Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Standard & Poor's avertizeaza Romania: Cresterea concentrata pe consum poate genera deficite externe largite si sa vulnerabilizeze economia

Standard & Poor's avertizeaza Romania: Cresterea concentrata pe consum poate genera deficite externe largite si sa vulnerabilizeze economia
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.

Agentia subliniaza, insa, ca se asteapta ca avansul economiei romanesti, concentrat pe consum, sa genereze deficite fiscale externe largite si sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu.

"Pozitia bugetara prociclica a Romaniei amplifica presiunile salariale intr-o economie deja supraincalzita.

In timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorarile de plata, care deja depasesc semnificativ productivitatea de baza, au dus in istorie la cicluri de fluctuatii semnificative.

Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite, sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, desi nivelul datoriei publice si externe este modest si recunoastem ca avansul economiei ar putea ramane solid o considerabila perioada de timp. Prin urmare, confirmam ratingul Romaniei la BBB minus/A-3", se arata in comunicatul S&P.

Perspectiva este stabila, reflectand opinia agentiei ca datoria generala guvernamentala si cea externa vor creste probabil doar gradual in urmatorii doi ani.

Ce conditii pune S&P

S&P ar putea revizui in crestere ratingurile daca Guvernul Romaniei face progrese mai sustinute cu consolidarea bugetara si pune in mod ferm datoria generala guvernamentala pe o traiectorie descendenta, inclusiv prin restructurare sau privatizarea de succes a intreprinderilor publice, si daca cadrul guvernarii Romaniei se imbunatateste, avand ca rezultat o crestere macroeconomica mai predictibila si mai stabila.

De asemenea, agentia ar putea inrautati ratingul daca va considera ca schimbarile politice ar putea cauza deficite guvernamentale generale, datorii, iar costurile de imprumut se vor deteriora semnificativ.

Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating, daca reapar dezechilibrele externe ale Romaniei, in particular daca incertitudinile politice duc la intrari de investitii directe externe (FDI) mai scazute.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale si al datoriei externe, pe fondul unor perspective de crestere economica solide, de 5,5% in 2017 si de 4,8% in 2018.
...citeste mai departe despre "Standard & Poor's avertizeaza Romania: Cresterea concentrata pe consum poate genera deficite externe largite si sa vulnerabilizeze economia" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 649 ori
Citeste mai multe despreStandard Poor s rating Romania