Principalele prevederi din proiectul de rectificare bugetara

Joi, 27 August 2009, ora 09:06
1450 citiri
Principalele prevederi din proiectul de rectificare bugetara

Principalele prevederi ale proiectului de rectificare bugetara, prin care Guvernul ajusteaza cheltuielile pentru a se incadra in limita de deficit bugetar pentru acest an agreata cu Fondul Monetar International (FMI), de 7,3% din PIB, informeaza NewsIn.

In urma inrautatirii prognozelor economice, care indica in prezent o contractie economica de 8-8,5% pentru 2009, fata de 4% la rectificarea din aprilie, guvernul a revizuit in scadere proiectia veniturilor bugetare cu 17,4 miliarde lei, "datorita scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale", se arata in Nota de fundamentare a Ordonantei de rectificare, transmisa miercuri partenerilor sociali.

Defalcat, scaderea incasarilor inseamna un minus de 7,09 miliarde lei la bugetul de stat, 2,1 miliarde lei la bugetele locale, 2,99 miliarde lei la venituri proprii, o suma de 6 miliarde lei fiind consolidata.

Bugetul asigurarilor pentru somaj inregistreaza o scadere pe partea de venituri de 205,5 milioane lei.

Venituri in plus inregistreaza, in urma rectificarii, doar doua bugete: bugetul asigurarilor sociale de stat primeste venituri suplimentare, de 487,4 milioane lei, in urma transferului de la bugetul de stat, si bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, de 500 milioane lei.

"Datorita scaderii semnificative a veniturilor bugetare este nevoie de o redimensionare a deficitului bugetar, pe baza schimbarilor aparute in economie. In aceste conditii se estimeaza un nivel al deficitului bugetului general consolidat de 7,3% din produsul intern brut", se mai spune in Nota de fundamentare.

Cheltuielile bugetului general consolidat scad cu 5,26 miliarde lei: cele ale bugetului de stat cresc cu 5 miliarde lei, in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii printr-o subventie de la bugetul de stat de 5,54 miliarde lei, iar cheltuielile bugetelor locale scad cu 2,08 miliarde lei. In schimb, cheltuielile cresc cu 487,4 la bugetul asigurarilor sociale de stat si cu 895,3 milioane lei la bugetul pentru somaj.
La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale. Intre timp, situatia bugetului public de pensii s-a inrautatit semnificativ, in conditiile in care deficitul a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an.

Pentru a reduce deficitul bugetar
, guvernul prevede, in proiectul de rectificare, includerea in bugetul de stat pe 2009 a disponibilitatilor aflate la finalul anului trecut in soldul fondurilor administrate de Eximbank, in valoare de 1,743 miliarde lei, "suma cu care se va diminua in mod corespunzator, deficitul bugetar pe anul 2009".

In ceea ce priveste bugetele ordonatorilor principali de credite, acestea sunt prevazute intr-o anexa care prevede scaderea cheltuielilor totale de personal cu 126,2 milioane lei, a celor cu bunuri si servicii, cu 98,8 milioane lei, in timp ce ccheltuielile pentru programe finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare coboara cu 1,7 miliarde lei.

Cresc, in schimb, cheltuielile cu asistenta sociala (142,4 milioane lei), cele pentru investitii (342,8 milioane lei), iar Fondurile de rezerva sporesc cu 517,5 milioane lei.

In proiectul de rectificare transmis partenerilor sociali, situatia modificarilor bugetare pe ordonatorii principali de credite este urmatoarea:

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - cheltuielile totale sporesc cu 5,362 miliarde lei, desi cheltuielile de personal vor fi cu 3,267 milioane lei mai mici, iar cele pentru programe finantate din banii UE, cu 153,7 milioane lei; cresc, in schimb, cheltuielile cu bunuri si servicii, cu 6,89 milioane lei. Cresterea provine integral din transferul pentru bugetul de pensii.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei - cheltuielile totale scad cu 346,5 milioane lei, cheltuielile de personal, cu 3,15 milioane lei, iar cele pentru programe finantate din banii UE, cu 258,35 milioane lei; in schimb, cresc cheltuielile cu bunuri si servicii, cu 1,8 milioane lei.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - cheltuielile totale se maresc cu 756,5 milioane lei; cheltuielile de personal vor fi cu 3,25 milioane lei mai mici, iar cele pentru programe finantate din banii UE, cu 100,1 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice - cheltuielile totale scad cu 74,57 milioane lei; cheltuielile de personal se diminueaza cu 33,37 milioane lei, iar cele pentru programe finantate din banii UE, cu 69,26 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice
- Actiuni Generale, cheltuielile totale scad cu 107,45 milioane lei, din care dobanzi (-453,65 milioane lei), fonduri de rezerva (+517,5 milioane lei), transferuri intre unitati ale administratiei publice (-100 milioane lei), contributia Romaniei la bugetul UE (-70 milioane lei), rambursari de credite (+150 milioane lei), fondul national de dezvoltare (-151,3 milioane lei).

