Consiliul Fiscal: Consolidarea bugetara nu e posibila daca se mentine calendarul actual de aplicare a Legii pensiilor

Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 13:58
1117 citiri
Consiliul Fiscal: Consolidarea bugetara nu e posibila daca se mentine calendarul actual de aplicare a Legii pensiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Consolidarea bugetara nu poate fi realizata in conditiile mentinerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor si a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare, in conditiile in care proiectul de rectificare bugetara are in vedere revizuirea majora a deficitului bugetar de la 2,76% la 4,3% din PIB, a anuntat Consiliul Fiscal (CF).

Intr-o opinie cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului general consolidat pe anul 2019, Consiliul Fiscal avertizeaza ca prognoza cadrului macroeconomic aferent rectificarii este caracterizata de o deteriorare, avansul PIB real si al indicatorilor pietei muncii fiind proiectat in scadere, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.

Astfel, proiectul de rectificare are in vedere revizuirea majora a deficitului bugetar de la 2,76% la 4,3% din PIB potrivit metodologiei nationale, validand astfel evaluarea si avertizarile CF formulate in cadrul opiniilor aferente proiectului de buget si primei rectificari bugetare.

In aceste conditii, depasirea considerabila a pragului de 3% pentru deficitul bugetar potrivit metodologiei europene, dincolo de care CE poate declansa procedura de deficit excesiv, este iminenta.

"Incetinirea economiei si devoalarea unor carente suplimentare in constructia bugetara - reflectate ca atare de MFP in varianta actualizata a acesteia - au fost de natura sa conduca la o deteriorare si mai accentuata a soldului bugetar chiar si in comparatie cu limita superioara a evaluarii anterioare a CF", se arata in comunicat.

Totodata, majorarea substantiala a deficitului bugetar prognozat are drept sursa in mod covarsitor diminuarea proiectiei de venituri bugetare, care este compensata doar in mica parte de restrangerea cheltuielilor bugetare totale.

"Modificarea descendenta de amploare operata la nivelul tintei de venituri bugetare survine ca urmare a nerealizarii plusului de incasari avand drept surse reducerea evaziunii fiscale si amnistia fiscala, nematerializarea la nivelul scontat a absorbtiei de fonduri UE si a veniturilor nefiscale, precum si a deteriorarii cadrului macroeconomic", se arata in comunicat.

In plus, revizuirea negativa a cheltuielilor bugetare totale survine in principal din scaderea cheltuielilor de investitii in conditiile in care alocarile pentru asistenta sociala sunt suplimentate masiv.

"In aceste conditii, CF apreciaza ca sunt necesare masuri credibile de consolidare bugetara, considerand atat nivelul actual al deficitului, ca ...citeste mai departe despre "Consiliul Fiscal: Consolidarea bugetara nu e posibila daca se mentine calendarul actual de aplicare a Legii pensiilor" pe Ziare.com

#buget Lege pensii, #rectificare lege pensii , #Stiri Macroeconomie