Tarifele de roaming in Uniunea Europeana se reduc de la 1 iulie. Care sunt noile preturi

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:43
1777 citiri
Tarifele de roaming in Uniunea Europeana se reduc de la 1 iulie. Care sunt noile preturi

Tarifele pentru serviciile de roaming din spatiul Uniunii Europene se vor reduce incepand cu 1 iulie 2014 cu 20-55% fata de tarifele aplicabile in prezent.

Astfel, utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA).

Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif), dar ei pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta.

ANCOM recomanda utilizatorilor sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa Veritel.ro SURSEI, comparatorul de oferte telecom.

Aplicarea noilor tarife se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si folosesc planurile tarifare de baza, fara a fi necesara incheierea unui abonament suplimentar.

In plus, pentru a evita socul facturilor mari, rezultate din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii care calatoresc in afara tarii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales in prealabil.

ANCOM atrage atentia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat si se afla in tara, dar in apropiere de granita, ca este posibil ca telefonul sa se conecteze automat la reteaua tarii vecine (roaming involuntar) si sa vorbeasca la tarife de roaming, platind si pentru apelurile pe care le primesc.

Utilizatorii pot evita aceste situatii de roaming involuntar daca: selecteaza manual reteaua, solicita operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere sau daca verifica reteaua in care se afla telefonul, inainte de a utiliza aparatul. Lista localitatilor identificate de ANCOM ca avand un risc potential de intrare in roaming involuntar poate fi consultata aici.

Mai multe informatii privind utilizarea si costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autoritatii, sectiunea InfoCentru, aici.

Sectiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune) si serviciile postale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

#tarife roamning, #reducere roaming, #telefonie tarife , #Telecomunicatii