Preturile convorbirilor roaming determina 28% dintre utilizatorii serviciilor de telefonie mobila sa renunte la convorbirile din strainatate, se arata intr-un sondaj al Comisiei Europeane.
Numai 8 la suta dintre calatori isi folosesc telefoanele mobile in strainatate la fel de mult ca si acasa din punct de vedere al apelurilor efectuate, in timp ce trei din zece persoane care calatoresc in alta tara nu isi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri, conform Mediafax.
Doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand sunt in tara
In plus, doar doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand se afla in propria tara, iar un sfert dintre calatori nu trimit niciodata mesaje cand se afla in alta tara a UE.
CE precizeaza ca aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate in roaming mai are si alte efecte, cum ar fi faptul ca 47 la suta dintre respondenti nu ar utiliza internetul mobil in alta tara din UE
Numai 1 din 10 respondenti si-ar accesa e-mailul la fel de mult ca si in propria tara si doar 1 din 20 ar folosi retelele de socializare la fel de mult ca si acasa
Persoanele care calatoresc frecvent sunt mai susceptibile decat calatorii ocazionali sa dezactiveze functia de transfer de date a telefoanelor lor mobile cand se afla in strainatate. Comisia considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care calatoresc frecvent sunt mai bine informate cu privire la costurile... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:31
Serviciile de telecomunicatii au cresteri importante in acest an, la nivel european, iar Romania se claseaza pe locul 4 din acest punct de vedere, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, John Gole, director de programe in Telecomunicatii al IDC UK.
"Serviciile de telecomunicatii au cresteri estimate pentru 2013. Romania este pe locul 4, dar restul tarilor au parte de o contractie in cheltuieli facute in industria de telecomunicatii. Rusia este singura valoare care iese in evidenta, dar in restul regiunii observam ca exista niste tendinte comune care reflecta tot ceea ce vedem in intreaga Europa. Industria trece prin niste perioade dificile, unul dintre motive fiind acela ca avem reglementare. In sfera de reglementare exista cateva lucruri care au avut loc. De exemplu, in Uniunea Europeana a avut loc o reducere a tarifelor de telefonie mobila. Aceste reduceri de tarife au format industria si au creat provocari", a spus Gole.
Conform unei analize al Uniunii Europene, publicata la inceputul lunii august 2013, Romania are unele din cele mai mici preturi din zona la apelurile nationale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenti, fiind depasita doar de Lituania, cu 1,9 eurocenti.
La polul opus al clasamentului, Olanda este urmata de Luxemburg (14,6 eurocenti), Belgia (13,8 eurocenti), Malta si Spania (fiecare cu 13 eurocenti).
Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenti.
In septembrie, Comisia... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 11:15
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Comisarul european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, doreste sa ii incurajeze pe operatorii de servicii de telefonie mobila sa incheie acorduri intre ei pentru a le putea oferi clientilor servicii in spatiul Uniunii Europene la preturi normale.
Un acord colectiv ar trebui sa implice retele din cel putin 21 de tari membre ale UE, acoperind astfel 85% din populatia Uniunii. Informatiile au fost dezvaluite de Wall Street Journal care a reusit sa obtina propunerea inainte ca aceasta sa fie prezentata Parlamentului European.
Potrivit informatiilor obtinute de jurnalisti se doreste ca abonatii sa isi poata folosi minutele, SMS-urile si ratia de Internet incluse in abonament si atunci cand se afla in afara granitelor, fara a plati in plus.
Citeste mai multe despre
Fara roaming in Uniunea Europeana? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 09:57
Comisia Europeana va propune introducerea unei limite pentru comisioanele percepute de banci pentru a procesa platile cu cardul, urmand sa impuna o limita de 0,2% pentru tranzactiile cu cardurile de debit si una de 0,3% pentru cardurile de credit.
Limita, comparata de unii oficiali europeni cu cea introdusa pentru tarifele la serviciile de roaming, va avea consecinte de amploare in conditiile in care in 2010 valoarea totala a cumparaturilor platite cu cardul in UE s-a ridicat la 1.800 miliarde de euro.
