Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Agentia de rating Standard&Poor's va scadea azi rating-ul Romaniei, de la perspectiva stabila la una negativa, a anuntat Cristian Socol, strategul economic al PSD.
El a gasit insa si vinovatul: "forta lobby-ului bancar/energie/comunicatii din Romania". Totodata, Socol afirma ca decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectarii intereselor anumitor sectoare private din Romania si al argumentelor aduse in discutie de reprezentantii bancii centrale".
"Vor fi costuri certe inca din prima zi - cresterea costurilor de finantare, cresterea cheltuielilor bugetare, cresterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, cresterea dobanzilor si deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cadere a bursei.
Incertitudinea va creste, economia va merge cu frana trasa. Cresterea nivelului de bunastare pentru romani va fi probabil mai mica", avertizeaza Cristian Socol pe Facebook.
Standard&Poor's ar fi trebuit sa ne scada ratingul de mai multa vreme
Profesorul de economie Bogdan Glavan explica, insa, ca vina apartine exclusiv Guvernului, mai ales prin introducerea ordonantei 114. Mai mult, afirma el, tinand cont de comportamentul Executivului din ultimele luni, Standard&Poor's ar fi trebuit sa scada ratingul Romaniei inca de anul trecut.
"Parerea mea este ca aceasta inrautatire a ratingului Romaniei trebuia sa se fi produs mai demult. Ce s-a intamplat in ultima vreme sunt niste evenimente socante, care sigur ca schimba... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:54
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala la 'BBB minus', respectiv 'BBB', perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, informeaza un comunicat al Fitch.
'BBB minus' este primul rating din categoria calificativelor care plaseaza un stat in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade).
De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Romaniei la 'F3' precum si pragul de tara la 'BBB plus'.
Fitch subliniaza ca decizia sa se datoreaza consolidarii finantelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum si tendintei de imbunatatire a cresterii economice.
Agentia de evaluare considera ca Romania a reusit sa-si consolideze finantele publice, dupa doua programe consecutive de asistenta financiara internationala, si in consecinta estimeaza ca Guvernul de la Bucuresti isi va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB in 2014. De asemenea, datoria guvernamentala ar urma sa se stabilizeze la sub 40% din PIB in 2013-2015, in linie cu media tarilor din aceeasi categorie de rating.
In ceea ce priveste reducerea dezechilibrelor externe, Fitch prognozeaza ca in acest an contul curent al Romaniei se va apropia de echilibru, o imbunatatire semnificativa fata de deficitele de 11% din PIB inregistrate in 2005-2008. Cu toate acestea, agentia... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 11:05
Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul B, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.
Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.
S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada. mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:17
Caderea unui al doilea guvern in Romania in mai putin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar cresterea substantiala a politicilor populiste, inainte sau dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de tara, potrivit Fitch Ratings.
Romania dispune de rating "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch Ratings.
Fitch va continua sa munitorizeze evolutiile politice din Romania, inclusiv alegerile locale de la inceputul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale si economice pana la alegerile parlamentare si dupa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, care mentioneaza ca USL conduce in sondajele de opinie si cel mai probabil va forma Guvernul si va conduce tara pana la alegerile din toamna.
"Ratingul Romaniei include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. Totusi, cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", potrivit Fitch.
Agentia noteaza ca Romania a facut progrese in programul de consolidare fiscala in ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB in 2011, este apropiat de tinta oficiala. Cresterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflatia a coborat la un minim istoric.
Planul de consolidare fiscala este prevazut in programul preventiv de 5,3... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 09:32
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47
O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3, arata, intr-un raport, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn."O inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate sa fie in cele din urma incompatibil cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", se arata in raport.
De asemenea, analistul Moody's mentioneaza ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.
"Masurile de reducere a costurilor asistentei medicale, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating", se precizeaza in raport.
Principalele provocari pe care senior analistul Moody's le vede sunt presiunile asupra finantelor publice, care decurg dintr-o baza de impozitare redusa, din cresterea costurilor in sectorul sanatatii si din performantele slabe ale intreprinderilor de stat.
De asemenea, se mentioneaza incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investitii, precum si ineficientele in domeniul energiei, fortei de munca si transporturilor, care afecteaza competitivitatea... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 18:48
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI."Revizuirea perspectivei reflecta opinia noastra privind programul sustinut de reforme bugetare si probabilitatea ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), atenuand astfel presiunile financiare externe", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P.
Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala, se arata intr-un comunicat al S&P. Contractia economica severa, de 7,1% in 2009, a fost cauzata, in principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezultata din reducerea accesului la finantare.
Evolutia economica negativa a fost exacerbata si de scaderea cererii externe. Economia Romaniei isi va reveni, probabil, usor in acest an, mai ales din cauza recuperarii cererii pe pietele externe, noteaza S&P.
Cererea interna va ramane redusa, ca urmare a consumului si investitiilor scazute, determinate de conditiile dificile de creditare si de planul Guvernului de consolidare a finantelor statului. In urma avansului deficitului bugetar al Romaniei in 2009, la 7,8% din PIB potrivit metodologiei... mai mult
Marti, 09 Martie 2010, ora 22:39
Agentia de rating Fich preconizeaza noi scaderi ale ratingurilor de credit pentru statele emergente din Europa.Agentia de evaluare financiara a avertizat in acelasi timp ca instabilitatea politica din regiune genereaza riscuri mari pentru sectorul bancar, informeaza Reuters. Edward Parker, director al diviziei Fitch pentru Romania si statele emergente, a declarat joi ca detine evaluari cu perspectiva negativa, iar in cazul in care mediul economic se va indrepta intr-o directie nefavorabila, ratingurile creditelor ar putea fi revizuite la negativ. Fitch a redus anul trecut in octombrie ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte la "BB plus", cu perspectiva negativa, avertizand totodata ca tara noastra nu are capacitatea de a evita o criza economica de proportii. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2009, ora 14:55