Democratul Joe Biden se apropie de minimul necesar de electori pentru obtinerea mandatului prezidential, 270 din totalul de 538 de electori, in timp ce numaratoarea voturilor continua in mai multe state-cheie, intre care Arizona, Nevada si Pennsylvania. In mai multe orase americane, oamenii cer in strada numararea tuturor buletinelor de vot.
La ora Romaniei 07:00, numararea voturilor continua in statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada si Pennsylvania. In urmatoarele ore sunt asteptate rezultate din Arizona si Georgia.
Donald Trump conduce, pentru moment, in Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) si Georgia (16 electori), iar Biden, in Arizona (11 electori) si Nevada (6 electori).
Conform proiectiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.
Conform proiectiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.
Conform proiectiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.
UPDATE 10.20 Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
UPDATE 09.30 Un judecator american a transmis miercuri ca vrea sa se asigure ca sunt livrate toate buletinele de vot ramase nenumarate in alegerile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:41
Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.
"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.
Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
Parlamentul britanic a respins din nou marti acordul pentru Brexit, negociat de Theresa May cu oficialii UE. Chiar daca diferenta s-a mai redus putin fata de infrangerea istorica din ianuarie, lui May i-au lipsit 149 de voturi ca sa treaca acordul.
Haosul a domnit in timpul dezbaterilor. May a fost acuzata ca vinde gogosi si ca n-a adus de fapt nicio imbunatatire acordului, in timp ce cei care au anuntat ca vor vota impotriva au fost acuzati ca sunt "agenti ai Bruxelles-ului". Oficialii europeni s-au declarat socati de modul in care s-au desfasurat discutiile, avand in vedere ca nici in al 12-lea ceas parlamentarii britanici n-au renuntat la manipulari.
"Pare ca traiesc o iluzie periculoasa ca Marea Britanie va beneficia totusi de o perioada de trazitie in absenta unui acord. Ca sa fiu clar: singura garantie legala pentru tranzitie este acordul. Fara acord nu exista perioada de tranzitie", a scris pe Twitter negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.
Presedintele CE Jean Claude Juncker le transmisese de luni noapte britanicilor ca acest vot e decisiv: "Nu veti avea o a treia sansa".
Cu toate acestea, nu pare ca politicienii britanici vor ajunge curand la un consens. Imediat dupa ce rezultatul votului a fost anuntat, May a spus ca miercuri va fi un nou vot, lasand Parlamentul sa decida daca iesirea din UE se va face fara acord. De cealalta parte, Opozitia i-a cerut demisia, alegeri anticipate si organizarea unui nou referendum.
Cert este ca Londra... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 23:11
Premierul Theresa May a primit miercuri seara votul de incredere al Partidului Conservator pentru a-si pastra functia si a continua negocierile pe acordul privind Brexitul.
Inaintea votului pe tema motiunii de incredere, Theresa May a semnalat, potrivit presei britanice, ca se va retrage din functiile de lider al Partidului Conservator si de prim-ministru inainte de urmatorul scrutin parlamentar, programat in anul 2022.
Ca sa ramana la conducerea Partidului Conservator si a guvernului, May a avut nevoie de o majoritate simpla - de 158 din cele 315 voturi ale deputatilor conservatori. Ea a primit 200 de voturi, potrivit BBC.
Acordul privind Brexitul a starnit nemultumiri pe toate fronturile. Theresa May se confrunta atat cu parlamentarii care considera ca ea a facut prea multe concesii Uniunii Europene (in special prin acceptarea mecanismului de "backstop" pentru Irlanda de Nord), cat si cu cei care se opun iesirii Regatului Unit din UE.
Rezultatul votului risca sa amplifice clivajul in Partidul Conservator, in contextul Acordului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in martie 2019. Acordul pe tema Brexit risca sa fie respins de Camera Comunelor, iar, in cazul in care ar fi aprobat, Guvernul conservator risca sa piarda majoritatea parlamentara din cauza eventualei retrageri a sustinerii de catre formatiunea nord-irlandeza Partidul Democrat Unionist (DUP) . Situatia ar putea conduce la alegeri anticipate, la amanarea iesirii Marii Britanii din UE,... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 23:10
Scrutinul intern organizat de USR pentru stabilirea listei candidatilor la alegerile europarlamentare de anul viitor a ajuns la final. Votul online dat de membrii partidului pentru definitivarea listei se incheie joi la pranz, cand toata lumea va afla rezultatele.
Modalitatea de stabilire a listei este o premiera in politica romaneasca, desi in alte state cu democratii consolidate functioneaza de multi ani. "E un spectacol al democratiei", a subliniat la inceputul campaniei presedintele USR, Dan Barna.
"Campania interna a inceput pe 1 octombrie 2018, se va desfasura pana pe 29 noiembrie 2018 si va include dezbateri, prezentari si turnee de promovare a candidatilor prin toate marile orase ale tarii. Procesul de votare va debuta pe data de 22 noiembrie 2018, la ora 12:00 si se va incheia pe data de 29 noiembrie 2018, la ora 12:00", au precizat de la bun inceput organizatorii.
Citeste mai multe despre: Premiera in politica romaneasca: USR organizeaza 'primaries' pentru europarlamentare. "E un spectacol al democratiei".
