Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in cel mai recent "World Economic Outlook", din aprilie 2019, ca economia Romaniei va creste cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.
De asemenea, institutia apreciaza ca, anul viitor, economia Romaniei isi va continua ritmul lent, inregistrand o crestere de 3%, comparativ cu acest an, proiectie pe care si-o mentine pana in 2024.
Rata anuala a inflatiei este prognozata la 3,5% la finele acestui an, in crestere de la 2,8% cat estima in octombrie, si la 3% la finele anului viitor.
"Pentru alte economii din regiune (Europa - n.red.) cu ritmuri de crestere robuste in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se tempereze pana la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectand diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene si a politicilor favorabile", subliniaza raportul FMI.
Institutia mai prognozeaza un deficit de cont curent de 5,2%, in crestere de la 3,4% in octombrie si de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor sustine ca va ajunge la 4,8%, continuand sa se mentina pe termen mediu la 3,5%.
In schimb, FMI si-a mentinut estimarea privind rata somajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a inaintat o prognoza de 4,9%.
Nu ne ajuta nici contextul global: Lumea e intr-un moment delicat, cu multe riscuri
In ce priveste economia globala, Gita Gopinath, economistul sef al FMI, sustine ca trece printr-un "moment delicat".
Cu toate acestea, Gopinath, care a fost... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 21:24
Ritmul de crestere al economiei romanesti ar putea scadea pana la 3,5% in acest an, si pana la 2% in 2019, potrivit estimarii analistilor de la capital Economics, una dintre cele mai severe de pana acum.
"Economia Romaniei a inregistrat cea mai rapida crestere din regiune (Europa Centrala si de Est, ECE), dar este probabil sa incetineasca mai mult decat spun asteptarile pentru 2018", spune cel mai recent raport al Capital Economics.
In ciuda evolutiei bune a motorului cresterii din Zona Euro, in toata regiunea ECE "ciclul economic s-a maturizat si este probabil ca aceasta crestere sa slabeasca treptat. Inflatia va continua sa creasca si, in ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrala Europeana), bancile centrale vor creste ratele dobanzilor. Turcia si Romania vor suferi incetinirile cele mai accentuate, dupa cresterile de tip "turbo" anterioare", spune raportul citat.
Pentru regiune in ansamblu, cresterea este probabil sa incetineasca pana la 3,0% in acest an si la 2,3% in 2019, de la 3,8% in 2017. Cu exceptia Rusiei, prognozele capital Economics de crestere pentru anul 2018-19 sunt acum sub consensul general.
Romania
Chiar daca, "desigur, cresterea exporturilor ar trebui sa fie ajutata de cerere puternica din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani", spune raportul citat.
Mai mult, analistii capital Economics cred ca "deficitul bugetar probabil a incalcat pragul de la... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 08:27
Romania a pierdut, in 2016, patru locuri in clasamentul mondial al libertatii economice, comparativ cu anul trecut.
Tara noastra inregistreaza un scor de 65,6 puncte, cu un punct mai putin decat anul trecut.
In consecinta, ne aflam pe locul 61 in clasamentul celor mai libere economii din lume, in scadere cu patru pozitii fata de anul trecut, potrivit raportului dat publicitatii luni de Heritage Foundation, o organizatie americana de analiza economica, cu sediul in Washington.
Topul a luat in calcul 178 de tari.
Conform Index of Economic Freedom pe 2016, Romania se claseaza pe locul 29 din cele 43 de state din regiunea Europei, scorul sau fiind mai mic decat media regionala (66,9 puncte) dar mai mare decat media globala (60,7 puncte).
Potrivit Heritage Foundation, scorul Romaniei s-a imbunatatit la capitolele libertatea comertului si libertate monetara, pe fondul progreselor realizate, insa exista ingrijorari cand vine vorba despre statul de drept si libertatea ...citeste mai departe despre "Clasamentul mondial al libertatii economice: Romania pierde 4 locuri si se afla in spatele Bulgariei si Albaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 18:56
Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual "Global Economic Prospects" publicat miercuri de institutia financiara internationala.
