Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Totul parea in ordine pe piata financiara, indicele Dow Jones a fluctuat doar cu 0,01%, iar S&P a coborat cu 0,05% din zona verde. Insa, vestile proaste vin din zona pretului aurului, care a coborat puternic, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele aproape patru luni.
In ultima sedinta de tranzactionare a lunii mai, pretul aurul a pierdut mai mult de 10 dolari, el incheind la 1.246 de dolari uncia, potrivit Forbes.
Astfel, pretul aurului a coborat cu 1% si este la cel mai scazut nivel de la inceputul lunii februarie.
Miscarea aurului marcheaza un ...citeste mai departe despre "Pretul aurului se prabuseste: Ce se intampla cu metalul pretios in 2014 si 2015?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 09:44
Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Miliardarul George Soros si-a redus plasamentele in instrumente financiare garantate cu aur inainte de scaderea puternica a cotatiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust si BlackRock, in timp ce John Paulson si-a pastrat detinerile si a pierdut circa 165 milioane dolari, in primul trimestru.
Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.
Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.
Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri.
Investitorii si-au pierdut increderea in aur
Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.
Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:42
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Pretul aurului a scazut in cursul zilei de luni, pe fondul temerilor legate de salvarea statului elen, dar si a ingrijorarilor legate de activele cu grad ridicat de risc.
Pretul aurului la vedere a scazut cu 0,5% pana la 1.716 dolari/uncie, in timp ce contractele futures din SUA cu livrare in luna februarie au fost stabilite la 21,10 dolari de la 1.719,20 dolari, potrivit Reuters.
Metalul pretios a inregistrat vineri cea mai slaba performanta a anului dupa ce datele pozitive privind locurile de munca in SUA au redus asteptarile unei noi runde de relaxare monetara.
Aurul s-a apreciat cu aproape 10% in acest an, insa daca apar mai multe semne care arata o revenire a economiei americane intr-un ritm mai alert decat in zona euro, ceea ce s-ar traduce printr-o intarire a dolarului, in perioada urmatoare aurul se va lupta sa ajunga la maximile inregistrate in trecut.
"Atat timp cat SUA isi mentin cresterea modesta si statele europene continua sa dezamageasca, ne asteptam ca dolarul sa se intareasca, un lucru nu foarte bun pentru aur", a declarat un analist.
Moneda euro s-a depreciat, dupa ce grecii s-au luptat sa ajunga la un acord in ceea ce priveste masurile de austeritate, necesare pentru a asigura un plan de salvare.
De altfel, Grecia a depasit deja termenul limita pentru discutiile despre un al doilea pachet de finantare acordat de FMI si trebuie sa ia o decizie urgent, spun reprezentantii Comisiei Europene.
Desi criza datoriilor a fost un factor... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:05
Pretul aurului se indreapta spre cea mai mare scadere zilnica din ultimele trei luni, ca urmare a aprecierii dolarului, care afecteaza cererea din regiuni de importanta majora pentru metalele pretioase, cum este India.
Liderii Uniunii Europene au incheiat la sfarsitul saptamanii trecute un acord istoric privind integrarea fiscala , dar nu au indeplinit asteptarile pietei, pentru o solutie drastica de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.
Lipsa de incredere a determinat investitorii sa se orienteze mai degraba catre siguranta relativa a dolarului decat spre aur, a carui cotatie a scazut cu circa 5% in numai o saptamana.
La ora 17:08 ora Romaniei, aurul spot era tranzactionat in scadere cu aproape 3%, la 1.659,66 dolari uncia.
Euro este in scadere cu 1,2%, la 1,3216 dolari pe unitate, dupa ce a atins un minim al sedintei de 1,3208 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de dupa 4 octombrie.
Dolarul se apreciaza fata de euro, iar rupia indiana scade, ceea ce afecteaza cererea de aur, a explicat un trader. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 19:28
Aurul a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele 18 luni, pe piata din New York, pe fondul speculatiilor ca pietele financiare ar putea sa se stabilizeze, fapt care a mai scazut din apetitul investitorilor pentru metalul pretios.Pretul aurului a scazut cu 5 procente in ultimele doua zile, anuland castigurile din ultimele doua saptamani care au ridicat valoarea metalului cu 16 procente pana la un pret record de 1,917.90 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.La data de 16 august, Wells Fargo & Co sustinea ca cererile speculative de la investitori au impins piata catre starea de "balon" pe punctul de a exploda.Pretul pentru livrarile din luna decembrie au scazut cu 72,30 de dolari, adica 3,9% pana la 1,789 dolari pe uncie, la ora 12:11 in New York. Dolarul a crescut in fata a sase mari monede pe fondul speculatiilor privind discursul sefului Fed Ben Bernanke care ar putea spune ca banca centrala este dispusa da acorde stimuli economiei.Aurul a castigat 31 de procente in 2011, in conditiile in care criza globala a datoriilor si nelinistea de pe piete a crescut apetitul investitorilor fata de metalul pretios. mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 21:30