Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care se refera la investitii in infrastructura principala si secundara de irigatii, la infrastructura de desecare-drenaj si la combaterea eroziunii solului. Anuntul a fost facut de ministrul de resort, Adrian Oros, in urma unei intalniri cu Excelenta Sa David Saranga, ambasadorul Statului Israel in Romania, stat care si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute, pentru combaterea secetei.
"In data de 27 iulie 2020, Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit la sediul institutiei pe E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel. Alaturi de ministru, s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, precum si experti din cadrul Directiei Generale de Relatii Internationale si Afaceri Europene. Discutiile au vizat colaborarea dintre Romania si Israel in principal in domeniul identificarii de solutii tehnologice pentru combaterea secetei (de exemplu irigatii), avand in vedere fenomenele meteorologice care au afectat tara noastra. Astfel, ambasadorul David Saranga si-a aratat interesul pentru a oferi Romaniei din experienta si tehnologia detinute de Israel, cunoscut fiind faptul ca acestea sunt printre cele mai performante din lume", a informat marti Ministerul Agriculturii.
Ministrul Adrian Oros a explicat ca la nivelul MADR se lucreaza la o Strategie de Gestionare a Apei, care resupune investitii in... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:37
Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin.
Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.
"Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu" a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:02
Mafia italiana a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 21,8 miliarde euro in sectorul agricol, in crestere cu 30% comparativ cu 2016, potrivit unor estimari publicate miercuri de Coldiretti, unul dintre principalele sindicate agricole italiene.
"Productia, transportul, distributia si vanzarea produselor alimentare au devenit prioritati pentru crima organizata", subliniaza Coldiretti, intr-un raport publicat cu ocazia zilei in care sunt comemorate victimele mafiei, transmite AFP.
De la furtul echipamentelor si vehiculelor agricole si pana la extorsiune si santaj, mafia este prezenta in toate domeniile.
"Mafia conditioneaza piata agroalimentara prin stabilirea preturilor recoltelor, gestionarea transportului si distributiei, controlul intregului lant al supermarketurilor. In acest fel, criminalitatea organizata distruge concurenta si piata libera legala, sufocandu-i pe antreprenorii cinstiti si compromitand in mod grav calitatea si securitatea produselor", adauga Coldiretti.
Industria agroalimentara a devenit un domeniu prioritar de investitii pentru criminalitatea organizata, care si-a dat seama de caracterul strategic al acestui sector, concluzioneaza raportul.
In luna ianuarie, circa 200 de membri ai gruparii mafiote italiene 'Ndrangheta au fost arestati intr-o operatiune a politiei in Italia si Germania. Clanuri ale familiilor Farao si Marincola s-au infiltrat in ambele tari in afaceri cu vinuri, alimente, colectarea gunoiului si restaurante. mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 16:58
PRIAevents organizeaza Conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA Women in Agriculture in data de 22 martie 2018, la hotel Radisson Blu Bucuresti, incepand cu orele 14:00.
Conferinta PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.
Conferinta va fi insotita si in acest an de gala PRIA - Women in Agriculture, in cadrul careia vom recunoaste si premia eforturile si contributia femeilor pentru acest sector important al economiei romanesti. Vom avea lectori de renume, dar si momente inedite, menite sa incununeze activitatea unor sectoare in agricultura.
Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.
Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti, dar si anumite probleme cu care ne confruntam.
Foarte important este sa vedem cum putem beneficia de PAC dupa 2020, cum atragem mai multe... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:34
Ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a anuntat miercuri ca Guvernul a adoptat Strategia generala de descentralizare, care vizeaza mai multe domenii.
Potrivit vicepremierului, este vorba astfel despre "descentralizarea competentelor in sapte domenii - agricultura, educatie - activitati extrascolare, sanatate, cultura, mediu, tineret si sport si turism".
"In termen de trei luni de la data adoptarii strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analiza de impact si in maxim sapte luni se vor adopta legile sectoriale pe fiecare domeniu de descentralizare", a mai explicat Sevil Shhaideh.
Guvernul a explicat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca prin strategia de descentralizare se vizeaza "oportunitatea transferarii de noi competente de la nivel central la nivelul autoritatilor locale", in cele sapte domenii.
"Strategia este insotita de un plan de actiuni pentru pregatirea descentralizarii si unul pentru implementarea ei efectiva, cu termenele in care autoritatile administratiei publice responsabile vor pune in aplicare masurile/actiunile corespunzatoare obiectivelor strategice stabilite.