In schimb, a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.
"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:00
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 2,9% in acest an, dupa un avans de 2,6% in 2014, potrivit raportului Global Economic Prospects, publicat miercuri de institutia financiara internationala.
BM a revizuit in scadere usoara, la 2,6%, estimarile privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania, dupa ce, in octombrie 2014, institutia prognoza un avans de 2,7%.
Incetinirea economiei romanesti de la 3,5% in 2013 pana la 2,6% in 2014 va fi urmata, potrivit raportului elaborat de Banca Mondiala, de o accelerare a cresterii pana la 2,9% in acest an, urmata de un avans de 3,2% in 2016 si unul de 3,9% in 2017.
Crestere economica de 2,6% in 2014. Ce ne asteapta in 2015? - Comisia de Prognoza
Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul trei
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca avansul in regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) a incetinit pana la 2,4% in 2014, de la 3,7% in 2013, ...citeste mai departe despre "Vesti bune de la Banca Mondiala: Cat va creste economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 08:11
Perceptia analistilor financiari asupra economiei Romaniei s-a imbunatatit considerabil in decembrie atat in ceea ce priveste situatia economica actuala, cat si evolutia din urmatoarele sase luni, in ton cu asteptarile privind intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor ZEW.
Indicele care masoara perceptia expertilor financiari privind starea actuala a economiei Romaniei a urcat cu 17,5 puncte in decembrie, de la minus 0,1 puncte in luna anterioara, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.
In ceea ce priveste perspectivele economiei locale pentru pentru urmatoarele sase luni, acestea s-au imbunatatit cu 9,7 puncte, indicele urcand de la 23,6 la 33.3 puncte in decembrie.
Romania a se situeaza pe pozitia a cincea in clasamentul pe regiune privind asteptarile economice in urmatoarea jumatate de an, in coborare cu doua locuri fata de noiembrie. Primele patru locuri sunt ocupate, in ordine, de Slovacia, Austria, Polonia si Croatia.
Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in aceasta luna, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un avans de 24,2 puncte, la 66,6 puncte.
Si asteptarile pentru evolutia leului au urcat substantial, ajungand la 27,4 puncte, de la 3,3 puncte in noiembrie.
La sondajul pentru luna decembrie au participat 52 de analisti financiari din Europa Centrala si de Est si 13 din Turcia. Regiunea Europa... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:36
1Regionalizarea Romaniei este un proiect pe termen lung si tocmai de aceea autoritatile iau in calcul in toate noile strategii viitoarele regiuni ale Romaniei. Specializarea economica a fiecarei regiuni pe un domeniu de activitate este "asul din maneca" pe care il pregateste Guvernul pana in 2020.
Dupa finalizarea regionalizarii, Romania va fi impartita in 10 regiuni, fiecare cu identitatea ei culturala si economica. In acest sens, autoritatile pregatesc deja terenul pentru noile regiuni si le "dirijeaza" catre un segment economic pe care sa si-l insuseasca. Specializarea si concentrarea cu precadere catre un domeniu ar putea constitui secretul dezvoltarii durabile a regiunilor si aplanarea unor "rivalitati" intre baroni vecini.
In Strategia Nationala de Export 2014-2020, reprezentantii Ministerului Economiei au trasat sectoarele pe care ar trebui sa se concentreze fiecare regiune.
Sursa: Ministerul Economiei. Analiza a fost facuta cand se vorbea de 8 regiuni si nu de 10 cum este situatia in prezent
Regiunea de Nord-Est - industria textila, turism si IT
Regiune de Nord-Est cuprinde judetele Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui. In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pentru aceasta regiune, industria textila este cea care va contribui la cresterea economica, alaturi de turism... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:03