Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante si a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim si de la Compania Nationala Posta Romana, a declarat miercuri, la RTV, ministrul de resort, Mariana Campeanu.
"Din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plati salariile restante, concediul de odihna si salariile compensatorii. De asemenea, la rectificarea bugetara au fost luate in calcul si cele aproximativ 3.000 de persoane care vor fi disponibilizate de la Compania Nationala Posta Romana", a afirmat ministrul Mariana Campeanu.
Aceasta a precizat, totodata, ca nu are date referitoare la disponibilizarile de personal de la CFR Marfa si CFR Calatori.
"Pana acum, nu e prevazuta nicio disponibilizare la CFR Marfa si CFR Calatori. Pot sa va spun acest lucru pentru ca am semnat chiar eu bugetele de venituri si cheltuieli de la cele doua companii feroviare", a mai spus ministrul Muncii.
Un numar de 3.650 de angajati vor fi disponibilizati din cadrul companiei Posta Romana incepand cu luna septembrie, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania si construite in functie de evaluarea competentei profesionale, abaterilor disciplinare si a optiunii individuale, a anuntat, recent, Compania Nationala Posta Romana.
Pe de alta parte, administratorul special al... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 09:10
Aproximativ 400 de angajati ai combinatului Oltchim protesteaza, joi, in fata pavilionului administrativ al unitatii, in timpul protestului oamenii fiind anuntati de catre directorul combinatului ca incepand din cursul acestei zile vor primi restantele salariale pentru decembrie si ianuarie.
"Sunt aproape trei saptamani de cand protestam. Suntem nemultumiti de restantele salariale si de lipsa perspectivei de repornire a combinatului la capacitatea de 65%.
Am iesit zilnic la pavilionul administrativ, am blocat drumurile nationale 64 si 67, am protestat la Prefectura si Primaria Ramnicu Valcea, am fost si la Guvern, dar nu ne baga nimeni in seama. Cerem anularea ordinului de concediere colectiva si salariile restante. De trei luni nu am luat salariile. Am primit 400 de lei de la inceputul anului si pana acum", a spus unul dintre protestatari.
La un moment dat, directorul combinatului, Mihail Talpasanu, a venit in randul protestatarilor, anuntandu-i ca incepand de joi li se vor vira restantele salariale aferente lunilor decembrie 2012 si ianuarie 2013.
Aproape 1.000 de angajati de la Oltchim si Divizia Petrochimica Bradu au protestat, marti, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca nu si-au primit drepturile salariale si ca urmeaza sa fie disponibilizati. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 14:28
Cateva companii importante din domeniul industriei chimice si-au exprimat in scris intentia de a participa la privatizarea combinatului Oltchim, a anuntat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca negocierile cu respectivele companii vor incepe saptamana viitoare.
"Va informez in avanpremiera ca exista un numar important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice care si-au manifestat in scris intentia de a participa la privatizarea Oltchim. Noi de saptamana viitoare incepem dialogul cu aceste companii. Dialogul nu va fi facut public, nu dorim sa reiteram experienta anterioara, care a dus la esecul privatizarii, dar la timpul util vom prezenta aceste oferte, in cursul unei proceduri transparente de privatizare", a afirmat ministrul Vosganian, la inceputul sedintei de guvern, potrivit Agerpres.
Vosganian a afirmat ca Ministerul Economiei isi propune sa schimbe "filosofia de privatizare", urmand sa dea prioritate nu pretului de vanzare a combinatului, asa cum s-a intamplat la precedenta licitatie, castigata de Dan Diaconescu, ci sumei care ar urma sa fie investita in Oltchim ulterior.
"Ne intereseaza cei care doresc sa investeasca si ne intereseaza mai mult nivelul investitiei ulterioare decat al pretului de vanzare", a explicat Vosganian. Premierul Ponta l-a asigurat de sprijinul Guvernului pentru "toate actiunile" intreprinse.
