Fara roaming in UE din 2017

Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:45
3582 citiri
Fara roaming in UE din 2017
Foto: Pixabay

Operatorii de telecomunicatii din Uniunea Europeana vor fi nevoiti sa isi ajusteze tarifele si in cele din urma sa renunte la suprataxa de roaming pe teritoriul UE, au anuntat oficialii de la Bruxelles, dupa 12 ore de negocieri intre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.

Suprataxa va fi abolita incepand cu 15 iunie 2017, dar pana atunci se vor aplica anumite tarife la care operatorii vor trebui sa se conformeze, anunta agentia Novinite.

Operatorii care asigura servicii de roaming in Europa vor putea face uz de "politica de utilizare corecta" a serviciului pentru a preveni abuzurile in folosirea acestora.

Acest lucru presupune mentinerea unor servicii de roaming, altele decat cele folosite in cazul unor calatorii periodice, a anuntat Consiliul Uniunii Europene.

Anumite masuri de siguranta vor fi adoptate pentru recuperarea costurilor de catre operatori.

Tarifele de roaming urmeaza sa scada inca din 30 aprilie 2016, cand operatorii in telecomunicatii din Europa vor fi fortati sa adopte plafoane maxime de 0,05 euro/ minutul de convorbire telefonica, 0,02 euro/SMS si 0,05 euro pentru megabyt in traficul de internet.

Aceeasi legislatie ii va obliga pe furnizorii de internet sa asigure servicii egale indiferent de tara europeana in care isi desfasoara activitatea.

Blocarea sau restrictionarea traficului de internet va fi posibila doar in situatii exceptionale: contracararea unui atac cibernetic sau pentru a preveni aglomerarea traficului de date.

Contractele incheiate intre furnizorii de servicii de internet si consumatori vor trebui sa specifice nivelul calitatii serviciilor, iar asigurarea unei calitati generale a accesului la servicii de internet va fi garantata de furnizori.

"Este un succes imens pentru UE si Presedintia Letona a Consiliului Uniunii Europene. Am depus un mare efort pentru a finaliza crearea Pietei Unice de Telecomunicatii", a subliniat Anrijs Matiss, ministrul Transporturilor din Letonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suprataxa roaming UE, #tarife mici telecomunicatii UE, #servicii internet UE , #Telecomunicatii