Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aplicatie prin care poti calcula cat Internet poti folosi in roaming, fara costuri suplimentare

Aplicatie prin care poti calcula cat Internet poti folosi in roaming, fara costuri suplimentare

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dezvoltat o aplicatie prin care oricine poate socoti la cati MB sau GB de Internet fara suprataxe are dreptul atunci cand calatoreste intr-o tara din UE.

Aplicatia poate fi gasita aici.

Amintim ca tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunea Europeana au fost eliminate incepand de joi. Citeste cu ce oferte a venit joi Telekom.

Astfel, de joi, 15 iunie, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.

Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/ (extra) optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.

In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania, se arata intr-un comunicat ANCOM.

In cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.

Atentie la suprataxa!

Acum vin insa vestile ce i-ar putea pune pe ganduri pe utilizatorii care folosesc trafic de date in afara tarii.

In primul rand, pot exista posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE:

"Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea Roam like at home pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE".

Apoi, ANCOM transmite ca se va urmari si prevenirea consumului abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE. Concret, este vorba despre "limita unei utilizari rezonabile". Iata ce spune comunicatul ANCOM legat de aceasta limita:

"Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in ...citeste mai departe despre "Aplicatie prin care poti calcula cat Internet poti folosi in roaming, fara costuri suplimentare" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1376 ori