Guvernul a marit salariile profesorilor universitari. Majorarea se face insa fie prin taieri de la Cercetare, fie prin cresterea taxelor studentilor

Luni, 20 Februarie 2017, ora 20:18
899 citiri
Guvernul a marit salariile profesorilor universitari. Majorarea se face insa fie prin taieri de la Cercetare, fie prin cresterea taxelor studentilor
Foto: Ziare.com

Guvernul Sorin Grindeanu a marit salariile cadrelor universitare, incepand de la 1 ianuarie 2017, cu o medie de 15%. Insa costurile cad pe Universitati. Care au de ales: fie maresc taxele de studii pentru cresterea salariilor profesorilor, fie banii sunt luati de la bugetele de Cercetare.

Generozitatea executivului nu a fost insotita insa si de o suplimentare a alocarilor pentru sistemul universitar, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior se descurca cum poate - cei mai multi, redistribuind spre salarii banii destinati cercetarii si dotarii laboratoarelor, scrie Curs de Guvernare.

Solutiile sunt provizorii, fiindca nimeni nu are fonduri pentru a suporta la infinit masura - daca Executivul nu va face o rectificare pentru asigurarea sumelor lipsa, universitatile ar putea fi obligate sa ia in considerare si varianta cresterii taxelor de scolarizare pentru locurile cu plata sau reducerea semnificativa a numarului acestor locuri.

Efectul va fi, potrivit rectorului Marile Pirtea, de la Universitatea de Vest Timisoara (UVT), o scadere a calitatii pregatirii absolventilor de invatamant superior, deoarece multi tineri vor opta pentru facultati mai putin performante, dar accesibile financiar, sau se vor angaja pentru a putea suporta taxele.

Asta, in cazul tinerilor care vor alege in viitor facultatea. Pentru cei deja inregistrati, care sunt cel putin in anul I de studii, o crestere a taxelor ar putea echivala cu abandonul.

Iar Romania se confrunta deja cu o rata uriasa a abandonului in invatamantul superior - potrivit ultimei cercetari a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), datele pentru 2015, care vor fi anuntate saptamana viitoare, arata ca 38% din studenti au renuntat din varii motive la studii. In 2013, rata a fost de 39,07%.

Citeste mai multe despre Partidul majoreaza, Universitatile finanteaza. Majorarea salariilor profesorilor se va face fie prin taieri de la Cercetare, fie prin cresterea taxelor studentilor pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Guvernul a marit salariile profesorilor universitari. Majorarea se face insa fie prin taieri de la Cercetare, fie prin cresterea taxelor studentilor" pe Ziare.com

#majorari salarii profesori universitari , #Stiri Macroeconomie