Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, veniturile bugetului de stat se majoreaza, pe sold, cu 2,264 miliarde lei iar cheltuielile cu 736,9 milioane lei credite de angajament si cu 298,9 milioane lei credite bugetare. Deficitul scade cu 1,965 miliarde de lei.
Sumele defalcate din TVA pentru finantarea bugetelor locale se majoreaza cu 2,9 miliarde de lei.
La Bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile scad cu 1,442 miliarde lei iar cheltuielile cresc cu 1,482 credite de angajament si 1,4454 miliarde de lei credite bugetare.
Bugetul asigurarilor pentru somaj are prevazute venituri in crestere cu 834,3 milioane lei si cheltuieli cu 144,5 milioane lei (credite de angajament) si 655 milioane lei (credite bugetare).
Guvernul a aprobat luni prima rectificare bugetara din acest an.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, in context ca proiectul de rectificare bugetara asigura plata integrala a salariilor, pensiilor si a proiectelor de investitii si nimeni nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji.
"Prima rectificare bugetara din acest an este una pozitiva. Produsul Intern Brut a depasit, in premiera, pragul de 1.000 de miliarde de lei si s-a majorat cu 9 miliarde de lei fata de estimarea initiala. Cresterea economica pe primul trimestru 2019 a fost de 5% fata de trimestrul I din 2018. S-a vazut in mod foarte clar in datele macro ca, acolo... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 13:27
Romanian Business Leaders (RBL) considera ca rectificarea bugetara din luna septembrie 2018 baga economia si societatea romaneasca pe ultima faza a paradigmei de crestere bazata pe consumul produselor provenite din alte state, dar pe care le platim cu bani imprumutati. In paralel, Produsul Intern Brut (PIB) potential este compromis de restrangerea la minime istorice a investitiilor.
RBL solicita Guvernului sa cheltuiasca cu cap banii pe care ii colecteaza de la romani si de la companiile care produc valoare in Romania.
"Antreprenorii, managerii si angajatii nostri vor ca banii pe care ii platesc la stat, prin impozite si taxe, sa fie folositi cu discernamant, transparent si intr-un mod responsabil de Guvern, primarii si consilii judetene si, astfel, sa contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunitatilor locale si a Romaniei", spun reprezentantii mediului de afaceri.
"Facem un apel catre Guvern, entitatile politice rationale si partenerii din societate, sub forma unui semnal de alarma asupra unei facturi iminente pentru Romania", mai spun acestia.
rectificarea bugetara scade cu 41,5 milioane de euro alocarile pentru infrastructura de transport - element esential in dezvoltare; mediul de afaceri suporta cu stoicism profundele dezavantaje ale lipsei de infrastructura, dar acest lucru nu poate dura la infinit, fara sa compromita pe termen lung competitivitatea; marile investitii ocolesc Romania din cauza infrastructurii, iar situatia poate ajunge intr-un punct... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 14:45
Rectificarea bugetara va fi discutata cu reprezentantii Fondului Monetar International in luna iulie si atunci investitiile care au cheltuit banii vor primi mai multi, iar cele care nu i-au cheltuit nu vor primi alocari, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Nu am taiat niciun ban de la investitii. Am inceput deja un program de vizite in tara, neanuntate, ca sa vad cu ochii mei de ce anumite investitii merg bine, unele chiar peste plan, iar altele nu merg la fel de bine, deci nu se cheltuie banii alocati. Rezultatele acestor constatari se vor vedea la rectificarea bugetara, unde investitiile in care se cheltuie banii vor primi si mai multi, iar investitiile unde nu se cheltuie, nu vor primi alocari. Nu verific desfasurarea lucrarilor tehnice, treaba mea este sa vad cum se cheltuie banii publici", a spus Voinea.
In ceea ce priveste scaderea cheltuielilor de investitii in primul trimestru din acest an, ministrul Voinea a spus ca la inceputul acestui an nu au mai fost efectuate plati aferente anului trecut, cum se intampla in alti ani. "La inceputul anului 2013 am platit arierate aferente anului 2012. De obicei, ani de-a randul, s-au amanat plati pe final de an ca sa se faca la inceputul anului viitor, pentru a se incadra in tintele bugetare aferente acelor ani.
