Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Modificari ale legislatiei fiscale ar mai putea aparea pana la sfarsitul anului, insa 2018 pare a fi un an in care companiile nu se vor confrunta cu o fiscalitate majorata, considera Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.
"2018 pare sa fie un an in care companiile nu vor avea o fiscalitate majorata, dar pana la sfarsitul anului e posibil sa mai apara modificari ale legislatiei fiscale.
Noi speram ca dupa un asa an agitat - anul acesta - anul viitor sa fie mai stabil din perspectiva discutiilor asupra modificarilor despre legislatie.
In ultimele doua luni ale anului, vom vedea probabil un interes crescut in zona legislatiei de fiscalitate", a spus Badin, intr-o conferinta, marti.
In ceea ce priveste resetarea sistemului fiscal global, el a afirmat ca vede un schimb crescut de informatii si un accent pus pe substanta economica.
Citeste si despre Cele mai importante schimbari fiscale pregatite de Guvern pentru anul 2018 ...citeste mai departe despre "Previziuni fiscale de la Deloitte pentru Romania: 2018 nu pare sa vina cu majorari, dar in 2017 e inca timp" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:09