Numele zecilor de doritori sa ocupe un loc pe lista USR la europarlamentare si CV-urile lor sunt publicate pe pagina speciala dedicata evenimentului, iar joia trecuta s-a dat Start Vot, cei peste 5.300 de membri ai partidului fiind invitati sa aleaga persoana preferata.
"Singurul criteriu, votul. Nu mai intervine cineva cu pixul"
Intrebat de Ziare.com cum se asigura securitatea votului, deputatul Catalin Drula, membru al Biroului National,... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 00:00
Alegerile parlamentare din Olanda s-au incheiat cu victoria partidului premierului Mark Rutte, insa mai important a fost ca populistul Geert Wilders nu a reusit sa castige scrutinul. Astfel, majoritatea Europei a rasuflat usurata.
Asta au facut si adversarii populistei Marine Le Pen, liderul Frontului National francez si candidat la alegerile prezidentiale din acest an, dupa ce aliatul ei, Wilders, a obtinut mai putine locuri in Parlament decat se astepta.
Analistii avertizaza insa ca nu trebuie sa ne bazam prea mult pe rezultatul alegerilor olandeze, inaintea celor din Franta, unde se anunta o cursa prezidentiala foarte stransa, scrie agentia Reuters.
Acestia sustin ca, spre deosebire de Geert Wilders, campania lui Le Pen in Franta este mai bine planuita si are tintele precise, in timp ce conflictul diplomatic major dintre guvernele Olandei si Turciei a dat un impuls neasteptat prim-ministrului Mark Rutte.
Victoria celui din urma in fata lui Wilders - un antiimigrant si eurosceptic - i-a incantat pe liderii Uniunii Europene si pe altii ingrijorati in legatura cu cresterea populismului in blocul european, dupa socul votului privind Brexit, de anul trecut.
Printre acestia se numara si contracandidatii lui Le Pen la alegerile prezidentiale, care au salutat rezultatul din Olanda, inclusiv principalul adversar al liderului Frontului National, independentul Emmanuel Macron. Potrivit sondajelor, fostul ministru al Economiei, in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:31
Referendumul organizat duminica in Ungaria cu privire la cotele obligatorii de refugiati nu poate fi validat.
Biroul National Electoral din Ungaria a anuntat oficial ca numarul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la suta plus unu. Astfel, chiar daca majoritatea maghiarilor care s-au prezentat la urne a votat impotriva sistemului impus de Uniunea Europeana de repartizare a imigrantilor, referendumul este invalid, informeaza BBC.
Asta nu l-a impiedicat insa pe premierul ungar Viktor Orban sa transmita Bruxelles-ului sa puna imediat in aplicare rezultatul referendumului.
"Poate Bruxelles-ul, comunitatea democratica a statelor europene, sa ...citeste mai departe despre "Ungurii au votat impotriva cotelor de refugiati, dar referendumul nu e valid UPDATE: Ce vrea sa faca Orban" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 23:13
Presedintele-ales al Cehiei, Milos Zeman, se pronunta in favoarea convocarii alegerilor legislative anticipate, pe fondul situatiei fragile a actualului Guvern de centru-dreapta condus de Petr Necas, informeaza AFP.
"Dat fiind ca actualul Guvern este mentinut la putere de un partid care nu este rezultat din alegeri libere ci este format din politicieni traseisti, ar fi de dorit sa organizam alegeri anticipate", a spus Zeman.
Investit in iulie 2010, actualul Guvern este format din partidele de dreapta ODS si TOP 09, fiind sustinut si de formatiunea LIDEM, creata dupa destramarea partidului de centru Afaceri Publice.
Fostul premier de stanga Milos Zeman a castigat sambata alegerile prezidentiale din Cehia, obtinand 54,8 la suta din voturi, conform rezultatelor finale. Adversarul sau, ministrul de Externe Karel Schwarzenberg (un politician de dreapta in varsta de 75 de ani), a obtinut 45,2 la suta din voturi, conform rezultatelor finale comunicate de Comisia electorala. mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 16:03
USL a castigat aproape 60% din voturi, in timp ce ARD a primit doar 18% din voturile romanilor, la alegerile parlamentare 2012, potrivit estimarilor la iesirea de la urne.
Conform rezultatelor CURS, USL a obtinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputatilor si 57,58% pentru Senat; potrivit CCSB, USL a obtinut 56,8% din voturi la Camera Deputatilor si 58,3% la Senat, iar CSOP crediteaza alianta cu 54% din voturi pentru Camera Deputatilor si 55% pentru Senat.
41,72% dintre alegatori si-au exprimat duminica, optiunea prin vot, potrivit datelor preliminare oferite de Biroul Electoral Central. In Bucuresti, prezenta la vot a fost de 39,36%.
Alegerile s-au incheiat la ora 21.00.
Business24 a prezentat in format live text cele mai importante evenimente ale zilei de duminica.
22:40 - Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, potrivit Mediafax.
Prezenta la vot in Bucuresti la ora 21.00 a fost de 39,36 %, cea mai mare pondere a alegatorilor care s-au prezentat la urne fiind in sectorul 1, iar cei mai mica, in sectorul 5, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.
21.40 - Calin Popescu Tariceanu: Din acest moment, ne asteapta o uriasa responsabilitate, care deriva din asteptarile legitime ale romanilor. Avem obligatia de a gasi solutiile cele mai potrivite pentru a scoate... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:21