Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul prevenirii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice a Federatiei Ruse si a Turciei, informeaza duminica agentia de presa Ukrinform, citandu-l pe expertul ucrainean Mihail Gonciar, presedintele Centrului pentru studii globale "Strategia XXI" din Kiev.
Potrivit acestuia, Rusia a stabilit interdictie pentru circulatia maritima in zonele pe unde ar urma sa treaca gazoductul TurkStream. Ele coincid cu ruta prevazuta pentru Blue Stream.
"Aceasta inseamna ca Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra in asa-numita 'ora Z' intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul neutralizarii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice, considerata de o importanta strategica pentru Rusia si Turcia", scrie intr-un comentariu Mihail Gonciar postat pe pagina sa Facebook.
In opinia sa, aceasta este o idee mai veche a Rusiei. Moscova se indreapta catre acest obiectiv sistematic si in mod consecvent, combinand strategii militare si energetice, sustine el, facand referire la articole din presa rusa.
In special, el citeaza un articol de acum 20 de ani publicat in "Nezavisimoie voennoie obozrenie" cu titlul "Flota in apararea Blue Stream", in care se afirma ca Rusia este alungata din Oceanul mondial, iar marina SUA "pune stapanire din ce in ce mai agresiv pe teatrul de operatiuni militare din Marea Neagra". In aceste conditii, "doar Flota... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 21:18
Doua submarine militare ruse au initiat, miercuri, o serie de exercitii in Marea Neagra, anunta Flota militara rusa din aceasta zona.
"Submarinele Krasnodar (foto) si Novorossiisk au initiat efectuarea misiunilor incredintate in conformitate cu planul de lupta prevazut in programul de antrenament", a declarat miercuri Aleksei Rulev, purtatorul de cuvant al Flotei militare ruse a Marii Negre, citat de Tass.
Submarinele vor efectua exercitii in zone delimitate, atat la adancime, cat si la suprafata. Echipajele vor efectua exercitii de control al navigatiei in diverse moduri si la diverse adancimi.
Submarinele militare Krasnodar si Novorossiisk au propulsie hibrida (diesel-electric) si au fost construite in cadrul "Proiectului 636.3", fiind cele mai silentioase submersibile militare ruse.
Marti, Fortele Navale ruse au anuntat si revenirea in Marea Neagra a navelor militare Grad Sviiajsk si Veliki Ustiug, dupa efectuarea unor misiuni in Marea Mediterana. ...citeste mai departe despre "Rusia a initiat exercitii cu submarine militare in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 19:52
Tema off-shore inflameaza spiritele la Bucuresti. Este, practic, noul sport national. Ca in orice situatie de acest fel, apar o multime de "specialisti" - oameni care nu cunosc subiectul, dar care au pareri foarte ferme.
Demersul de mai jos incearca sa aduca macar putina lumina in zonele negre legate de investitiile companiilor petroliere din Marea Neagra. De aceea, am discutat cu specialisti in energie, avocati cu experienta internationala si politicieni de la Putere si din Opozitie.
Dar, inainte de orice, de ce e important acest subiect? Mai exact, cine ar putea fi deranjat daca s-ar face investitiile in off-shore-ul romanesc si cine le-ar vrea stopate?
"Federatia Rusa, prin faptul ca ar fi blocata dezvoltarea unui rival de relevanta regionala in sectorul gazelor naturale, intr-o zona in care are si importante interese de control politic", sunt de parere Radu Dudau si Vasile Iuga, Energy Policy Group.
Deputatul Virgil Popescu (PNL) afirma, la randul, sau ca de castigat ar avea "'prietenii' Romaniei, Rusia, Ungaria". Reprezentantul PSD, deputatul Georgian Pop, are o viziune asemanatoare: "Cine ar castiga? Simplu. Actualii furnizori internationali de gaz natural din zona. Nu ar avea un concurent in plus si nu s-ar confrunta cu un surplus de gaz in piata."
