Statul Islamic nu dispare nici daca ramane fara petrol: Banii vin din toate directiile

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 12:48
10663 citiri
Statul Islamic nu dispare nici daca ramane fara petrol: Banii vin din toate directiile
Foto: Pixabay

Pe langa petrol, Statul Islamic ar putea detine active intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari, bani sechestrati din bancile din Irak anul trecut. La acestea se adauga sute de milioane de dolari sub forma de taxa perceputa populatiei aflata sub controlul grupului, dar si zeci de milioane de dolari obtinute in urma jafurilor comise in siturile antice si a rascumpararilor primite pentru ostatici.

Taxele, de fapt, sunt o sursa foarte importanta de venit, noteaza Bloomberg.

Spre exemplu, Statul Islamic le permite politistilor, soldatilor si profesorilor sa intre pe teritoriul sau doar in schimbul unei taxe menite sa compenseze "pacatul" de a fi lucrat in regimuri nepotrivite din punct de vedere religios.

"Iertarea" vine sub forma unei carti de identitate care poate sa coste pana la 2.500 de dolari si care necesita o taxa anuala de reinnoire de 200 de dolari, potrivit lui Aymenn Jawad al-Tami, membrul al Forumului Orientului Mijlociu, care urmareste indeaproape activitatea grupului.

In mod cert cea mai putin apreciata sursa de venituri pentru Statul Islamic sunt terenurile sale fertile, acesta obtinand 200 de milioane de dolari din graul de pe silozurile din Irak.

Pe langa granele recoltate, suprafetele controlate acum de militanti pe vaile raurilor Tigru si Eufrat produc in mod traditional jumatate din culturile de grau ale Siriei, aproximativ o treime din cea a Irak-ului si 40% din orzul produs in Irak, potrivit oficialilor pe agricultura ai Natiunilor Unite si economistilor Sirieni.

Astfel, campurile Statului Islamic pot aduce 200 de milioane de dolari pe an, chiar daca productia este vanduta la pretul de pe piata neagra.

Benjamin Bahney, analist de politica internationala al Rand Corp., un "think tank" al departamentului de aparare al SUA, crede insa ca adevaratul atu al Statului Islamic este disciplina aproape fanatica in ceea ce priveste cheltuielile.

Cea mai mare si mai importanta sursa de consum din bugetul ISIS este lina de salarii pentru cei aproximativ 100.000 de luptatori. Insa doar veniturile din vanzarea de petrol sunt de doua ori mai mari decat cheltuielile cu salariile.

Potrivit analistului, teroristii beneficiaza chiar si de un surplus de cash, asadar nici macar exterminarea productiei de petrol, desi cruciala, nu ar fi suficienta pentru a distruge Statul Islamic.

"Au reusit sa-si asigure si un exces de lichiditati in ultimul an, asa ca vor putea rezista in orice conditii o vreme buna de acum incolo", avertizeaza Bahney.

O.D.

#venituri Stat Islamic, #petrol Stat Islamic , #Irak