Puiul ieftin vandut in supermarketuri cu preturi reduse din Europa prezinta riscuri pentru sanatatea umana, potrivit unui raport al unui ONG german.
In raport se arata ca au fost gasite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice in puiul vandut de cei mai mari producatori de pasari din UE.
Au fost analizate produse cumparate din Franta, Germania, Polonia, Olanda si Spania, precum si luate direct de la producatori, potrivit Digi 24.
Cea mai contaminata carne a fost cea produsa de o companie germana, urmat de un grup alimentar francez si de unul olandez. La acesti producatori, intre 36 si 59% dintre esantioane erau contaminate.
Oamenii se pot contamina cu aceste superbacterii daca nu se spala dupa ce pun mana pe pui sau daca nu ii gatesc suficient de bine. Autorii raportului cer Uniunii Europene sa limiteze folosirea antibioticelor in fermele de animale. ...citeste mai departe despre "Raport european ingrijorator privind folosirea antibioticelor in fermele de pasari. Pericolul puilor ieftini din supermarketuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 16:54
Suntem intr-un moment in care bacteriile rezistente la antibiotice reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare. Orice ne mareste avantajul in lupta cu ele e important, crucial in anumite cazuri. Iar o echipa de oameni de stiinta chinezi a realizat un pansament care isi schimba culoarea atunci cand detecteaza o infectie de natura bacteriana.
Culoarea devine cu atat mai intensa, spre rosu, daca aceasta e rezistenta la antibiotice, arata IFL Science.
Practic, vorbim despre un semafor portabil. Cand nuanta bandajului e verde, atunci inseamna ca nu sunt prezente bacterii. Galbenul tradeaza infectia bacteriana, moment in care se elibereaza un atibiotic care o anihileaza urgent, inainte ca aceasta sa se raspandeasca.
Daca antibioticul nu are efect, atunci pansamentul capata nuanta rosiatica, ceea ce e un semnal de alarma. Cu cat o infectie cu bacterii rezistente la antibiotic e depistata mai devreme, cu atat se poate interveni mai eficient, iar asta poate insemna chiar salvarea vietii.
Atunci cand bandajul devine rosu, se activeaza o specie reactiva de oxigen, care poate slabi sau chiar omori bacteria. Daca aceasta nu este anihilata, ea va deveni oricum mai slaba si va reactiona la antibioticele administrate ulterior.
Pana acum, un astfel de pansament nu a fost testat decat pe soareci. S-a dovedit ca functioneaza inclusiv in cazul infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.
Avantajul unui astfel de tratament este, potrivit echipei de oameni de stiinta... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 14:00
Romania este in top 5 in Uniunea Europeana la consumul de antibiotice, fapt care favorizeaza aparitia bacteriilor rezistente la tratament, se arata intr-un raport al Observatorului Roman de Sanatate.
Potrivit ORS, inalti oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atentia din 2014 ca Romania se afla "in zona rosie" si ca solutiile depind in mare masura de "vointa politica".
Intr-un comentariu postat vineri pe pagina de Facebook a Platformei Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, este subliniat faptul ca "Observatorul Roman de Sanatate arata cum din cele 5 actiuni concrete initiate de Guvernul Ciolos pentru a stimula utilizarea rationala de antibiotice, doar una singura mai este continuata in 2017".
"Consumul ridicat de antibiotice a transformat Romania intr-una din tarile europene cu cele mai mari rate de rezistenta a bacteriilor la tratament. Rezistenta la antibiotice a fost catalogata in cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind 'cel mai mare si urgent factor de risc global care necesita atentie internationala si nationala'.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a desemnat perioada 13 - 19 noiembrie 2017 Saptamana mondiala de constientizare a rezistentei la antibiotice. (...) Romanii consuma extrem de multe antibiotice care favorizeaza si agraveaza aparitia bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la cresterea numarului bacteriilor... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 13:58
O echipa de cercetatori americani a reusit sa recreeze un antibiotic vital, medicamentul rezultat fiind de 1.000 de ori mai puternic decat vechea versiune.
