Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lukoil apeleaza la subtilitati pentru a-si extinde raza de actiune

Lukoil apeleaza la subtilitati pentru a-si extinde raza de actiune

In cateva saptamani, Lukoil, grupul rus de petrol, isi va asigura o prezenta vizibila in Belgia in urma achizitionarii a 156 de benzinarii situate pe autostrazile tarii.

Desi acestea vor reprezenta mai putin de 10% din piata belgiana, vor constitui un important avanpost vest-european pentru compania cu o expansiune rapida. Lukoil achizitioneaza benzinariile de la ConocoPhillips din Statele Unite, partenerul sau strategic, intr-o afacere care cuprinde un numar de 383 de benzinarii din sase tari ale Uniunii Europene - Finlanda, Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria, precum si Belgia. Toate vor trece de la brandul Conoco's Jet la Lukoil.

Achizitia este cea mai recenta actiune intreprinsa de Lukoil in cadrul unei campanii de lunga durata de a se face cunoscuta in Uniunea Europeana - printr-o strategie asemanatoare cu investitiile realizate de Gazprom, grupul rus de gaz, in active de prelucrare si distributie a gazului.

In timp ce Gazprom a starnit de multe ori controverse prin proiecte care au ajuns pe prima pagina a ziarelor, Lukoil a adoptat o abordare mai subtila si se concentreaza asupra statelor din sud-estul Europei unde Rusia se confrunta cu o suspiciune politica mai scazuta decat in centrul si vestul Europei. Temerile UE cu privire la dependenta de Rusia sunt in general mai reduse decat in cazul gazului pentru ca petrolul este mai usor de transportat si mai disponibil pe diverse piete.

Dar, ca si in cazul gazului, nu e nevoie decat de o epuizare a rezervelor pe termen scurt pentru a declansa tensiuni politice, asa cum s-a intamplat luna aceasta cand Rusia a intrerupt furnizarea de petrol catre UE prin Belarus, intr-un conflict legat de taxele de tranzit.

Unii politicieni, mai ales din estul Europei, se tem ca, asemenea cazului Gazprom, investitiile companiilor petroliere rusesti in prelucrarea si distributia gazului i-ar putea acorda Kremlinului un avantaj politic. Milko Kovachev, un fost ministru al energiei din Bulgaria, a declarat: "Bulgaria este dependenta de gazul si petrolul rus intr-un mod inacceptabil, si nu ma refer doar la furnizare, ci si la concernele rusesti care detin companiile energetice bulgare."

Intr-un sir de achizitii care dureaza de 10 ani, Lukoil a investit 3 miliarde de dolari in active de prelucrare si distributie, mai ales in Europa de est, unde a cumparat trei rafinarii in Ucraina, Romania si Bulgaria si a achizitionat 2.000 de benzinarii in regiune. Grupul a declarat ca intentioneaza ca in urmatorii 10 ani sa investeasca inca 9 miliarde de dolari in investitii de prelucrare si distributie in afara Rusiei, in special in Europa. Vagit Alekperov, directorul executiv, a declarat intr-un discurs recent ca, pentru Lukoil, "crearea unor lanturi globale de productie" devine "o ambitie majora."

Spre deosebire de Gazprom, care este controlat de stat, Lukoil este o companie privatizata in totalitate care lucreaza indeaproape cu un actionar strain strategic - Conoco, ce detine sub 20% din capital. Intrarea Lukoil pe piata din Europa de est a inceput la sfarsitul anilor 1990, cand a achizitionat titluri de valoare la trei rafinarii legate la conductele rusesti - Odessa in Ucraina, Petrotel in Romania si Burgas in Bulgaria.

Lukoil a cautat o posibilitate de rafinare a productiei brute tot mai mari si de blocare a accesului pe piata a rivalilor vestici. Piata globala de petrol era atunci slaba, profiturile din rafinare erau scazute iar fabricile puteau fi cumparate ieftin - mai ales in estul Europei, unde vesticii nu investeau. Astazi, avand in vedere pretul ridicat al petrolului, directorii Lukoil sunt incantati de perspective. "Un deceniu mai tarziu, este un alt univers," a afirmat Gennadi Krasovski, sef adjunct al departamentului de analiza strategica si investitii.

Grupul a investit masiv - aproape jumatate din totalul de 3 miliarde de dolari - in modernizarea si extinderea rafinariilor. Anul trecut, 19% din titeiul brut al Lukoil a fost rafinat in estul Europei, in afara Rusiei. Intre timp, grupul s-a extins in sectorul de distributie, prin achizitionarea de benzinarii de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. Detine retele considerabile in Ucraina, Romania, Bulgaria, statele baltice si Serbia. Are chiar un mic lant in Polonia, unde sensibilitatea politica cu privire la investitorii rusi este si mai ridicata.

Nu totul a mers in favoarea Lukoil. O incercare de a achizitiona controlul rafinariei Maziekiu din Lituania anul trecut s-a finalizat fara vreun rezultat dupa ce Vilnius a hotarat sa nu dea fabrica pe mana rusilor si sa o vanda companiei poloneze PKN Orlen. Varsovia are planuri de investire in capacitatea de rafinare a Poloniei. Lukoil nu si-a limitat ambitiile la Europa de est. In 2005, a platit 160 de milioane de dolari pentru doua companii finlandeze de marketing si distributie - prima investitie directa a Lukoil in Uniunea Europeana. Aproximativ in acelasi timp a incercat fara succes sa cumpere 50% din compania germana Ruhr Oel, care controleaza patru rafinarii. Anul trecut a incheiat o intelegere cu Petrol, principalul distribuitor de produse petroliere din Slovenia, pentru a forma o societate mixta care va functiona in Italia si in Balcanii de vest.

Acum, Lukoil spera sa incheie afacerea de achizitionare a benzinariilor cu Conoco si ar dori sa achizitioneze procentajul de 16% detinut de Conoco la Ceska Rafinerska, rafinorul ceh, cu toate ca grupul ceh Unipetrol, care are interesul de a obtine pachetul de control, are primul drept de a refuza. Lukoil va investi in continuare in Europa si in America de Nord, unde a cumparat in 2000 un lant de benzinarii de la Getty Oil in urma unei afaceri intens mediatizate. Grupul planuieste sa-si sporeasca anual capacitatea de rafinare cu 100 de milioane de tone - sau 70% - in urmatorii zece ani, punand accent pe investitiile viitoare in UE.

Totusi, competitia pentru activele de prelucrare si distributie este tot mai mare, si vine in principal din partea Rosneft, compania petroliera rusa controlata de stat, si Gazprom care si-a propus sa se extinda in domeniul petrolului si al gazului. Kremlinul a hotarat luna aceasta sa restrictioneze viitoarele proiecte din strainatate doar la Gazprom si Rosneft, lasand deoparte Lukoil si alte companii private din Rusia, precum si grupurile straine. Pentru Lukoil, competitia cu Rosneft si Gazprom, chiar si pentru activele straine, ar putea fi dificila din punct de vedere politic.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1232 ori