De asemenea, ministrul Economiei a declarat ca salariile restante ale... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 16:00
Aproape 1.000 de angajati de la Oltchim si Divizia Petrochimica Bradu protesteaza, marti, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca nu si-au primit drepturile salariale si ca urmeaza sa fie disponibilizati, solicitand premierului Victor Ponta sa rezolve situatia combinatului din Ramnicu Valcea.
Protestatarii care au ajuns in Piata Victoriei striga "Vrem sa muncim", "Jos guvernul!" si au bannere pe care scrie "Urmeaza saracie lucie", "V-am votat si ne-ati mintit", "Ponta, murim de foame! Asta-i tara ta?" si "Jos mafia!"
Potrivit organizatorilor mitingului, in Piata Victoriei sunt asteptati aproximativ 1.000 de protestatari.
Liderul Sindicatului "Unirea" de la Pitesti, Marian Dumitru, a declarat ca de la Divizia Petrochimica Bradu au venit sa protesteze la sediul Guvernului aproximativ 500 de salariati, alaturi de alti aproximativ 500 de colegi de la Oltchim Ramnicu Valcea.
"La Bucuresti, 500 de angajati de la Divizia Petrochimica Bradu vor protesta impreuna cu 500 de colegi de-ai lor de la Oltchim. Oamenii sunt nemultumiti din cauza restantelor salariale aferente pe trei luni si de disponibilizarile anuntate de catre administratorul judiciar. Oamenii spera intr-o rezolvare a situatiei si solicita primului ministru Victor Ponta sa rezolve situatia de la Olchim si sa-si respecte promisiunile din campania electorala", a spus Marian Dumitru.
Angajatii Oltchim protesteaza pentru repunerea in functiune a instalatiilor si plata salariilor restante
Sindicalistii... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:24
Combinatul Oltchim nu poate singur sa se redreseze, prin insolventa, ceea ce inseamna ca societatea are neaparat nevoie de sprijin financiar foarte consistent, chiar si in cazul unei proceduri de insolventa, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Remus Vulpescu, consilier al Ministrului Economiei.
"Se are in vedere un program de redresare care necesita circa 45 milioane de euro din care bancile au declarat deja ca pot veni cu 25 milioane euro in programul de reorganizare conceput de o firma importanta redutabila din domeniul agreat de ele, dar contributia statului ar fi, prin urmare, mai putin de jumatate din toata suma, circa 20 milioane euro. Acestia pot fi acordati doar cu acordul Comisiei Europene. Se lucreaza la documentatia necesara. Una dintre problemele mari este ca exista un principiu in acordarea ajutorului de stat. Prima oara trebuie sa fie si ultima oara. Noi acum avem ca principala sarcina sa demonstram ca Oltchim nu a mai primit in trecut niciodata ajutor de stat", a spus Vulpescu.
Potrivit acestuia, exista intotdeauna riscul unui refuz, dar ultima oara cand Oltchim a solicitat acordul Comisiei Europene pentru primirea ajutorului de stat procedura a durat cam 2 ani.
"Noi nu avem acum 2 ani la dispozitie. Noi incercam sa intocmim toata documentatia si sa facem ca toata aceasta procedura sa dureze mult mai putin, doar cateva luni, si nu doi ani ca atunci cand a fost vorba de conversia creantei AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:23
Mihai Balan, actual director al CET Govora, a fost numit in pozitia de director general al combinatului Oltchim. Balan spune ca printre responsabilitatile sale se numara plata salariilor restante si "aducerea combinatului pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna".
Rodin Traicu, presedintele Consiliului de Administratie Oltchim a declarat ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite in maximum doua saptamani.
Chiar daca Victor Ponta a declarat ca Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, va raspunde cu postul daca privatizarea Oltchim va esua, se pare ca Remus Vulpescu, seful OPSPI, este considerat unul dintre principalii vinovati.