Astfel, ministerele responsabile pentru domeniile mentionate vor elabora si prezenta spre aprobare Guvernului analize de impact, in vederea fundamentarii deciziei cu privire la oportunitatea transferului de competente. Concluziile acestor analize de impact vor fi prezentate spre aprobare Guvernului in termen de 4 luni de la aprobarea strategiei, exceptand domeniul... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 20:11
Reprezentanti de marca ai agriculturii din Romania se vor reuni, pe 19 septembrie, in cadrul celei de a cincea editii a Romanian Agribusiness Conference, care isi propune sa dezbata noile modificari de Politica Agricola Comuna 2014-2020 si strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti pe termen mediu si lung.
Evenimentul, care va avea loc la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, va aduce in discutie, de asemenea, oportunitatile de dezvoltare a comertului cu cereale, evolutia preturilor alimentelor in 2013-2014, sursele de finantare si cofinantare in sectorul agricol, masurile pentru sprijinirea agricultorilor in contextul politicilor europene, situatia accesarii fondurilor europene, dar si aspectele fiscale si legislative specifice agriculturii.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti de marca din: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asociatii si agentii, producatori de cereale, erbicide, pesticide si produse agro-chimice, asociatii patronale, companii FMCG si distribuitori, furnizori de solutii, echipamente si servicii specifice industriei, experti, investitori, banci, companii de consultanta si case de avocatura.
Romanian Agribusiness Conference este organizat de Medien Conferences pe 19 septembrie 2013, la Hotel InterContinental Bucuresti. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 17:10
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, intr-o emisiune difuzata de televiziunea publica, principalele masuri din viitorul master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung. Un punct important pe agenda ministrului sunt fermele familiale, chiar daca acestea nu s-au bucurat de succes.
"Indiferent ce s-a facut pana acum la Cotroceni, am vorbit de fiecare data de un masterplan. Ideea este comuna tuturor ministrilor: vrem pentru agricutura sa avem idei de dezvoltare, pe cel putin pe 10 ani, care sa ofere predictibilitate pentru investitorii care vor sa investeasca in acest domeniu", a spus Daniel Constantin, la TVR 1.
Agricultorii romani, neinteresati de fermele familiale
Ministrul Agriculturii s-a aratat increzator ca fermele familiale, proiectul de suflet al ministrului si introdus in strategia elaborata de minister, vor avea succes, desi fermierii nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene si ca in 2014 va avea loc liberalizarea pietei funciare.
Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu crede ca banii din fonduri nerambursali sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.
Un alt aspect prezentat cu optimism de... mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 13:23
Traian Basescu a anuntat, sambata, ca Raportul Comisiei prezidentiale cu Strategia pentru agricultura pana in anul 2030 va fi lansat luni.
"Este o munca de aproape 3 ani a peste 20 de oameni dedicati agriculturii si vreau sa pregatesc bine acest eveniment pentru ca vom lasa aceasta strategie sa fie in dezbatere publica 30 de zile si pe urma va deveni definitiva ca strategie pana in anul 2030", a spus Basescu.
Intrebat cum vede posibilitatea cuplarii alegerilor prezidentiale cu Referendumul, seful statului a spus ca nici nu aproba si nici nu dezaproba aceasta idee.
"Hai sa fim seriosi. Raspunsul este destul de complicat datorita subtilitatii a ceea ce se intampla intr-un caz sau altul- cuplare si necuplare. Lucrurile nu mai sunt cum au fost la inceputul de dezbaterii pentru revizuirea Constitutiei pentru ca implicatiile sunt enorme. Sa ai un presedinte defrisat de atributiuni dar care sa intre in serviciu pe actuala Constitutie.
Nu poti sa ii modifici atributiile in timpul mandatului si pentru cand lasi presedintele paiata? Pentru dupa mandatul tau sau pentru cand? Nici nu aprob, nici nu dezaprob ideea. Este o idee dar multe se vor schimba si nimic nu este cristalizat in mintea liderilor USL. Este evident acest lucru. Vom vedea", a mai spus presedintele.
Un acord intre toate fortele politice pentru viziunea asupra agriculturii, "extrem de important
Presedintele Traian Basescu declara, in 6 iunie, ca raportul comisiei prezidentiale privind strategia... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 16:14