Avocatul Laurentiu Pachiu, Pachiu si Asociatii:
"In primul rand, furnizorii externi alternativi (deocamdata unul singur, Gazprom) prin disparitia unui potential concurent. Apoi, state vecine care raman... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:36
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
Romania si Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei in bazinul Marii Negre, al carei control este o componenta-cheie a politicii revizioniste a Rusiei pentru a se reafirma ca un pol de putere in zona eurasiatica, se mentioneaza intr-un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA).
Raportul atrage atentia ca strategia Kremlinului in Marea Neagra ar putea include manipularea ideii "Romaniei Mari" pentru promovarea disputelor regionale cu Republica Moldova si Ucraina, sustinerea activitatilor separatiste precum cele ale secuilor din Transilvania sau perturbarea exploatarii resurselor tarii noastre din Marea Neagra printr-o disputa juridica privind apele teritoriale revendicate de Moscova dupa anexarea Crimeii.
Neglijarea flancului de securitate de la Marea Neagra de catre SUA si NATO si neutralizarea de catre Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeii, a litoralului estic si nordic, au expus tot mai mult Romania si Bulgaria presiunii Moscovei.
Rusia a desfasurat ...citeste mai departe despre "Romania e tot mai expusa presiunii Rusiei in Marea Neagra, o zona neglijata de NATO si SUA - raport" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 17:52
Marina militara a Rusiei, cea de-a treia putere navala a lumii, dupa cele din SUA si China, ar putea ajunge in curand destul de puternica pentru a le interzice americanilor accesul in Marea Neagra si Marea Baltica.
Avertizarea este oficiala si a fost facuta intr-un raport al US Naval Intelligence (USNI), serviciul de informatii al marinei SUA. Documentul citat de Business Insider trece in revista capabilitatile navale ale Rusiei si ultimele miscari ale lui Putin.
"Noile clase de nave si submarine vor incorpora cele mai noi descoperiri in materie de armament, senzori, comanda, control si comunicatii, silentiozitate, contramasuri electronice, automatizare si conditii la bord", se arata in raport.
Este vorba despre cele mai silentioase submarine din lume, care au fost proiectate sa opereze in ape mai putin adanci. Ministrul Apararii din Rusia a anuntat deja ca va intari Flota Marii Negre cu astfel de submarine, iar santierele navale din Rusia le lasa la apa pe banda ...citeste mai departe despre "Rusii vor fi curand in stare sa taie accesul SUA la Marea Neagra - raport US Naval Intelligence" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 12:24
Flota Rusiei din Marea Neagra va fi intarita cu noi submarine moderne, pana la sfarsitul anului viitor, a anuntat amiralul Viktor Chirkov, seful Fortelor Navale ruse.
Pentru moment, marina militara rusa asteapta livrarea submarinului Krasnodar, pana la finalul acestui an, dupa ce alte trei nave similare au fost receptionate in ultimii doi ani, a anuntat comandantul Fortelor Navale din Rusia, citat de agentia rusa TASS.
"Controlam constant procesul de constructie a celor sase submarine 636M (clasa Varshavyanka, diesel-electric, varianta modernizata a clasei Kilo - n.red.) pentru Flota din Marea Neagra. Pana la sfarsitul acestui an vom receptiona vasul Krasnodar, iar alte doua nave, Kolpino si Veliki Novgorod, sunt in constructie la santierele Amiralitatii", a declarat amiralul Chirkov.
"Odata cu receptia treptata a acestor submarine in portul Novorosiisc, putem spune ca ne-am indeplinit misiunea de a revitaliza Flota Marii Negre", a mai spus seful Fortelor Navale rusesti.
Alte trei nave, Novorosiisc, Rostov-pe-Don si Stary Oskol, au fost predate marinarilor rusi in 2014, respectiv 2015.
Noile submarine 636M sunt capabile sa efectueze misiuni de lunga durata, avand o autonomie crescuta, aparatura de navigatie si comunicatii moderne si armament nou la bord, a precizat amiralul rus.
Seful Fortelor Navale ruse sustine ca inginerii implicati in aceste proiecte au depus eforturi mari pentru a se asigura ca noile submarine rusesti vor fi "invizibile", adica... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:42
1