Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana: Proceduri de infringement pentru Romania in domeniul energiei si climei

Comisia Europeana: Proceduri de infringement pentru Romania in domeniul energiei si climei
Comisia Europeana a decis joi sa trimita scrisori de punere in intarziere catre Romania, Bulgaria si Cehia pentru respectarea normelor UE privind stocurile de titei si de produse petroliere, arata un comunicat de presa a institutiei.

"Comisia a observat ca aceste trei state membre nu si-au indeplinit in mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligatia de a mentine stocuri de urgenta minime de titei". De asemenea, CE a solicitat Romaniei, precum si altor 12 state membre, cat si Regatullui Unit sa transmita strategiile nationale pe termen lung de renovare cu privire la performanta energetica a cladirilor.

Astfel, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere Belgiei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, Romaniei si Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor nationale de renovare pe termen lung.

"In temeiul Directivei privind performanta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligatia de a transmite Comisiei strategiile lor nationale de renovare pe termen lung pana la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezinta un element esential al directivei, stabilind calea, masurile de politica si finantarea mobilizarii necesare pentru decarbonizarea pana in 2050 a parcului imobiliar existent.

Acest obiectiv este important, deoarece sectorul constructiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa si este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de sera generate in UE", potrivit comunicatului de presa al CE.

Pana in prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicita directiva. In ceea ce priveste Belgia, aceasta tara a transmis doar strategiile regionale pentru regiunea Bruxelles-Capitala si regiunea Flandra, dar nu si pentru Regiunea Valonia. Prin urmare, aceasta tara nu a comunicat inca Comisiei strategia sa nationala. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a-si indeplini obligatiile juridice. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.

Totodata, Comisia Europeana a stabilit sa transmita scrisori de punere in intarziere Romaniei, Bulgariei si Cehiei prin care solicita ca cele trei state sa ia masuri pentru a asigura aplicarea integrala a legislatiei UE privind stocurile petroliere.

"Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicita statelor membre s ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Proceduri de infringement pentru Romania in domeniul energiei si climei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 519 ori