnicii si a ramas in cursa, perpetuand miracolul de dezvoltare chinez, care pare ca-si urmeaza cursul. Daca principalele preocupari in momentul de fata sunt legate de inflatie, de investitiile in exces, de cresterea salariilor si de creditele bancare neperformante, expertii avertizeaza ca China ar putea putea deveni victim propriilor masuri. Exista totusi un sambure de adevar la multe dintre preocuparile actuale, in special cu privire la inflatie. Iata zece motive pentru care nu trebuie sa diagnosticam China dupa modelul altor economii.Strategia
Incepand cu 1953, China si-a incadrat obiectivele macro intr-un plan de 5 ani, cu initiative politice menite sa atinga obiectivele propuse.
Cel de-al 12-lea plan cincinal recent adoptat ar putea fi un punct de cotitura strategic care sa inaugureze trecerea de la modelul unei productii de succes din ultimii 30 de ani catre o societate de consum infloritoare.
Angajament
Consolidata prin Revolutia culturala din 1970, conducerea Chinei pune stabilitatea pe primul loc.
Un astfel de angajament a servit destul de bine in China pentru a evita daunele colaterale de pe urma crizei din 2008-2009.
Aceasta va juca un rol la fel de important in conducerea luptei impotriva inflatiei si impotriva deteriorarii calitatii creditelor.
Reforme valide
Angajamentul Chinei pentru stabilitate este extrem de puternic.
Mai mult de 30 de ani de... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:45