Noul tip de vancomicina, care ataca bacteriile pe trei cai, urmeaza intai sa fie testat pe animale, dupa care se va trece la testele pe subiecti umani, arata BBC. Se estimeaza ca ar putea fi prescris oamenilor in circa cinci ani.
Expertii au tot avertizat in ultima vreme ca am intrat in era post-antibiotic, in care unele infectii ar putea deveni netratabile. Deja astfel de cazuri au inceput sa apara.
O astfel de infectie este cea cu enterococul rezistent la vancomicina sau VRE si poate fi luata din spitale. OMS considera ca e una dintre cele mai mari amenintari la adresa omului.
Unele antibiotice inca functioneaza in tratarea ei, insa vancomicina, antibioticul folosit in mod traditional, vechi de 60 de ani, este in prezennt ineficient.
Oamenii de stiinta au reusit sa modifice structura moleculara a medicamentului, amplificandu-i nu doar efectul, ci si durata de timp in care acesta actioneaza.
Testele de laborator au aratat ca noul antibiotic este extrem de eficient. In plus, bacteriile nu pot deveni rezistente la el curand tocmai datorita faptului ca acesta actioneaza pe trei cai. Chiar daca dezvolta mutatii si reusesc sa se apere de unul dintre atacuri, sunt neutralizate in cele din urma, a explicat autorul cercetarii ce a dus la crearea noului medicament, dr. Dale Boger. ...citeste mai departe despre... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 15:26
Ministrii Sanatatii din G20, grupul tarilor cu cele mai dezvoltate economii din lume, s-au intalnit pentru prima data in acest an, sambata, la Berlin, si au anuntat ca vor colabora pentru a diminua un fenomen ingrijorator - rezistenta tot mai mare la antibiotice.
Oficialii au anuntat, de asemenea, ca vor incepe sa implementeze o serie de planuri nationale in acest sens, pana la sfarsitul anului 2018, informeaza Reuters.
Citeste si:
O femeie a fost ucisa de o bacterie rezistenta la toate antibioticele existente in Statele Unite
O bacterie neobisnuit de rezistenta la antibiotice a aparut intr-un mare oras american
Rezistenta la antibiotice este capacitatea naturala sau dobandita a unui microorganism de a rezista efectelor unuia sau mai multor antibiotice. Desi aceasta notiune este folosita si referitor la rezistenta naturala - capacitatea intrinseca a unor bacterii de a rezista la anumite antibiotice -, de o mai mare importanta clinica si stiintifica este rezistenta dobandita.
Rezistenta la antibiotice poate sa apara prin selectie naturala sau prin mutatii (sub efectul factorilor de mediu mutageni sau prin erori necorectate in procesul de replicare a ADN-ului). Odata aparuta rezistenta la antibiotice, gena care codifica acest caracter se poate raspandi la alte celule prin transfer de plasmide. O bacterie poate purta simultan mai multe gene de rezistenta la antibiotice, fiind numita in acest caz multirezistenta.
Germania, care detine presedintia G20 in... mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 13:01
Infectiile provocate de o tulpina neobisnuit de rezistenta de bacterii - care rezista mai multor tipuri de antibiotice - apar tot mai des in sistemul medical din Houston.
Potrivit unui nou studiu publicat marti in jurnalul mBio, cercetatorii de la Houston Methodist Research Institute au descoperit ca mai multe tulpini ale bacteriei Klebsiella pneumoniae au provocat 1.777 de infectii inregistrate in sistemul medical Houston Methodist, scrie Time.
Klebsiella pneumoniae provoaca grave probleme de sanatate, inclusiv pneumonie, meningita si infectii ale sangelui si ale tractului urinar.
Si, desi traieste in intenstine, unde nu provoaca nicio problema, atunci cand se afla in alte parti ale corpului poate cauza infectii serioase.
Cercetatorii au descoperit ca una dintre tulpini este cea predominanta.
