Furtuna din Europa "clatina" Asia. Cat de puternic va fi noul "tsunami" financiar?

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 12:05
2053 citiri
Furtuna din Europa "clatina" Asia. Cat de puternic va fi noul "tsunami" financiar?

"Asia trebuie sa ia in considerare masuri suplimentare pentru a evita o criza financiara intrucat problemele din zona euro s-ar putea << varsa >> in regiunea asiatica", a declarat premierul japonez, Yoshihiko Noda.

Cu toate ca Asia s-a dovedit a fi rezistenta in propria criza financiara din 1997-1998 datorita unui management economic eficient, aceasta se pare ca este vulnerabila la problemele Europei, potrivit Reuters.

"Trebuie sa eitam vulnerablitatile la socurile externe. Avand in vedere eforturile de a efectua politici economice solide, regiunea se bucura in general de un excedent de cont curent, iar rezervele valutare sunt la un nivel ridicat. Prin urmare, putem fi rezistenti la socurile venite dinspre Europa", a mai precizat acesta.

Factorii de decizie din intreaga lume sunt ingrijorati din cauza incapacitatii Europei de a adopta o strategie, fapt care ar putea afecta economii la nivel global.

Grecia, Irlanda si Portugalia, tari periferice ale zonei euro, au fost deja fortate sa accepte planurile de salvare impuse de UE si FMI deoarece nu-si mai pot permite sa imprumute bani.

Costurile de imprumut ale Italiei au ajuns la niveluri nesustenabile, in timp ce Spania se apropie cu pasi rapizi spre aceeasi situatie dezastruoasa, iar criza incepe sa afecteze chiar si ratingul AAA al Frantei.

Premierul Japonez nu a dat detalii cu privire la masurile suplimentare pe care ar trebui sa le ia, insa a declarat ca o eventuala contracarare a crizei europene se poate realiza doar prin intensificarea cooperarii regionale financiare.

Japonia, China si Coreea de Sud conduc un fond de urgenta de 120 de miliarde de dolari in cadrul asa-numitei initiative Chiang Mai, miscare realizata pentru a consolida legaturile regionale si pentru a evita o criza asemanatoare cu cea din 1997.

"Japonia va deschide discutiile cu privire la modul in care pot fi prevenite situatiile de criza. Vom incerca sa gasim masuri suplimentare pentru a evita criza la nivel regional. Propunerile vor fi discutate in cadul summitului ASEAN 3 (ASEAN - China, Japonia si Coreea de Sud).

De asemenea, vice-premierul chinez, Wang Qishan, a atras atentia asupra pericolelor care se vor abat asupra regiunii asiatice. In opinia acestuia, pietele financiare vor fi mult mai zguduite decat in 2008, de aceea China isi va lua din timp masurile de precautie.

"In ceea ce priveste tara noastra, care se bazeaza puternic pe cerintele externe, trebuie sa vedem situatia in mod clar si sa ne sustinem propria economie," a adaugat Wang, referindu-se la exporturi.

Acesta nu a precizat insa ce schimbari majore vor fi luate in politica interna, insa a atras atentia asupra bancilor care trebuie sa devina mai flexibile in creditarea firmelor mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza asia, #masuri criza japonia, #fond urgenta asia, #summit asean, #masuri criza china , #Asia