Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE vrea modificarea OUG 114, ca sa evite o procedura de infringement: Gazele interne nu vor mai merge prioritar catre consumul casnic

ANRE vrea modificarea OUG 114, ca sa evite o procedura de infringement: Gazele interne nu vor mai merge prioritar catre consumul casnic
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmareste modificarea normelor de aplicare a OUG 114/2018, astfel incat Romania sa evite o noua etapa a unei proceduri de infringement in sectorul gazelor, respectiv Curtea Europeana de Justitie.

Informatia apare in nota de fundamentare a unui proiect de ordin, prin care reprezentantii ANRE vor sa modifice mai multe reglementari din sector, precum codul retelei si metodologia de stabilire a cantitatilor de gaze naturale pe care producatorii au obligatia sa le vanda cu prioritate.

"Prin avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat Romaniei de Comisia Europeana (Comisia) in cauza nr. 2012/2114, Comisia constata ca, prin obligarea producatorilor de gaze naturale din Romania sa puna la dispozitie productia lor in mod prioritar pe piata interna, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si in temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE", se arata in nota explicativa.

Oficialii ANRE arata ca, in baza principiilor suprematiei dreptului european si al cooperarii loiale, statele membre au obligatia de a abroga normele nationale contrare dreptului UE sau de a le lasa neaplicate, dupa caz, obligatie care incumba tuturor autoritatilor nationale, inclusiv cele administrative.

"Luand in considerare circumstantele prezentate, ANRE, in limita atributiilor si competentelor sale prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 160/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, a elaborat prezentul proiectul de Ordin conformandu-se astfel solicitarilor exprimate de Comisie prin avizul in cauza", au mai spus responsabilii reglementatorului.

Proiectul de ordin publicat marti pe site-ul ANRE isi propune modificarea ordinului 52/2019, prin care sunt stabilite cantitatile de gaze pe care producatorii sunt obligati sa le vanda cu prioritate pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici si termocentralelor, ca urmare a OUG 114/2018 (modificata prin OUG 19/2019).

Astfel, daca Ordinul 52/2019 prevede alocarea cu prioritat ...citeste mai departe despre "ANRE vrea modificarea OUG 114, ca sa evite o procedura de infringement: Gazele interne nu vor mai merge prioritar catre consumul casnic" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 713 ori
Citeste mai multe despremodificare OUG 114 infringement CE