Relansarea pomiculturii, obiectiv prioritar al fermierilor pentru perioada 2014-2020

Marti, 25 Martie 2014, ora 15:59
2484 citiri
Relansarea pomiculturii, obiectiv prioritar al fermierilor pentru perioada 2014-2020

Relansarea pomiculturii a devenit o prioritate pentru fermierii si specialistii din Arges, dar si pentru autoritatile judetene, odata cu introducerea unui subcapitol dedicat cresterii competitivitatii sectorului pomicol in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020.

Prima dezbatere la nivel national pe tema relansarii pomiculturii, la care a participat si comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, a avut loc pe 4 iunie 2013 in Arges, judet cu traditie in acest domeniu. Conferinta "Sectorul pomicol din Romania - strategii si mijloace de relansare la nivel national si european in perioada 2014-2020" a fost gazduita de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) de la Maracineni.

Evenimentul, organizat in colaborare cu Societatea Romana a Horticultorilor, Societatea Nationala de Pomicultura si Organizatia Nationala a Producatorilor de Legume si Fructe, s-a concentrat asupra strategiei de reinfiintare a plantatiilor pomicole din tara. Printre participantii la conferinta s-au numarat atat cercetatori, cat si producatori care activeaza in sectorul pomicol.

Comisarul european Dacian Ciolos le-a cerut atunci specialistilor din domeniu sa finalizeze cat mai repede discutiile pe marginea viitorului subprogram pentru pomicultura.

La scurt timp dupa conferinta de la Maracineni, in Arges a fost constituit, prin ordin al prefectului, un grup de lucru pentru organizarea si promovarea sectorului pomicol.

La nivelul judetului Arges exista 24.644 de hectare de livezi

Conform datelor Agentiei de Plati si Interventi in Agricultura (APIA) Arges, la nivelul judetului mai exista 24.644 de hectare de livezi, in timp ce in 1989 suprafata ocupata de pomi fructiferi era de peste 30.000 de hectare.

Dintr-o analiza intocmita de specialistii ICDP Maracineni, care iau in calcul o suprafata totala de putin peste 20.000 de hectare, reiese ca plantatiile de prun si mar au o pondere de peste 90%, specii precum parul, ciresul, caisul, piersicul si nucul fiind deficitare. Din acelasi document mai rezulta ca aproximativ 60% dintre plantatiile din judet sunt in declin, avand peste 25 de ani vechime, doar 10 % dintre plantatii avand varsta de pana in 10 ani.

Potrivit fostului prefect Cristian Soare, initiatorul grupului de lucru pentru realizarea strategiei de relansare a pomiculturii, banii ce pot fi obtinuti prin PNDR ar trebui sa fie directionati in special catre intinerirea livezilor.

"Obiectivul nostru pentru perioada urmatoare va fi restructurarea sectorului pomicol, prin inlocuirea plantatiilor aflate in declin si crearea de plantatii tinere, respectiv circa 4.000 de hectare de plantatii noi, prin accesarea fondurilor destinate pomiculturii din PNDR", a precizat Cristian Soare.

Specialistii ICDP Maracineni au intocmit deja un program de relansare a pomiculturii argesene, fiind indentificate la nivelul judetului sapte zone cu potential pomicol, din care fac parte 59 de localitati.

"Am realizat aceasta impartire in bazine pomicole, pe centre, pe comune. (...) In conditiile in care exista dorinta de se realiza o zonare la nivel national, Argesul va fi un exemplu pentru restul tarii din acest punct de vedere", a declarat directorul ICDP Maracineni, dr. Mihail Coman.

Specialistii au formulat si propuneri privind realizarea de plantatii noi, in functie de specificul fiecarui bazin pomicol. Astfel, in zona Vedea-Moraresti ar trebui realizate exclusiv plantatii de prun, in bazinele din nordul judetului ar trebui sa predomine plantatiile de mar, prun, par si arbusti fructiferi, in timp ce in bazinele din sud sunt recomandate in special specii precum ciresul si visinul.

In realizarea programului de relansare a pomiculturii argesene s-a pornit initial de la premisa ca vor fi facute replantari pe o suprafata totala de 1.800 de hectare, desi ulterior, dupa ce sumele alocate acestui sector la nivel national au fost majorate, s-a ajuns la concluzia ca suprafata s-ar putea dubla.

O alta prioritate pentru perioada 2014-2020 va fi asigurarea materialului de plantare pentru realizarea noilor livezi. Din acest punct de vedere, pepinierele vor avea un rol extrem de important. "Pepinierele sunt cele care vor furniza materialul de plantare catre fermieri. In pepiniere se completeaza altoiul cu port-altoiul, iar noi le putem asigura altoi si port-altoi cu certificat de calitate. Daca nu vor proceda asa, nu vor putea obtine decontarea, acestea sunt regulile europene", a explicat directorul ICDP Maracineni.

In judetul Arges a fost deja realizat un proiect-pilot in comuna Cepari, unde un tanar intreprinzator a infiintat o pepiniera cu sprijinul specialistilor de la Maracineni, urmand sa valorifice ulterior materialul de plantare obtinut catre fermierii din zona. Daca proiectul va avea succes, va putea reprezenta un model pentru toti cei care doresc sa infiinteze pepiniere certificate. "In acest moment, Romania nu este pregatita pentru un program de plantare de asemenea anvergura. (...) Aceste este un exemplu de initiere, pentru a evita importurile de material de plantare. De ce? In primul rand, pentru ca in Romania sunt soiuri si conditii climatice diferite de cele din alte tari, iar in al doilea rand, ar fi pacat ca banii europeni sa ajunga in strainatate, in loc sa ramana in tara", considera Mihail Coman.

In paralel cu realizarea programului de reinnoire a plantatiilor de pomi fructiferi, autoritatile din Arges au inceput sa se preocupe si de calificarea fortei de munca din acest sector. "Strategia judeteana de revitalizare a pomiculturii isi propune si o serie de masuri de reconversie profesionala, pentru atragerea tinerilor din mediul rural catre acest domeniu. Se are in vedere introducerea, in cadrul programelor scolare, a unor cursuri de formare in pomicultura", a declarat fostul prefect Cristian Soare.

Autoritatile judetene au avut intalniri cu asociatiile de pomicultori, precum si cu primarii din localitatile rurale, in vederea gasirii unor solutii pentru infiintarea unor loturi scolare demonstrative. Potrivit datelor centralizate de Institutia Prefectului Arges, au fost deja identificate terenuri in 27 de comune din cele sapte bazine pomicole, suprafata totala pe care ar putea fi infiintate plantatii scolare fiind de 15 hectare.

Fonduri totale de 260 de milioane de euro in noul PNDR 2014-2020

Programul de reconversie in pomicultura are prevazute fonduri totale de 260 de milioane de euro in noul PNDR 2014-2020, din care o suma 40 de milioane de euro va fi alocata pentru prelucrarea si comercializarea produselor obtinute.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin sub-programul de pomicultura vor putea fi reabilitate in jur de 35.000 de hectare de plantatii pomicole, iar obiectivul institutiei este ca, pana in anul 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare in prezent, din care 60.000 de hectare sunt in declin.

#relansare pomicultura, #hectare livezi, #suprafata ocupata pomi fructiferi , #Agricultura