Comisia Europeana a decis joi sa trimita scrisori de punere in intarziere catre Romania, Bulgaria si Cehia pentru respectarea normelor UE privind stocurile de titei si de produse petroliere, arata un comunicat de presa a institutiei.
"Comisia a observat ca aceste trei state membre nu si-au indeplinit in mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligatia de a mentine stocuri de urgenta minime de titei". De asemenea, CE a solicitat Romaniei, precum si altor 12 state membre, cat si Regatullui Unit sa transmita strategiile nationale pe termen lung de renovare cu privire la performanta energetica a cladirilor.
Astfel, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere Belgiei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, Romaniei si Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor nationale de renovare pe termen lung.
"In temeiul Directivei privind performanta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligatia de a transmite Comisiei strategiile lor nationale de renovare pe termen lung pana la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezinta un element esential al directivei, stabilind calea, masurile de politica si finantarea mobilizarii necesare pentru decarbonizarea pana in 2050 a parcului imobiliar existent.
Acest obiectiv este important, deoarece sectorul constructiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 15:22
Comisia Europeana a trimis miercuri scrisori de punere in intarziere Romaniei, Greciei si Maltei prin care le-a solicitat sa-si adopte primele programe nationale de control al poluarii atmosferice si sa le comunice Comisiei, in conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor nationale de anumiti poluanti atmosferici, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
In temeiul acestei directive, statele membre sunt obligate sa elaboreze, sa adopte si sa puna in aplicare programele lor respective, pentru a-si limita emisiile anuale. Directiva urmareste atingerea unor niveluri de calitate a aerului care sa nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sanatatea umana si pentru mediu.
Statele membre ar fi trebuit sa transmita Comisiei primele lor programe nationale de control al poluarii atmosferice pana la 1 aprilie 2019. Pana in prezent, Grecia, Malta si Romania nu si-au indeplinit obligatiile, in pofida atentionarilor anterioare.
Prin urmare, Comisia a decis sa emita o scrisoare de punere in intarziere, acordand acestor tari doua luni pentru a raspunde si pentru a-si adopta si comunica planurile pana la acest termen limita. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita autoritatilor romane, elene si malteze un aviz motivat.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 14:04
Comisia Europeana a trimis miercuri scrisori de punere in intarziere Romaniei si altor sapte state (Ciprului, Ungariei, Olandei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei si Spaniei) din cauza faptului ca aceste tari nu au notificat nicio masura de punere in aplicare a celei de-a 5-a Directive privind combaterea spalarii banilor (a 5-a Directiva AML), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Normele privind combaterea spalarii banilor sunt cruciale in lupta impotriva spalarii banilor si a finantarii terorismului. Recentele scandaluri de spalare a banilor au evidentiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afecteaza intreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui sa fie puse in aplicare si supravegheate in mod eficient, pentru a combate criminalitatea si a asigura protectia sistemului financiar.
Toate statele membre aveau obligatia de a transpune normele cuprinse in cea de-a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor pana la 10 ianuarie 2020. Comisia regreta faptul ca statele membre in cauza nu au transpus directiva la timp si le incurajeaza sa faca acest lucru de urgenta, tinand seama de importanta acestor norme pentru interesul colectiv al UE.
In absenta unui raspuns satisfacator din partea celor opt statelor membre in termen de 2 luni, Comisia poate decide sa le trimita avize motivate.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 14:00
Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,2% din PIB, la mare distanta de ocupanta locului 2, Franta, cu 2,5%.
Mai mult, Comisia Europeana estimeaza ca vom depasi atat anul acesta, cat si in 2019 limita de 3%, stabilita prin pactul fiscal european, astfel ca se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.
Potrivit Comisiei Europene, in 2018, Romania ar urma sa aiba un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar in 2019, de 3,8% din PIB.
Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, la bilantul celor sase luni de guvernare, premierul Viorica Dancila nu a spus nimic despre acest subiect.
S-a laudat insa cu Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cu toate ca aceste masuri au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani.
La capitolul realizari a trecut chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.
Iata cu ce s-a laudat Viorica Dancila la bilantul celor sase luni de guvernare
Care sunt factorii care au dus la cresterea deficitului bugetar
Profesorul de economie Florin Andrei a declarat pentru Ziare.com ca motivul principal care a dus la un deficit bugetar asa mare este cresterea rapida si nesustenabila a cheltuielilor.
"Deficitul bugetar a crescut in primul rand din... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:47
Numarul directivelor europene pe care Romania nu le-a implementat la timp se ridica la 45, a declarat, la finele sedintei de guvern de marti, Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Executivului.
Printre proiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei de marti, 24 iulie, s-a numarat si o nota "privind stadiul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei".
La solicitarea jurnalistilor, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat ca Romania a reusit sa evite trei proceduri de infringement. Exista, insa, alte 45 de directive pe care tara noastra a intarziat sa le transpuna.
"Nota contine informatii deja stiute in spatiul public. Stim ce directive am implementat si ce directve mai avem de implementat. Din ceea ce a spus in sedinta de guvern ministrul Victor Negrescu (al Afacerilor Externe - n.red.) am inteles ca, de fapt, Comsia (Europena - n.red.) a clasat deja 3 proceduri de infringement (impotriva Romaniei - n.red.) . Pentru 13 proceduri de transpunere a directivelor europene a fost notificata Comisia.
Numarul celor pe care le mai avem de transpus este mai mic decat in alte perioade din an. 45 sunt cele netranspuse, din cate am inteles. Si in perioada urmatoare fiecare minister va lua masurile care se impun pentru a rezolva aceasta situatie", a precizat Nelu Barbu.
