Rectificarea scade bugetele institutiilor

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 21:20
1995 citiri
Rectificarea scade bugetele institutiilor

Rectificarea bugetara aprobata sambata de guvern prevede reducerea tuturor bugetelor ministerelor, in conditiile in care bugetul de stat trebuie sa acopere golul din bugetul de asigurari sociale de stat si majorarea puternica a cheltuielilor cu dobanzile.

In total, alocarile de la bugetul de stat catre 53 de ordonatori principali de credite scad cu 1,827 miliarde lei, arata anexa la OUG aprobata sambata de Guvern, cu detalierea influentelor bugetare pe 2009 pe titluri de cheltuieli si pe ordonatori principali de credite.

Documentul obtinut de NewsIn arata ca doar bugetul Ministerului Muncii se mareste, insa doar pentru ca bugetul asigurarilor sociale de stat este prevazut sa treaca pe deficit si necesita un transfer pentru acoperirera golului.

De altfel, una din cele mai importante modificari prevazute de rectificarea bugetara consta in trecerea pe deficit a bugetului asigurarilor sociale de stat, in urma revizuirii in scadere cu 1,573 miliarde lei a veniturilor din sistemul public de pensii. Astfel, bugetul asigurarilor sociale, prevazut initial cu un excedent de 221,4 milioane lei, trece pe deficit si va primi un transfer de 1,347 miliarde lei de la bugetul de stat.

Desi bugetul Ministerului Muncii este majorat cu 1,338 miliarde lei, banii merg integral pentru acoperirea golului din sistemul public de pensii, bugetul propriu-zis al ministerului fiind in realitate micsorat cu 9,95 milioane lei.

"A trebuit sa majoram bugetul asigurarilor sociale intrucat fondul alocat pensiilor se dezechilibrase ca urmare a scaderii veniturilor din contributii, pe fondul contractiei economice prognozate acest an si a diminuarii numarului de salariati", a explicat sambata, pentru NewsIn, un oficial guvernamental.

Agricultura, Mediul, Educatia, Apararea si Internele - principalii perdanti ai rectificarii

La toti ceilalti ordonatori principali de credite, bugetele au fost micsorate la rectificarea de sambata.

Bugetul Ministerului Agriculturii pierde cel mai mult, respectiv 2 miliarde lei, din care cea mai mare suma - 1,89 miliarde lei - la proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile de personal scad cu 17,9 milioane lei.

Alte ministere care pierd multi bani la rectificare sunt cele ale Mediului, Educatiei, Apararii si Internelor.

Ministerul Mediului pierde 757,7 milioane lei din fonduri externe nerambursabile si 139,4 milioane lei la bugetul propriu, cea mai severa reducere fiind la cheltuielile de capital (investitii), de 100,4 milioane lei.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii are prevazut un buget mai mic cu 676 milioane lei, din care 305,2 milioane lei de la cheltuielile de capital, pe langa eliminarea a 811,9 milioane lei pentru indexarea cu 5% a salariilor profesorilor.

La Ministerul Apararii Nationale, bugetul este redus cu 696,4 milioane lei, din care 196,4 milioane la cheltuieli de personal, 161,2 milioane la cele cu bunuri si servicii si 319,6 milioane lei la cheltuielile de capital.

Ministerul Administratiei si Internelor pierde, la rectificare, 427 milioane lei, din care 190,4 milioane la cheltuieli de personal, 90,1 milioane la bunuri si servicii si 138,7 milioane la investitii.

Rectificarea mai prevede reduceri bugetare de 203,74 milioane lei la Ministerul Transporturilor (din care 2,25 milioane cheltuieli de capital), de 87,5 milioane lei la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, 47,8 milioane lei la Ministerul Afacerilor Externe, 61,25 milioane lei la Ministerul Justitiei, 95,5 milioane lei la Ministerul Finantelor, 22,5 milioane lei la Ministerul Sanatatii, 28,5 milioane lei la Ministerul Culturii, 19,5 milioane lei la Ministerul Comunicatiilor, 47,6 milioane lei la Ministerul Economiei 32,1 milioane lei la Ministerul Tineretului si Sportului, 40 milioane lei la Ministerul Turismului si 7,25 milioane lei la Ministerul IMM-urilor.

La Ministerul Finantelor Publice mai sunt prevazute, insa, cheltuieli mai mari cu dobanzile de 1,775 miliarde lei, in conditiile in care majorarea deficitului bugetar la 4,6% din produsul intern brut (PIB) presupune cresterea imprumuturilor publice.

Fe asemenea, fondul de rezerva bugetara, administrat tot de Finante, este majorat cu 417 milioane lei, pentru a acoperi cheltuielile necesare organizarii alegerilor prezidentiale din toamna si pentru a face fata eventualelor costuri legate de deturnarea unor fonduri PHARE.


In schimb, scade contributia Romaniei la bugetul UE cu 371,7 milioane lei, tot la bugetul Ministerului Finantelor.

La alte institutii, bugetele pe 2009 s-au redus cu: 6,1 milioane lei la Administratia Prezidentiala, 15,4 milioane lei la Senat, 36 milioane lei la Camera Deputatilor, 28 milioane lei la Ministerul Public, 6,25 milioane lei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 6,8 milioane lei la Consiliul Superior al Magistraturii, 8,44 milioane lei la Curtea de Conturi, 2,6 milioane lei la Consiliul Concurentei si 18,8 milioane lei la Secretariatul General al Guvernului.

La serviciile speciale, bugetele au fost reduse cu 53,06 milioane lei la Serviciul Roman de Informatii (SRI), cu 53,35 milioane lei la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), cu 8,9 milioane lei la Serviciul de Informatii Externe (SIE) si cu 8,4 milioane lei la Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

Academia Romana pierde alocari bugetare de 10,5 milioane lei in acest an
, Institutul Cultural Roman - 3,675 milioane lei, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) - 25,5 milioane lei, televiziunea publica- 23,9 milioane lei, in timp ce agentia publica de presa Agerpres are un buget mai mic cu 120.000 lei.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a pierdut la rectificare 20 milioane lei.

Guvernul a aprobat, sambata, cele doua ordonante de urgenta de pe ordinea de zi, privind rectificarea bugetara si sistemul sporurilor bugetare, ce urmeaza sa fie trimise Fondului Monetar International si Comisiei Europene.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#bani, #buget, #guvern, #pensii, #rectificare, #sistem , #Buget