ANCOM: Volumul de date ce pot fi consumate in roaming, fara taxe suplimentare, a crescut cu 22%, de la 1 ianuarie 2020

Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 14:59
1669 citiri
ANCOM: Volumul de date ce pot fi consumate in roaming, fara taxe suplimentare, a crescut cu 22%, de la 1 ianuarie 2020
Foto: Pixabay

Volumul de date care pot fi consumate in roaming (Uniunea Europeana/Spatiul Economic European), fara taxe suplimentare, a crescut de la 1 ianuarie 2020, in timp ce suprataxele care pot fi aplicate dupa depasirea limitelor utilizarii rezonabile au scazut de la aceeasi data, a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, ca urmare a scaderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara aplicarea unor taxe suplimentare. Tot de la aceasta data, in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE, au scazut si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel: suprataxa pentru date a scazut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 euro/GB, fara TVA; suprataxa pentru apelurile primite a scazut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenti/minut, fara TVA. Pentru anul 2020, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS S.A. este autorizat sa o perceapa propriilor clienti pentru apelurile primite in roaming in SEE, in conditiile prevazute in Decizia presedintelui ANCOM nr. 679/2019, a scazut de la 0,85 la 0,79 eurocenti/minut, fara TVA", mentioneaza Autoritatea.

Arbitrul pietei locale de telecom noteaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2020, volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil).

Dupa depasirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot sa aplice o suprataxa, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu incepere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depasi 3,5 euro/GB (0,35 eurocenti/MB), fara TVA.

ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget - "Roam like at home" - pentru ca utilizatorii sa poata estima volumul de date pe care le pot consuma in roaming in UE/SEE, fara suprataxa.

Aplicatia a fost actualizata cu tariful de 3,5 euro/GB, valabil incepand cu inceputul acestui an. Si ofera rezultate relevante pentru toti utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu exceptia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat sa aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

#roaming fara taxe suplimentare , #Telecomunicatii