Printre directivele neimplementate se numara, spre exemplu, 2302/2015 (care vizeaza despagubirea turistilor in caz de faliment... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 14:19
Comisia Europeana i-a convocat marti, la Bruxelles, pe ministrii Mediului din noua tari europene, inclusiv Romania, la un "summit" pe tema calitatii aerului.
Aceasta este "ocazia ultimei sanse sa gaseasca solutii", a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Germania, Spania, Franta, Ungaria, Italia, Cehia, Romania, Marea Britanie si Slovacia depasesc cu regularitate limitele emisiilor destinate sa protejeze sanatatea europenilor in privinta a doi poluanti-cheie: particulele fine si dioxidul de azot. Cele noua tari considerate a fi "cei mai slabi elevi in Europa in acest domeniu", scrie AFP.
"Statele membre trebuie sa se conformeze limitelor emisiilor asupra carora si-au dat acordul. In caz contrar, Comisia, in calitate de gardian al tratatelor, va trebui sa ia masurile adecvate", a Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
O trimitere in fata justitiei europene "va avea loc dupa o perioada indelungata, prea indelungata vor spune unii, in cursul careia noi ne-am propus ajutorul, am dat sfaturi si am lansat avertismente", a declarat Karmenu Vella, comisarul european insarcinat cu Mediul.
Poluarea aerului este considerata responsabila de moartea prematura a peste 400.000 de oameni in Uniunea Europeana, Iar Comisia estimeaza ca poluarea costa economia blocului comunitar peste 20 de miliarde euro pe an.
23 din cele 28 de state membre depasesc normele de calitate a aerului, potrivit Comisiei, iar problema polurarii afecteaza 130... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:26
Impotriva Romaniei exista in acest moment 62 de actiuni de infringement si o sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Comisia Europeana.
Cele mai multe au la origine intarzieri ale ministerelor si greseli ale unor functionari, dar deocamdata nu avem o procedura interna pentru plata eventualelor sanctiuni, afirma subsecretarul de stat in MAE Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata CJUE.
"Daca se va ajunge la plata unor sanctiuni, eu voi pleda pentru recuperarea prejudiciilor de la functionarii responsabili. Nu cred ca e in regula ca Romania sa plateasca sanctiuni pentru neglijenta lor", a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Razvan Horatiu Radu, care ne-a explicat si care sunt institutiile cu cele mai mari probleme.
Romania are un infringement si pe Justitie, pentru ca din 2014 nu a transpus in legislatia interna prevederi europene privind confiscarea extinsa si confiscarea produsului infractiunii.
Recent impotriva Romaniei a fost declansat un infringement pe tema Legii 51% produse romanesti. Care sunt motivele invocate de CE?
Din punctul nostru de vedere, aceasta actiune e doar una dintre cele 62 pe care le avem in lucru. Un regulament al UE ne interzice sa devoalam motivele actiunilor. E o procedura confidentiala intre stat si CE, singura care poate face publice motivele.
Aceasta actiune era de asteptat, actul normativ a reusit sa nemultumeasca, din cunostintele mele, cam toti... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 11:01
Romania risca sa intre intr-o noua procedura de infringement, pentru ca in 21 martie 2016 expira termenul dat de Uniunea Europeana pentru implementarea unei directive, iar termenul de transpunere va fi mai mult ca sigur depasit, a declarat, miercuri, seful Serviciului Armonizare Europeana din cadrul ANPC, Laura Radut.
Proiectul de act normativ care transpune directiva europeana 17/2014 a fost completat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu un set de prevederi nationale prin care recuperatorii de creante sa fie aspru pedepsiti, daca se poarta agresiv cu datornicii, potrivit News.ro.
Insa proiectul este in dezbatere parlamentara si nu are sanse sa fie adoptat pana la termenul limita.
Dupa intrarea in vigoare a noi legislatii, creditorii vor fi obligati sa contacteaze, in scris, consumatorul oferindu-i acestuia solutii eficiente pentru achitarea debitului restant, insa doar dupa neachitarea consecutiva a trei rate. Totodata creditorii vor fi obligati ...citeste mai departe despre "Romania risca sa fie sanctionata de UE din cauza recuperatorilor de creante: E prea tarziu!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 19:37
Romania se afla la finalul anul 2011 pe locul 19 in clasamentul statelor UE din punctul de vedere al procedurilor de infringement declansate, cu 47 de dosare in derulare, informeaza un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicitatii vineri la Bruxelles.
In general, rezultatele statelor membre in aplicarea legilor UE s-au ameliorat in 2011, numarul procedurilor de infringement deschise fiind in scadere cu 15% fata de anul precedent, respectiv 1.775 fata de 2.100, conform celui de al 29-lea raport anual privind monitorizarea aplicarii reglementarilor UE.
Potrivit CE, scaderea numarului cazurilor de infringement s-ar datora folosirii unor mecanisme care permit rezolvarea unor chestiuni fara declansarea procedurii legale de incalcare a legii UE, precum EU Pilot sau SOLVIT.
Mediul, transportul, piata interna si serviciile sau taxele sunt domeniile cele mai predispuse incalcarii legislatiei UE, in prezent reprezentand 60% din toate cazurile de infringement.
Statele UE cu cele mai multe infringementuri sunt Italia (135), Grecia (123) si Belgia (117). Ca si in 2010, Letonia este tara cu cele mai putine infringementuri, numai 23 de cazuri, urmata de Estonia, Lituania si Malta, cu cate 36 fiecare.
Ca si in anii anteriori, implementarea tarzie de catre statele membre a directivelor UE nu s-a ameliorat. Pana la finalul lui 2011, au fost deschise cu 62% mai multe infringementuri decat in anul precedent pentru implementarea cu intarziere a legislatiei UE.... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 12:57