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti - cheltuielile totale cresc cu 61,27 milioane lei; cheltuielile de personal vor fi cu 11,26 milioane lei mai mari, iar cele de bunuri si servicii vor spori cu 65 milioane lei, in timp ce cheltuielile pentru programe finantate din fonduri structurale se micsoreaza cu 23,2 milioane lei.



Ministerul Apararii Nationale - cheltuielile totale se mentin neschimbate, insa cele de personal cresc cu 140,48 milioane lei; cheltuielile cu bunuri si servicii scad cu 65,68 milioane lei.

Ministerul Afacerilor Externe - cheltuielile totale vor fi cu 19,3 milioane lei mai mici; cheltuielile cu bunuri si servicii cresc cu 20,5 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale scad cu 39,3 milioane lei.

Ministerul Administratiei si Internelor - cheltuielile totale se majoreaza cu 66,15 milioane lei, cele de personal se reduc cu 103,2 milioane lei, dar pentru achizitia de bunuri si servicii se vor da cu 353.000 lei mai mult; cheltuielile pentru programe finantate din fonduri nerambursabile se reduc cu 40 milioane lei. Ministerul primeste 110 milioane lei care se repartizeaza prin hotarare a Guvernului catre bugetele locale "exclusiv pentru achitarea obligatiilor restante ale Centralelor Electrice de Termoficare catre bugetul de stat".

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri - cheltuielile totale scad cu 13,53 milioane lei; cheltuielile cu bunuri si servicii sporesc cu 1,25 milioane lei, in timp ce cele pentru programe finantate din fonduri UE se micsoreaza cu 13,53 milioane lei.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - cheltuielile totale scad cu 18,17 milioane lei, ca urmare a diminuarii cu aceasta suma a cheltuielilor de personal.

Ministerul Mediului - cheltuielile totale scad cu 108,3 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 4,9 milioane lei, iar cele pentru programe finantate cu bani UE, cu 81,4 milioane lei.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii
- cheltuielile totale scad cu 154,2 milioane lei; cheltuielile de personal cresc cu 23,28 milioane, cele de asistenta scad cu aceeasi suma, iar cheltuielile pentru programe finantate cu bani UE scad cu 154,1 milioane lei.

Ministerul Sanatatii - cheltuielile totale scad cu 113,1 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 9,35 milioane lei, iar cele pentru programe finantate cu bani UE cu 50 milioane lei.

Ministerul Economiei
- cheltuielile totale cresc cu aproape 170 milioane lei, desi cheltuielile de personal se reduc cu 3,7 milioane lei, cele cu bunuri si servicii cu 3,2 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 167,6 milioane lei. Ministerul primeste 302 milioane lei la capitolul "alte transferuri", din care 218 milioane lei pentru acoperirea pierderilor realizate de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare in anii precedenti.

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National - cheltuielile totale scad cu circa 72,4 milioane lei; cheltuielile de personal, cu 2,03 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 11,15 milioane lei.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - cheltuielile totale scad cu 43,1 milioane lei; cheltuielile de personal, cu 186.000 lei, cele cu bunuri si servicii, cu 9,9 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 7,25 milioane lei.

Ministerul Public - cheltuielile totale scad cu 4,27 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 14,2 milioane lei, in timp ce cele cu bunuri si servicii cresc cu 12,5 milioane lei.

Ministerul Turismului - cheltuielile totale scad cu aproape 30,2 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 866.000 lei, cele cu bunuri si servicii, cu 4,8 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 4,3 milioane lei.

Ministerul Tineretului si Sportului - cheltuielile totale scad cu 77,9 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 9 milioane lei, cele cu bunuri si servicii, cu 5 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 1,1 milioane lei.

