Fosti ministri: Rusia si NATO sa joace dupa alte reguli daca vor sa evite razboiul

Joi, 27 August 2015, ora 11:14
2647 citiri
Fosti ministri: Rusia si NATO sa joace dupa alte reguli daca vor sa evite razboiul
Foto: Wikimedia

Liderii NATO si cei ai Rusiei trebuie sa stabileasca alte reguli dupa care sa se ghideze in cazul unor incidente neasteptate intre cele doua forte militare, daca vor sa evite un razboi, au concluzionat fosti ministri de Aparare si Externe din cele doua tabere.

Din punctul lor de vedere, riscul unor intalniri accidentale intre avioanele de vanatoare sau de patrulare ale celor doua forte militare a crescut in urma declansarii crizei din Ucraina, relateaza Reuters.

Intalniri periculoase

14 fosti oficiali din Rusia si diverse state europene au solicitat stabilirea unei intalniri la nivel inalt intre Moscova si reprezentantii NATO pentru a discuta aceste probleme.

Printre cei ingrijorati de urmarile unor contacte neprevazute intre armata rusa si trupele NATO se numara fostul ministru de externe al Rusiei, Igor Ivanov, ex-ministrul Apararii din Germania, Volker Ruehe, ca si fosti ocupanti ai unor posturi similare din Marea Britanie, Franta, Spania si Turcia.

Fostii ministri au declarat ca regulile de comunicare in spatiul aerian si pe mare sunt de o importanta vitala in aceste momente.

"Situatia se prezinta extrem de riscanta, calculele gresite sau un simplu accident putand declansa o escaladare a crizei actuale sau chiar un conflict", au explicat acestia intr-un raport facut public de grupul European Leadership Network (ELN).

"Think tank"-ul londonez este acelasi care, luna aceasta, a concluzionat ca ambele tabere par sa se pregateasca intens de razboi.

Expertii European Leadership Network sustin ca pana acum s-au inregistrat 66 de intalniri neprevazute ale fortelor militare din Rusia cu cele NATO sau ale tarilor neutre Finlanda si Suedia, considerate aliate NATO.

Esec in comunicare

Expertii grupului londonez au inceput sa tina o evidenta precisa a acestor intalniri inca din martie 2014, dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. La o luna dupa aceea, criza din estul Ucrainei era in plina desfasurare.

NATO respinge ideea ca exercitiile pe care le efectueaza in prezent ar putea declansa un razboi in Europa si insista ca inainte de reluarea unor noi discutii cu Moscova, Rusia sa demonstreze ca a facut pasi reali in detensionarea crizei din Ucraina.

"Rusia are mai multe instrumente la indemana prin care poate evita declansarea unui razboi accidental, ca si pentru detensionarea crizelor de securitate si asigurarea transparentei, mergand de la impunerea unui control al armelor pana la actiuni voluntare.

Ar trebui sa se concentreze mai mult pe implementarea acestor masuri asumate care ii stau la dispozitie", a comentat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu.

De cealalta parte, Moscova se arata la fel de convinsa ca exercitiile militare de amploare pe care le deruleaza in ultima vreme nu reprezenta un risc de securitate in regiune.

Fostii ministri cred insa ca stabilirea unor regului clare intre cele doua parti ar fi benefica in acest moment si dau ca exemplu acordul incheiat intre Statele Unite si China, care prevede evitarea simularii unor atacuri in preajma trupelor si navelor unei alte armate.

Chiar si intr-un astfel de caz, acordul SUA-China prevede anuntarea prealabila a partenerilor prezenti in zona prin frecvente radio folosite in comun si un vocabular prestabilit.

Limbajul armelor

In acest moment, NATO a suspendat cooperarea militara cu Rusia, dar are la indemana portita convocarii unor intruniri politice intre cele doua forte.

Rusia a organizat in luna martie a acestui an unul dintre cele mai impresionante exercitii militare de la declansarea crizei din Ucraina. Intreaga flota a Nordului din Rusia s-a apropiat la limita de granitele teritoriale ale Norvegiei, tara membra NATO.

Alianta Nord-Atlantica a derulat, de asemenea, mai multe exercitii militare in Marea Neagra, Polonia si tarile Baltice, dar parada de forta va fi facuta abia in luna octombrie a acestui an intr-o operatiune de pregatire din Italia, Spania si Portugalia.

Raportul ELN arata ca Rusia si Nato sunt in mijlocul unui ciclu de actiune-reactiune, care se va dovedi foarte de greu de oprit.

"Istoria este plina de exemple de crize internationale care au izbucnit dintr-un impuls propriu, fara ca vreuna din parti sa isi fi dorit acest lucru", remarca autorii studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza Rusia NATO, #razboi europa, #exercitii militare Rusia , #NATO