"Pot sa-i gasesc lui Vulpescu circumstante atenuante, si anume ca este foarte greu sa nu te lasi atras intr-un astfel de circ, este inselaciune de mare calibru. Vulpescu nu se va mai ocupa insa de privatizari la OPSPI", a spus Ponta, la Antena 3. In plus, Dan Diaconescu ar putea raspunde penal.
Victor Ponta a anuntat luni ca va sesiza organele abilitate, acuzandu-l pe Diaconescu de inselaciune, dupa ce acesta nu a semnat contractul de vanzare - cumparare a pachetului pe 54,8 la suta din actiunile Oltchim, in urma caruia trebuia sa achite 203,1 milioane de lei, in termen de zece zile, asa cum s-a angajat in cadrul licitatiei.
Guvernul va stabili, joi, pasii urmatori pentru combinatul Oltchim, iar marti Ministerul Economiei va solicita numirea unui nou director general si a unei noi echipe manageriale,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:31
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, la Ramnicu Valcea, ca asteapta repornirea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani, precum si un investitor strategic pentru privatizare, capabil sa preia combinatul.
"Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptata a instalatiilor. Astept redeschiderea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani. Trebuie mentionat insa ca este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o banca comerciala in urma depunerii unei garantii a statului roman la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare catre Comisia Europeana. Din informatiile noastre ar fi deja mai multi investitori interesati sa depuna ofertele pentru combinat, firme din Vest, ma refer. Si cele doua firme romanesti care si-au retras momentan oferta pentru a veni cu imbunatatiri la ea maine (n.r. - joi). Vineri, in jurul pranzului, vom sti numele celui care va castiga licitatia de la Oltchim", a declarat Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai precizat ca ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajatii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie.
"Nu toti salariatii vor beneficia de acest ajutor social.Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. In ceea ce priveste restantele salariale,se vor achita din creantele pe care alte firme le au la Oltchim",... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:25
Mai sunt doar cinci zile pana la licitatia pentru privatizarea Oltchim, cel mai mare combinat siderurgic din tara, si reinceperea prostelor angajatilor poate influenta potentialii investitori.
Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei, in timp paisprezece angajati, intre care si o femeie, sunt in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.
Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns joi la combinat, in jurul pranzului, si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.
Mai precis, este vorba despre faptul ca luni a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei a avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.
"Fac un ultim apel la colegii dumneavoastra aflati in greva foamei de a nu transforma o chestiune economica in una sindicala. Eu cred ca pana marti vom avea cat mai multi ofertanti, astfel incat sa avem o privatizare de succes. Miercuri, dupa sedinta de Guvern, indiferent ce se va intampla marti, va asigur ca voi fi in randul dumneavoastra", le-a spus... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:05
Guvernul se afla intr-o situatie imposibila, cel putin aparent. Trebuie sa privatizeze Oltchim SA, un mamut care genereaza datorii de 7 milioane de euro pe luna si functioneaza la 3% din capacitate.
Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze pana in data de 18 septembrie o societate care nu mai are bani sa-si plateasca materia prima, energia electrica si salariile celor peste 3.300 de angajati, care protesteaza de mai multe zile pentru neplata salariilor restante.
Plata salariilor restante este problema cea mai mica pe care trebuie s-o rezolve in acest moment statul roman, care este actionar majoritar in cadrul Oltchim. Compania este detinuta de catre Ministerul Economiei in proportie de 54,8%, PCC SE Germania (18,31%), Nachbar Services (14,02%) , persoane fizice (11,01%), alte persoane juridice (1,83%).
"Privatizarea nu este binevenita in momentul de fata. Sunt chestiuni care s-ar fi putut regla printr-un program de restructurare si prin management privat, precum si prin eliminarea clientelismului politic. Nu e un moment bun, piata e proasta, preturile cad, iar statul nu trebuie sa cedeze din proprietate, in conditiile in care in Romania nu prea mai exista proprietate nationala", a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
Pe de alta parte, nici insolventa nu este o solutie pentru combinatul Oltchim, a spus analistul economic.
Valoarea nominala a unei actiuni Oltchim este de 0,10 lei.
In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:13