Agentia Nationala de Integritate - cheltuielile totale scad cu 2,86 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 860.000 lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 2 milioane lei.

Administratia prezidentiala - cheltuielile totale scad cu 3 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 1,03 milioane lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 1,5 milioane lei.

Senatul Romaniei - cheltuielile totale scad cu 1,4 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 2,7 milioane lei, iar cele cu bunuri si servicii cresc cu 500.000 lei.

Camera Deputatilor - cheltuielile totale scad cu aproape 7,5 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 6 milioane lei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - cheltuielile totale scad cu aproape 2,4 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 1,96 milioane lei.

Curtea Constitutionala
- cheltuielile totale scad cu aproape 1,14 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 876.000 lei, iar cele de bunuri si servicii, cu 100.000 lei.

Consiliul Legislativ - cheltuielile totale scad cu 573.000 lei, din diminuarea cu aceeasi suma a cheltuielilor de personal.

Curtea de Conturi - cheltuielile totale scad cu aproape 12,6 milioane lei; cheltuielile de personal, cu 17,8 milioane lei, in timp ce cele cu bunuri si servicii cresc cu 5,26 milioane lei.

Consiliul Concurentei - cheltuielile totale scad cu aproape 2,16 milioane lei; cheltuielile de personal, cu 1,9 milioane lei.

Avocatul Poporului - cheltuielile totale scad cu 675.000 lei; cheltuielile de personal scad cu 446.000 lei.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - cheltuielile totale scad cu 601.000 lei; cheltuielile de personal scad cu 451.000 lei, in timp ce cele cu bunuri si servicii sporesc cu 50.000 lei.

Consiliul National al Audiovizualului - cheltuielile totale scad cu 582.000 lei; cheltuielile de personal scad cu 370.000 lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 75.000 lei.

Secretariatul General al Guvernului
- cheltuielile totale scad cu 66,09 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 480.000 lei, cele cu bunuri si servicii, cu 2,54 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 50 milioane lei.

Serviciul Roman de Informatii - cheltuielile totale scad cu 23,9 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 23,9 milioane lei, in timp ce cele cu bunuri si servicii cresc cu 10 milioane lei.

Servicii de Informatii Externe
- cheltuielile totale scad cu 3,94 milioane lei, din diminuarea cu aceeasi suma a cheltuielilor de personal.

Serviciul de Protectie si Paza - cheltuielile totale scad cu 3,4 milioane lei, din diminuarea cu aceeasi suma a cheltuielilor de personal, insa cheltuielile cu bunuri si servicii se majoreaza cu 500.000 lei.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale - cheltuielile totale scad cu 25 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 4,7 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 24,3 milioane lei.

Academia Romana - cheltuielile totale scad cu 9,4 milioane lei; cheltuielile de personal scad cu 6 milioane lei, iar cele cu programe finantate din fonduri structurale, cu 3,4 milioane lei.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
- cheltuielile totale scad cu 54 milioane lei.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989 - cheltuielile totale scad cu 432.000 lei; cheltuielile de personal se reduc cu 258.000 lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 28.000 lei.

Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor - cheltuielile totale scad cu 1,08 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 748.000 lei.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
- cheltuielile totale scad cu 366.000 lei; cheltuielile de personal se reduc cu 236.000 lei.

Consiliul Superior al Magistraturii - cheltuielile totale scad cu 3,8 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 1,87 milioane lei, dar cele cu bunuri si servicii cresc cu 280.000 lei.

Autoritatea Electorala Permanenta - cheltuielile totale scad cu 464.000 lei; cheltuielile de personal se reduc cu 264.000 lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 130.000 lei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - cheltuielile totale scad cu 2 milioane lei; cheltuielile de personal se reduc cu 438.000 lei.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal - cheltuielile totale scad cu 265.000 lei; cheltuielile de personal se reduc cu 215.000 lei, iar cele cu bunuri si servicii, cu 50.000 lei.

Consiliul Economic si Social - cheltuielile totale scad cu 35.000 lei, din diminuarea cu aceeasi suma a cheltuielilor de personal.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania - cheltuielile totale scad cu 2,2 milioane lei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prevederi, #rectificare, #buget, #guvern, #minister, #deficit , #stiri Eximbank