Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pe plan global se asteapta o scadere a consumului de titei, din cauza pandemiei

Pe plan global se asteapta o scadere a consumului de titei, din cauza pandemiei


Cererea globala de titei ar urma sa scada cu 910.000 barili pe zi (bpd) in primul trimestru din acest an, a estimat Agentia Internationala a Energiei (EIA), deoarece extinderea rapida a epidemiei de coronavirus (Covid-19) a redus activitatea economica si calatoriile, sporind spectrul unei recesiuni globale, transmite Reuters.

Piata aurului negru a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul la titei, adoptand o strategie de "pamant parjolit" dupa esecul negocierilor care au avut loc saptamana trecuta intre OPEC si Rusia. La aceste negocieri partile nu au reusit sa se inteleaga asupra unor reduceri suplimentare de productie.

Luni, pretul titeiului a inregistrat cea mai mare scadere produsa intr-o singura zi dupa data de 17 ianuarie 1991 (cand a inceput primul razboi din Golf).

Pentru primul trimestru din acest an, Agentia Internationala a Energiei se asteapta pe plan global la o scadere a consumului de titei si de combustibili lichizi cu 910.000 barili pe zi (bpd) fata de anul anterior, la 99,06 milioane bpd. Anterior, EIA previzionase o crestere a cererii cu 320.000 bpd.

In SUA, Agentia Internationala a Energiei se asteapta la o crestere a productiei de titei cu 760.000 bpd in 2020, la 12,99 milioane bpd, si la o scadere cu 330.000 bpd anul viitor, la 12,66 milioane bpd.

Agentia Internationala a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca raspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1815 ori
Citeste mai multe desprescadere consum titei