Inca nu se stie de ce aceasta tulpina este atat de intalnita in randul pacientilor din Houston, insa recent s-a demonstrat ca este rezistenta la mai multe tipuri de antibiotice.
In luna ianuarie, oficialii Centrului american pentru Controlul si Preventia Bolilor au anuntat ca o femeie din statul american Nevada a murit in urma unei infectii cu Klebsiella pneumoniae, dupa ce nu a raspuns la 26 de antibiotice diferite.
Cercetatorii din Houston sustin ca, desi este foarte rezistenta, tulpina raspunde totusi unor anumite antibiotice.
Doctorul Wesley Long, de la laboratorul de microbiologie al Houston Methodist Hospital, sustine ca inca incearca sa afle care sunt... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 11:32
O femeie din statul american Nevada a fost ucisa de o superbacterie, care s-a dovedit a fi rezistenta la toate antibioticele disponibile in Statele Unite.
Starea pacientei a fost considerata incurabila, dupa ce medicii americani au testat 26 de antibiotice, incercand sa o salveze. Eforturile lor au fost insa in zadar, deoarece pacienta a murit in septembrie 2016.
Femeia, aflata in jurul varstei de 70 de ani, se intorsese de putin timp in Statele Unite, dupa o vizita prelungita in India, potrivit Buletinului saptamanal Morbidity and Mortality intocmit de CDC.
Ea a fost spitalizata de mai multe ori inainte de a reveni in Statele Unite si de a fi internata in sectia de terapie pentru afectiuni acute a unui spital din Nevada, in luna august a anului trecut.
La o saptamana dupa spitalizare, autoritatile locale au fost instiintate ca toate medicamentele existente pe piata au fost incercate fara succes. Apoi, specialistii au ajuns la concluzia ca niciun medicament de pe piata ...citeste mai departe despre "O femeie a fost ucisa de o bacterie rezistenta la toate antibioticele existente in Statele Unite" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 23:14
Trei la suta dintre romani iau in fiecare zi antibiotice, Romania avand un consum cu 70 la suta mai mare decat media europeana, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
"Din pacate, am ajuns pe locul unu in Europa la consumul de antibiotice. Avem un consum cu 70 la suta mai mare de antibiotice decat media europeana. Trei la suta din populatia Romaniei ia in fiecare zi antibiotice", a spus ministrul Vlad Voiculescu, la conferinta cu tema "Criza sistemului medical romanesc. Accesul pacientilor la tratament".
Ministrul Sanatatii a aratat ca Romania a avut un avantaj din perioada comunista, cand a fost limitat accesul la antibiotice, situatie care a facut ca rezistenta la antibiotice sa fie limitata.
Printre factorii care contribuie la un consum exagerat ...citeste mai departe despre "Ministrul Sanatatii: Romania, pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice, cu 70% peste medie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 15:15
O femeie din SUA este infectata cu o bacterie care s-a dovedit a fi rezistenta la toate antibioticele existente. Situatia e una cat se poate de grava, iar expertii internationali avertizeaza ca suntem in pragul unei crize mondiale. Infectii comune, altfel tratabile, pot ajunge sa ucida.
Pacienta are 49 de ani, e din Pennsylvania si in ultimele luni nu a calatorit in afara tarii. In urina acesteia s-a gasit un tip de E.coli rar. Niciunul dintre tratamentele incercate nu a dat pana acum roade, arata The Telegraph, care citeaza AFP.
Ultima speranta era antibioticul Colistin, eficient pana acum in cazuri asemanatoare. Colistin este folosit la tratarea infectiilor cauzate de E. coli sau Salmonella, dar nu numai, inca din 1959. In acest caz, insa, nu a functionat, a declarat Thomas Frieden, seful Centres for Disease Control and Prevention, din SUA.
"Dulapul de medicamente e gol in cazul unora dintre pacienti. Este capat de drum in ceea ce priveste antibioticele, daca nu actionam ...citeste mai departe despre "A fost descoperita prima bacterie din lume care rezista la orice antibiotic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 11:49