Francezii au investit peste sapte miliarde de euro in Romania, anul trecut

Luni, 10 Martie 2014, ora 12:16
1612 citiri
Francezii au investit peste sapte miliarde de euro in Romania, anul trecut
Sursa foto: RFI

Investitiile societatilor franceze in Romania au totalizat, anul trecut, peste sapte miliarde de euro, Franta fiind, de mai multi ani, al patrulea investitor in Romania, dupa Olanda, Germania si Austria, a declarat Dana Gruia Dufaut, managing partner Cabinet de Avocat Gruia Dufaut.

Acesta a declarat ca, la finalul anului trecut, in Romania existau peste 7.600 de societati cu capital francez. Marea majoritate a gigantilor francezi sunt deja prezenti in Romania.

"Interesul este unul constant in crestere, daca ne referim doar la faptul ca aproape 100 de societati franceze au venit la Bucuresti, la inceputul lunii februarie, cu prilejul Forumului de afaceri Franta - Europa de Sud-Est, pentru a se informa despre oportunitatile de afaceri si pentru a-si gasi parteneri", a spus Dana Gruia Dufaut.

Densitatea investitiilor franceze in Romania este cea mai mare din aceasta regiune

Potrivit acesteia, densitatea investitiilor franceze in Romania este cea mai mare din aceasta parte a Europei. Franta ocupa locul IV in topul investitorilor straini si este al III-lea cel mai mare partener comercial al Romaniei. Interesul investitorilor este determinat de oportunitatile pietei, insa, in mod traditional, cooperarea franco-romana vizeaza sectoare precum productia de echipamente industriale, energie, transport, agricultura, telecom si IT, sectorul bancar si al asigurarilor, industrie si servicii.

Dana Gruia Dufaut sustine ca obiectivele generale ale investitorilor nu s-au schimbat. Acestia vor sa-si dezvolte un business pe piata locala, beneficiind de o protectie legala a investitiei si sa li se respecte si garanteze drepturile. Pe de alta parte, calculul in privinta alegerii sau nu a unei tari depinde de strategia proprie a companiilor, si anume investitii greenfield, expansiune strategica, externalizare de servicii, subcontractare.

"La inceputul activitatii noastre in Romania, in urma cu mai bine de 22 de ani, multi clienti mari erau interesati de privatizari, dar si de o implementare in Romania printr-o structura proprie (filiala, sucursala, reprezentanta). Au fost anii implantarii marilor grupuri franceze din industrie, din sectorul bancar, al serviciilor, al comertului etc. Romania era curtata ca fiind, dupa Polonia, a 2-a cea mai mare piata din Estul Europei. Atuurile Romaniei de atunci au fost mana de lucru ieftina, salariile mici, deschiderea spre alte zone / pozitia geografica a Romaniei, marimea pietei si apetitul romanului pentru consum. Ultimii ani au produs mutatii importante in gandirea investitionala, astfel ca pasii sunt calculati acum cu si mai mare precizie in termen de costuri, beneficiu, piata si cerere, atractivitate fiscala, dar si stabilitate legislativa", a spus Dana Gruia Dufaut.

Romania continua sa prezinte interes. Care sunt domeniile cu potential

In opinia reprezentantului casei de avocatura, Romania continua sa prezinte interes, chiar daca concurenta cu tarile din jur este mai mare. Domeniile cu potential investitional sunt variate: energie, agricultura, IT, mediu, turism, servicii.

"Investitiile in domeniul energiei regenerabile au fost masive in ultimii ani si inca exista potential investitional in Romania, avand in vedere impactul schimbarilor climatice si sumele puse in joc. Legislatia este insa una complexa, iar reducerea numarului de certificate verzi acordate producatorilor a diminuat momentan ritmul din anii trecuti, insa investitiile in domeniu continua. Romania are apoi un potential semnificativ in ce priveste sectorul IT, datorita unei maini de lucru inalt calificate si facilitatilor fiscale, respectiv scutirea angajatilor in domeniu de la plata impozitului pe venit. Pe agricultura se poate miza cu incredere, preturile sunt mici pentru achizitia de teren de calitate si potentialul e mare. Exista insa anumite riscuri legate de valabilitatea titlurilor de proprietate a terenurilor agricole si de aceea este necesar ca investitorii straini sa aiba alaturi de ei profesionisti si buni cunoscatori ai pietei atunci cand vin in Romania. Este un aspect pe care insist cand le vorbesc investitorilor francezi", a mai declarat Dana Gruia Dufaut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dana Gruia Dufaut, #investitii romania, #franta romania, #investitii Franta , #Stiri Macroeconomie