In schimb, limita va afecta o sursa importanta de venituri pentru banci in conditiile in care, in prezent, in unele tari bancile percep comisioane de pana la 1,5%, potrivit unui proiect legislativ consultat de Reuters.
Potrivit Reuters, in prima faza limita va fi introdusa pentru tranzactiile transfrontaliere, de exemplu pentru un detinator irlandez de card care plateste o factura in Franta. Dupa o perioada de doi ani, limitele vor fi extinse si la comisioanele pentru platile interne utilizand toate cardurile.
Propunerea legislativa, care ar urma sa fie prezentata in mod oficial saptamana viitoare, va trebui sa fie discutata cu Parlamentul European si tarile membre UE, ceea ce inseamna ca aceste limite ar putea sa intre in vigoare la finele anului urmator. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:45
Toti operatorii de telefonie din Romania care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi obligati ca, de la 1 iulie 2013, sa aplice noi tarife maxime clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru si utilizeaza telefonul in roaming, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA).
Conform noului grafic de tarifare, pretul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA).
Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European si al Consiliului privind roaming-ul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii.
Noile tarife se vor aplica automat pentru toti utilizatorii de telefonie cu serviciul roaming activat
Aplicarea noilor tarife se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si utilizeaza planurile tarifare de baza, adica cele carora li se aplica Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS si date, neimplicand incheierea unui... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 14:14
Tarifele pentru serviciile roaming de apeluri, mesaje si trafic de date vor fi eliminate, ca parte a efortului de a crea o singura piata de telecom, la nivel european. Insa aceasta propunere ar putea duce la cresterea preturilor pentru serviciile de telefonie.
Comisia Europeana a adoptat masura saptamana trecuta, care ar trebui sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2014.
Astfel, utilizatorii de telefonie mobila vor putea sa efectueze apeluri, sa trimita mesaje si sa transfere date la aceleasi tarife ca in tara de origine atunci cand vor calatori in oricare dintre statele din Uniunea Europeana.
"Greu de presuspus ca vor disparea peste noapte tarifele de roaming. Probabil va fi o reducere graduala mult accelerata in timp, operatorii mobili dorind sa le pastreze cat mai mult timp", a declarat Nicolae Oaca, specialist in piata telecom, pentru Ziare.com.
"Ar fi frumos sa avem piata unica, care ar insemna tarife unice (roaming, terminare in retele mobile etc.) peste tot in UE, dar este dificil de realizat, pentru ca cele 27 de piete nu sunt identice din punct de vedere macroeconomic", a punctat acesta.
Citeste mai multe despre UE ne pregateste o lovitura? Renuntarea la roaming ar putea scumpi telefonia mobila pe Ziare.com. mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 09:58
Dupa cinci ani in UE, Romania trage linie si isi face bilantul. Entuziasmul care a cuprins statul roman dupa aderare i-a impiedicat pe romani sa vada beneficiile si totodata greutatile pe care si le-au asumat.
Specialistii contactati de Business24 au conturat un tabloul realist al Romaniei din 2012, asa cum se vede dupa 3 ani de criza si 5 ani de cand poarta eticheta europeana.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR
- Daca Romania nu ar fi intrat in UE la 1 ianuarie 2007, venea criza si nu mai intra nici pana in momentul de fata. Din pacate, a venit criza tocmai in anul in care noi am intrat in aceasta comunitate europeana. Calculele noastre aratau ca vor fi doi ani grei, in care vom suferi foarte mult din cauza eforturilor de adaptare, dupa care vom incepe sa fructificam avantajul de a fi tara membra a UE. Cei doi ani s-au multiplicat si vor fi inca multiplicati.
- Suntem in criza, important este ca impreuna cu Comisia Europeana si FMI am reusit sa facem doua contracte importante dintre care unul de imprumut si unul de protectie cu o suma pe care am putea s-o luam in cazuri extreme.
- Romania nu se poate misca fara finantare externa, inclusiv in vremea lui Ceausescu toata industrializarea s-a facut cu finantare externa. Cresterea importanta s-a produs pe fondul unei finantari excesive: 2004-2008 au fost ani in care au intrat in Romania cate 16 miliarde de euro, iar in 2009 am ajuns la 1-2 miliarde de euro pe an. Atunci, ne-a salvat cat de cat... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:00