FMI recomanda Republicii Moldova o rectificare bugetara

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:55
1464 citiri
FMI recomanda Republicii Moldova o rectificare bugetara

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Republicii Moldova o rectificare bugetara urgenta pentru a echilibra cheltuielile si resursele disponibile, precum si adoptarea unor masuri legislative rapide pentru combaterea crizei, in conditiile in care economia tarii se va contracta cu 9% in 2009, relateaza NewsIn.

O misiune FMI condusa de Graeme Justice s-a aflat la Chisinau din 28 mai pana in 8 iunie, pentru a discuta despre situatia economica actuala cu autoritatile.

Potrivit comunicatului dat publicitatii dupa incheierea misiunii, FMI constata ca Republica Moldova a fost afectata grav de criza economica globala, ca majoritatea tarilor din regiune.

PIB-ul este asteptat sa se contracte cu cel putin 9% in 2009 si exista semne ingrijoratoare de deflatie.

Pietele de export au inregistrat scaderi si investitiile straine directe, precum si remitentele, au scazut drastic.

Deficitul de cont curent este asteptat sa ramana ridicat, in pofida contractiei rapide a importurilor, si se profileaza o scadere masiva a finantarii externe, din cauza fluxurilor scazute de capital.

In lipsa unor masuri suplimentare, deficitul bugetar va depasi 11% din PIB in 2009, apreciaza FMI.

Interventiile masive pentru sustinerea monedei locale au erodat competitivitatea si au dus la scaderea lichiditatilor din sistemul financiar, slabind capacitatea de creditare a bancilor.

Prioritatile imediate ar trebui sa fie asigurarea stabilitatii macroeconomice.

Parlamentul trebuie sa adopte urgent o rectificare bugetara pentru a echilibra cheltuielile si resursele disponibile.

Avand in vedere criza, va fi importanta mentinerea cheltuielilor sociale si consolidarea bugetului de investitii, pentru a asigura recuperarea rapida, atunci cand regiunea isi va relua cresterea economica.

Politicile monetare trebuie sa fie consecvente cu cele fiscale si sunt necesare modificari legislative urgente pentru a aborda provocarile pe care le presupune criza.

Daca nu sunt implementate rectificarea bugetara si modificarile legislative, perspectiva unei recesiuni profunde si prelungite va continua sa se accentueze.

FMI este gata sa sprijine Republica Moldova in orice mod este necesar, furnizandu-i asistenta tehnica sau sprijin financiar, daca noul guvern il va solicita, se mai arata in comunicat.

Misiunea FMI va reveni in R.Moldova la toamna, dupa alegerile parlamentare anticipate si desemnarea unui nou guvern.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Graeme Justice, care s-a intalnit cu Vladimir Voronin, si-a exprimat speranta ca actuala criza politica va fi depasita rapid, lucru ce le va oferi organelor statale posibilitatea de a-si concentra toate eforturile asupra solutionarii problemelor legate de recesiunea economica.

Misiunea FMI s-a aflat, in perioada 28 mai - 10 iunie, la Chisinau in vederea negocierii unui nou Program pentru R. Moldova dupa expirarea Mecanismului de Crestere Economica si Reducere a Saraciei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#buget, #criza, #export, #fmi, #investitii , #stiri FMI