UE loveste in operatorii telecom. Tarifele la roaming scad la jumatate

Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:07
1900 citiri
UE loveste in operatorii telecom. Tarifele la roaming scad la jumatate

Costul mediu al utilizarii smartphone-urilor si tabletelor de cei care calatoresc in Uniunea Europeana va scadea cu mai mult de jumatate. Decizia luata de Bruxelles va creste satisfactia consumatorilor dar va face prapad in buzunarele operatorilor de telefonie mobila.

Strictul regim la care vor fi supuse tarifele la roaming ale serviciilor de telefonie mobila in UE se va extinde pana in 2016, dupa cum va anunta Comisia Europeana (CE) saptamana aceasta, relateaza Financial Times.

Scopul CE este de a elimina tarifele premium pentru utilizarea serviciilor de date si voce in roaming.

O contralovitura la adresa operatorilor mobili, care au facut lobby pentru amanarea reglementarilor din acest segment inca profitabil, noile taieri de tarife vor fi impuse incepand cu anul viitor serviciilor de date, voce si mesajelor SMS.

Navigarea pe internet sau primirea de e-mail-uri de catre utilizatorii aflati in strainatate nu vor depasi pretul de 90 de euro centi pe megabyte, incepand cu iulie 2012.

Aceste tarife urmeaza sa scada la 50 de centi pana in 2014. Comparativ, tariful mediu practicat astazi este de peste 2 euro in ciuda faptului ca a suferit deja scaderi recente.

Din dorinta de a spori concurenta pe piata de roaming, CE le va permite calatorilor europeni sa aleaga din retele diferite de cea pe care o utilizeaza acasa.

Aceasta masura va schimba total modelul de business al operatorilor.

Noile reguli, care vor intra in vigoare in forta in 2014, dupa ce vor fi aprobate de Parlamentul European si guvernele nationale, vor permite consumatorilor sa aleaga operatorul cu cele mai bune oferte de roaming. Fara sa-si schimbe cartela SIM sau numarul de telefon.

Propunerea face parte din planul lui Neelie Kroes, comisarul european din domeniul telecom, de a elimina tarifele de roaming pana in 2015.

Operatorii au crezut ca inovatoarele moduri de a tarifa convorbirile in roaming, cum ar fi permisele pentru o zi si ofertele "pasaport", vor fi indeajuns pentru a convinge Bruxellesul sa relaxeze controlul asupra preturilor.

Kroes a spus ca doreste sa treaca de la controlul preturilor de retail la controlul celor de de masa.

Dar continua lipsa a competitiei in domeniul roamingului a convins-o ca este necesara o masura mai stringenta, a declarat aceasta.

Ca o concesie, CE va adauga o clauza acestei decizii care va duce la ieftinirea tarifelor pana in 2016, inloc de 2014.

"Este benefic faptul ca Bruxellesul reflecta asupra a noi optiuni de a reglementa piata de roaming si ca a observat ca planul de taiere a tarifelor are mari deficiente", a declarat Richard Feasey, directorul de politici publice din cadrul Vodafone.

Grupurile de consumatori sunt incantate de noile propuneri ale CE.

"Aceasta este o veste buna", a declart Kostas Rossoglou, reprezentantul grupului pentru lobby BEUC, cu sediul la Bruxelles.

"Masurile structurale sunt necesare pentru a spori competitia in piata. Modul in care vor fi acestea implementate este esential, insa. Pana atunci, sustinem scaderea tarifelor la serviciile de voce si date in roaming".

#operator telefonie, #tarif date, #tarif roaming, #tarif telefonie mobila, #telefon mobil , #stiri Vodafone