Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Turbulentele politice si economice aparute in urma crizei datoriilor Greciei au starnit speculatii potrivit carora unele tari se vor gandi de doua ori inainte sa se alature zonei euro, din care fac parte deja 19 state.
Pornind de la aceste speculatii, The WorldPost a analizat atent reactiile din Romania, singura natiune din Uniunea Europeana care a anuntat termen precis pentru aderarea la zona euro, scrie Huffington Post.
Expertii The WorldPost sustin ca experienta Greciei a sporit ingrijorarea Romaniei privind o prematura aderare la zona euro, dar ca nu a stins total interesul tarii noastre.
Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani
Romania nu prezinta acelasi dispret fata de Grecia, comun in statele baltice si Slovacia, ba chiar exista la nivelul populatiei o ingrijorare referitoare la politicile de austeritate, asemanatoare cu ce se intampla in Grecia.
Insa scaparea de comunism, tranzitia rapida la capitalism dupa anii '90 si ...citeste mai departe despre "Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 11:54
Zona euro va fi foarte ezitanta in a mai permite intrarea unor state nepregatite in clubul euro, declara fostul ministru de Externe, senatorul Mircea Geoana.
"Europa este divizata, sa nu ne ascundem dupa deget, intre Nordul ceva mai disciplinat financiar si Sudul un pic mai relaxat, intre noii membri si vechii membri, intre membrii Eurozonei si cei ca Romania, care probabil vor mai sta multi ani de zile pana vor fi acceptati in clubul select al Uniunii Europene.
Exista anumite diferente de abordare. Nu sunt convins, cunoscand destul de bine modul in care se joaca acest joc diplomatic si foarte complex la nivel european, ca nu avem poate in ...citeste mai departe despre "Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 10:48
Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.
"Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.
La Schengen, Romania a indeplinit toate conditiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnica in zona politico-diplomatica. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema daca Romania va adera, ci mai degraba cand si, mai degraba, cum", a spus Filote.
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu
Ea a precizat ca aderarea la euro ar putea sa fie viitorul ...citeste mai departe despre "Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:20
Educatia ar trebui sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, in perspectiva aderarii la zona euro, pentru ca nu poti adera la euro cu oameni care nu inteleg ce citesc, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
In acest sens, el are trei propuneri care vizeaza inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice, rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.
"Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie.
Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:46
Romania va adera la Zona Euro, cel mai probabil, in anul 2021, iar o grabire a procesului nu va duce la o intrare in zona de uniune monetara mai devreme de 2018, considera analistii economici, conform unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).
Astfel, potrivit opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern AAFBR, Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018, insa cei mai multi participanti la sondaj cred ca mai degraba anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021.
Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.
Pentru 2014 analistii vad o posibila incetinire a cresterii economice la 2%, fata de o valoare estimata de 2,4% pentru anul in curs. Opiniile privind evolutia de anul viitor variaza insa destul de mult, cu un interval cuprins intre 1,5% si 3%.
Bugetul pentru 2014 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 2,2%, nivel convenit de autoritati cu expertii FMI si CE.
Analistii consultati considera ca rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.
Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 unitati in luna decembrie 2013 si 4,5 lei/euro in decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 lei/euro si 4,70 lei/euro. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 13:00
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41