Comisia Europeana: Romania trebuie sa aplice in mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare

Joi, 02 Iulie 2020, ora 14:35
719 citiri
Comisia Europeana: Romania trebuie sa aplice in mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare
Foto: Pixabay

Comisia Europeana a trimis joi Romaniei o scrisoare de punere in intarziere cu privire la excluderea unor livrari de produse de origine animala de la respectarea Regulamentului nr. 853/2004 privind stabilirea unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de acest tip, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.

Scrisoarea vizeaza si nerespectarea de catre Romania a unor prevederi din Regulamentul nr. 178/2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei in domeniul alimentar precum si din Regulamentul nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare.

In plus, Comisia precizeaza ca normele romanesti de igiena se aplica si produselor care sunt supuse liberei circulatii pe piata interna, respectarea lor este obligatorie si le confera prezumtia de conformitate cu obligatiile impuse de legislatia UE. "Normele nationale privind igiena produselor alimentare ar fi trebuit comunicate in faza de proiect, potrivit Directivei 2015/1535, pentru a permite Comisiei sa evalueze compatibilitatea lor cu legislatia UE. Esecul de a comunica aceste norme constituie o incalcare a obligatiilor de notificare prevazute la articolul 5 alineatul (1) in Directiva 2015/1535", subliniaza executivul comunitar.

Prin urmare, Comisia a decis joi sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, acordandu-i un termen de trei luni pentru a lua masurile necesare in vederea remedierii deficientelor identificate de Comisie. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita autoritatilor romane un aviz motivat. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania trebuie sa aplice in mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare" pe Ziare.com

#Comisia Europeana , #Stiri Administratie