Comisia Europeana: Reducerea contributiilor la Pilonul II afecteaza pensia de peste ani a tinerilor si investitiile in economie

Luni, 19 Martie 2018, ora 11:57
1037 citiri
Comisia Europeana: Reducerea contributiilor la Pilonul II afecteaza pensia de peste ani a tinerilor si investitiile in economie
Foto: Arhiva Ziare.com

Reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, sustine vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Andreea Pipernea.

"Impactul pozitiv al Pilonului II la nivel economic si social este proportional cu valoarea activelor pe care le gestioneaza. Implicit, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie.

Astfel de schimbari este de preferat sa fie reversate in urmatorii ani, stabilitatea si predictibilitatea legislativa fiind cruciale pentru dezvoltarea sustenabila viitoare a Pilonului II in Romania", a declarat Andreea Pipernea.

Aceasta afirma ca Pilonul II a avut rezultate bune in ultimii ani, fondurile de pensii private din Romania inregistrand o performanta de top in Europa. Totodata, acestea sunt printre cei mai importanti investitori institutionali din economia locala, detinand aproximativ 20% din actiunile liber tranzactionate la Bursa de Valori de la Bucuresti si circa 7% din datoria publica a Romaniei.

APAPR mentioneaza ca, in cel mai recent raport de tara privind evolutia economica a Romaniei, Comisia Europeana critica ferm reducerea contributiei virate Pilonului II, despre care afirma ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".

"Guvernul Romaniei a revenit partial asupra reformei din 2008 prin care a introdus un sistem de pensii multi-pilon. Aceasta reforma prevede faptul ca o parte din contributia de asigurari sociale de stat este virata unor fonduri de pensii administrate privat, bazate pe conturi individuale, de tip contributii-definite (Pilonul II de pensii). Potrivit legislatiei, cota de contributie virata Pilonului II trebuia sa creasca treptat la 6% din salariul brut.

Cu toate acestea, in 2016, nivelul contributiei a fost majorat de Guvern la doar 5,1% (in loc de 5,5%), iar in 2017 acest nivel a fost mentinut. In noiembrie 2017, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care taie aceasta contributie la 3,75% din salariile brute incepand cu anul 2018.

Aceasta modificare va reduce deficitul bugetar pe termen scurt, insa acest avantaj fiscal se va disip ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Reducerea contributiilor la Pilonul II afecteaza pensia de peste ani a tinerilor si investitiile in economie" pe Ziare.com

#contributie redusa Pilon II efecte, #pensie tineri afectata Pilonul II , #Stiri Pensii