Acum noi ne comparam cu un an 2013 in care in primele luni am facut plati pentru 2012, 2011. In 2014 nu mai este nevoie sa facem plati pentru 2013, pentru ca nu mai avem datorii... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:15
Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltarii, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Societatii Informationale si Apararii vor fi taiate la a doua rectificare din acest an. De alocari suplimentare urmeaza sa beneficieze doar Afacerile Interne, Justitia, Externele si Camera Deputatilor.
Taieri de bugete vor fi operate la:
- Ministerul Muncii cu 520,4 milioane lei
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice 315,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" (-280,0 milioane lei), titlul 55 "Alte transferuri" (-21 milioane lei) si bunuri si titlul 20 "Bunuri si Servicii" (-6 milioane lei)
- Ministerul Mediului 178,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare" (-200,0 milioane lei),
- Ministerul Transporturilor 134,3 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 55 "Alte transferuri" (-225,1 milioane lei). De asemenea, s-a avut in vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finantarea in anul 2013 a proiectelor de investitii la magistralele de metrou),
- Ministerul Economiei: 62,2 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:08
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.
La sedinta de guvern au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 11:43
Guvernul va aproba vineri a doua rectificare bugetara din acest an. Premierul Ponta le-a cerut ministrilor sa mai aiba, pana atunci, o discutie cu reprezentantii Ministerului de Finante pentru definitivarea proiectului.
"Vineri, la ora 11.00, ne vom reintalni in sedinta extraordinara de guvern pentru aprobarea rectificarii. Lucrurile principale le-am discutat, dar va rog pe fiecare dintre ministri sa mai aveti o discutie la Ministerul de Finante", a spus Ponta in sedinta de guvern, citat de Mediafax.
Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
Guvernul va taia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si va suplimenta alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.
Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:15
Guvernul a aprobat, joi, proiectul de rectificare bugetara, prin care a renuntat la unele investitii, considerate ineficiente, si a marit cheltuielile sociale. Insa analistii avertizeaza ca daca acest gen de decizii vor continua, economia Romaniei ar putea inregistra derapaje masive.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca a renuntat la unele investitii ineficiente si a realocat fonduri pentru cheltuielile sociale, cum ar fi reintregirea salariilor, restituirea sumelor din pensii incasate ilegal, alocarea banilor pentru insotitorii persoanelor cu handicap sau subventii pentru agricultorii afectati de seceta.
"Am aprobat rectificarea bugetara, pornind de la obligatia de a pastra tara noastra intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta in totalitate acordurile si obligatiile pe care Romania le-a avut cu creditorii internationali", a declarat premierul, care a insistat ca au taiat de unde s-au facut investitii total nepotrivite, de exemplu in partii de schi in locuri unde nu ninge sau piscine la sate.
Concret, Guvernul a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei la rectificare, dar a redus doua miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene.
Citeste mai multe despre Pericolele rectificarii bugetare sau cum se va prabusi economia pana in 2013 pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 16:14
Consiliul Fiscal considera ca proiectul de rectificare bugetara pe 2012 este construit pe baza unei tinte de deficit bugetar de 2,25% din PIB. Aceasta tinta de deficit bugetar ridicata a fost utilizata ca urmare a faptului ca nu s-au inregistrat anumite categorii de venituri si au fost majorate cheltuielile totale.
In categoria veniturilor nerealizate intra cele din accize, veniturile nefiscale si sumele primite de la Uniunea Europeana.
Majorarea cheltuielilor totale a fost determinata de cresterea salariilor din sectorul bugetar, dobanzile ridicate platite in contul datoriei publice si cresterea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in scopul achitarii arieratelor recurente din sistemul sanitar, se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Pentru a compensa partial cresterea cheltuielilor totale, a fost prevazuta scaderea cheltuielilor de investitii totale, finantate atat din surse interne, cat si din surse externe (in principal fonduri europene).
Reprezentantii Consiliului Fiscal recomanda o formulare transparenta a bugetului de investitii pe baza unei analize a portofoliului existent de proiecte. Analiza va permite imbunatatirea bugetului de... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:15