Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca o crestere a majorarilor salariale pentru profesori ar putea fi acordata pe anumite criterii de performanta.
Potrivit ministrului, cresterile salariale pentru dascali vor fi acordate din fondurile viitorului Plan de Redresare si Rezilienta.
"Nu neaparat pe excelenta sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decat sa-l duci de la 9 la 10", a spus Cimpeanu.
Cimpeanu a declarat zilele trecute ca va insista pe cresterea componentei cheltuielilor de functionare a scolilor din constul standard per elev, care in opinia sa nu s-a majorat suficient in raport cu dublarea componentei pentru dsalarii in ultimii patru ani.
CITESTE SI:
Ministrul Sorin Campeanu: "Daca s-au distribuit toate tabletele nu inseamna ca ele au ajuns la elevi" ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor vor fi majorate. Ce a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 10:30
Povestea "cresterii bunastarii romanilor prin aplicarea la litera a programului de guvernare" pare sa continue, afirma fostul premier Dacian Ciolos, precizand insa ca "o minciuna" spusa de mai multe ori nu poate deveni adevar.
"Saga 'cresterii bunastarii romanilor prin aplicarea la litera a programului de guvernare' pare sa continue. Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma bucur deloc de necazul altora. Sunt doar putin trist ca avem nevoie de deziluzionari repetate pentru a intelege ca o minciuna spusa de mai multe ori nu poate deveni adevar, oricat ar vrea unii sa spere ca 'data viitoare poate va fi mai bine'", a scris Ciolos, marti, pe Facebook, referindu-se la cresterile salariale promise profesorilor de actuala guvernare.
Potrivit fostului premier, trebuie invatata odata pentru totdeauna lectia "minciunii frumos imbracate, care creeaza speranta".
"Nu doresc nici sa mai pun o caramida la defetism si nici la concertul de critici adresate celor de la guvernare. Vad ca o fac destul de bine oameni de-ai lor. Cred insa ca daca nu invatam odata pentru totdeauna lectia asta (a minciunii frumos imbracate, care creeaza speranta) nu vom putea construi alternativa realista. Si noi, cei din Platforma Romania 100, la asta vrem sa lucram in primul rand, in perioada urmatoare. Vom vorbi mai mult cand vom avea consistenta pe care o credem necesara", mai spune Ciolos.
Totodata, Dacian Ciolos distribuie pe Facebook un mesaj al fostului sau consilier Ionel Danca, in care acesta... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 17:09
Guvernul Sorin Grindeanu a marit salariile cadrelor universitare, incepand de la 1 ianuarie 2017, cu o medie de 15%. Insa costurile cad pe Universitati. Care au de ales: fie maresc taxele de studii pentru cresterea salariilor profesorilor, fie banii sunt luati de la bugetele de Cercetare.
Generozitatea executivului nu a fost insotita insa si de o suplimentare a alocarilor pentru sistemul universitar, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior se descurca cum poate - cei mai multi, redistribuind spre salarii banii destinati cercetarii si dotarii laboratoarelor, scrie Curs de Guvernare.
Solutiile sunt provizorii, fiindca nimeni nu are fonduri pentru a suporta la infinit masura - daca Executivul nu va face o rectificare pentru asigurarea sumelor lipsa, universitatile ar putea fi obligate sa ia in considerare si varianta cresterii taxelor de scolarizare pentru locurile cu plata sau reducerea semnificativa a numarului acestor locuri.
Efectul va fi, potrivit rectorului Marile Pirtea, de la Universitatea de Vest Timisoara (UVT), o scadere a calitatii pregatirii absolventilor de invatamant superior, deoarece multi tineri vor opta pentru facultati mai putin performante, dar accesibile financiar, sau se vor angaja pentru a putea suporta taxele.
Asta, in cazul tinerilor care vor alege in viitor facultatea. Pentru cei deja inregistrati, care sunt cel putin in anul I de studii, o crestere a taxelor ar putea echivala cu abandonul.
Iar Romania se confrunta deja... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 20:18
Victor Ponta a condus, marti, ultima sa sedinta de guvern. Reuniunea nu a durat decat cateva minute, pe ordinea de zi fiind un singur punct - aprobarea ordonantei de urgenta prin care sunt majorate salariile profesorilor.
"Noroc ca au fost altii mai atenti si mi-au atras atentia ca trebuia sa adoptam si actul cu cei din Educatie, il adoptam acum, in acest fel Sanatatea si Educatia primesc ceea ce trebuiau sa primeasca demult", a spus Ponta.
Premierul demisionar le-a explicat colegilor gestul sau, motivand ca "nu am vrut ca lucrurile bune pe care le-am facut sa le stricam prin tensiuni sociale si turbulente".
"E cazul sa lasam pe altii mai buni... daca va fi cazul. Imi doresc ca viitorul guvern sa fie si mai bun, are ...citeste mai departe despre "Ultima sedinta de guvern pentru Ponta si ultimul act ca premier: Majorarea salariilor profesorilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 16:53
Prim-ministrul Emil Boc a anuntat ca isi va asuma raspunderea pentru legea care esaloneaza plata majorarilor salariale ale profesorilor obtinute in instanta si pe Codul Dialogului Social, anunta NewsIn.Amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social si la Legea salarizarii personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate intr-o sedinta extraordinara a cabinetului Boc, sedinta ce va avea loc luni, de la ora 11,00. De la ora 16,00 premierul Emil Boc se prezinta in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative, in doua sedinte succesive.
Opozitia nu va participa la plenul reunit si nici nu va depune motiune de cenzura, deoarece considera procedura asumarii, in special pe cea privind salariile profesorilor, ilegala si neconstitutionala.
De altfel, USL a anuntat ca va sesiza CCR, iar presedintele PSD Victor Ponta a amenintat ca va depune plangeri penale la adresa lui Emil Boc si a lui Traian Basescu, daca legea va fi adoptata, iar apoi promulgata.
Legea privind salariile profesorilor a fost adoptata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:28
Guvernul a decis, joi, sa inceapa procedurile de angajare a raspunderii in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturil salariale in instanta, precum si pentru Codul de Dialog Social, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Cele doua proiecte au fost aprobate in sedinta speciala de joi a Guvernului si urmeaza sa fie transmise rapid Parlamentului, au aratat sursele.
Premierul Emil Boc a anuntat anterior ca drepturile salariale castigate de profesori in instanta vor fi esalonate la plata incepand cu 2012, intr-un cuantum si pe parcursul unui interval care vor fi stabilite dupa inventarierea tuturor sentintelor, dar si a banilor care trebuie alocati de stat pentru toate salariile. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:40
Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au anuntat, joi, ca economia nu permite majorarea salariilor mai mult decat s-a facut pana acum, o eventuala crestere a salariilor profesorilor echivaland cu concedierea a 100.000 de bugetari. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Tudor Lazar a declarat: "Economia romaneasca nu-si permite in acest moment sa majoreze salariile mai mult decat s-a facut pana acum. Acest lucru s-ar putea realiza doar printr-o majorare a veniturilor, ceea ce presupune fie cresterea impozitelor si taxelor, fie cresterea deficitului bugetar.
Pe de alta parte, majorarea deficitului bugetar duce la incalcarea protocolului cu FMI si ar trebui sa ne imprumutam de pe piata pentru a finanta deficitul, adica ar creste si gradul de indatorare".
La randul sau, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina a explicat ca pentru a mentine anvelopa cheltuielilor cu personalul si in acelasi timp sa fie operate cresteri salariale pentru profesori ar insemna ca din sectorul bugetar sa plece 100.000 de oameni."Din punct de vedere economic, noi incercam sa tinem lucrurile sub control si sa pastram o stabilitate, si in acelasi timp incercam sa reducem cheltuielile de personal. Gherghina a mai spus ca o eventuala majorare a salariilor profesorilor necesita fie cresterea impozitelor, ceea nu este de dorit pe o perioada de revenire economica, fie renegocierea nivelului de deficit excesiv, ceea ar fi greu de obtinut", a spus Gherghina.Acesta a... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 14:22
Decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, din urma cu trei ani, a fost o greseala care trebuie recunoscuta "cu smerenie", pornind de la ideea ca a recunoaste o greseala este mai bine decat a persevera in eroare, a afirmat, luni seara, premierul Emil Boc, informeaza Mediafax. "O spun raspicat si cu smerenie in fata romanilor: sustinerea majorarii salariilor cu 50%, in 2008, a fost o greseala pe care si eu o recunosc. Am fost unul dintre aceia care, desi nu eram nici membru al Guvernului sau al Parlamentului, am sustinut din calitatea de presedinte de partid majorarea salariilor.
Recunosc, insa ca a recunoaste este mai bine decat a persevera in greseala. Spun asta acum, dupa ce a trecut aceasta criza peste noi, si cred ca ar trebui sa-i schimbe si pe politicieni", a spus Boc.
El a aratat ca actuala criza economica l-a "schimbat" si ca este constient ca in prezent trebuie sa asigure stabilitatea economica a tarii.
Decizia justitiei favorabila profesorilor va fi respectata, platile vor fi esalonate
Sentintele judecatoresti emise in favoarea profesorilor vor fi respectate, iar drepturile salariale castigate in instanta vor fi reesalonate la plata in urmatorii ani, in functie de resursele economice, a declarat, luni seara, premierul Emil Boc.
" Noi nu plafonam salariile. Sentintele judecatoresti, care tin de trecut si care au fost obtinute, se vor respecta, se vor reesalona acele drepturi si vor fi platite conform drepturilor in vigoare . In functie de... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 00:31
Guvernul intentioneaza sa se reuneasca joi seara in sedinta speciala, pentru a discuta forma legala prin care profesorii care nu si-au primit salariile si au intrat in greva sa poata fi remunerati in continuare, au declarat surse oficiale, informeaza Mediafax.
"La acest moment este programata o sedinta de guvern, pentru a se discuta situatia profesorilor", au aratat sursele.
Potrivit acestora, Guvernul ar urma sa analizeze si situatia sistemului de sanatate.
Profesorii din zeci de scoli din judetele Suceava si Botosani sunt in cea de a treia saptamana de greva generala si au protestat in strada, din cauza ca nu si-au primit salariile pe luna februarie.
Sute de profesori au protestat si miercuri in fata Palatului Administrativ din Suceava, nemultumiti ca nu a fost solutionata problema salarizarii si sustinand continuarea grevei generale, in timp ce presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut comandament judetean care sa rezolve problema.
In judetul Botosani, protestul cadrelor didactice a fost continuat miercuri in patru unitati de invatamant, in conditiile in care cadrele didactice au anuntat ca vor incheia greva abia dupa ce vor primi salariile. In acest judet majoritatea cadrelor didactice au primit miercuri salariile dupa ce Guvernul a transferat 2,7 milioane de lei din fondul de salarii din trimestrul al treilea in trimestrul intai pentru plata salariilor aferente lunii februarie.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, ca situatia salariilor... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:24