Romania nu mai este tara cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, a scris, luni ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) si Romania (2,3%).
"PSD a tinut voit trei ani de zile Romania in topul rusinii in UE. In guvernarea socialista Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, luna de luna. Trei ani la rand. PSD a crescut voit rata inflatiei de la 0% la peste 5% pe an.
Rata inflatiei mare si imprevizibila ii afecteaza pe romanii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditata, de a creste rata inflatiei care i-a lovit tocmai pe romanii cu venituri mici. Am promis ca scoatem Romania din topul rusinii si am reusit", a afirmat Citu.
Datele Eurostat arata ca, in aprilie comparativ cu situatia din luna martie, rata anuala a inflatiei a scazut in 26 de state membre, inclusiv in Romania, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,3% in luna aprilie, de la 2,7% in luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0,7%, de la 1,2% in luna precedenta.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Romania nu mai este in topul rusinii in UE, nu mai are cea mai mare rata a inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 13:13
Consumatorul din Romania nu-si face prea multe griji cu privire la preturi, atunci cand vine vorba de cumparaturi, si asta afecteaza inflatia.
Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, este mult mai probabil ca tarile in care oamenii folosesc in mod frecvent website-uri sau aplicatii pentru a compara costul potentialelor achizitii sa inregistreze o crestere mai lenta a preturilor de consum, transmite Bloomberg.
Aceasta ar putea fi de ajutor in explicarea motivului pentru care rata cresterii inflatiei in Romania este cea mai rapida din UE, conform datelor Oficiului european de statistica (Eurostat).
"In timp ce inflatia inca este scazuta in tarile din Europa Centrala si de Est, in pofida inaspririi pietei fortei de munca si a majorarii consumului, Romania este o exceptie", apreciaza economistul Pasquale Diana, de la Morgan Stanley, care estimeaza noi majorari ale dobanzilor.
Exista motive pentru aceste obiceiuri de cumparaturi iresponsabile. Romanii sunt printre cetatenii UE cel mai putin inclinati sa economiseasca iar veniturile lor disponibile au crescut in urma reducerilor de taxe, a majorarii salariilor in sectorul de stat si a cresterii salariului minim.
Boom-ul cheltuielilor a dus anul trecut la o crestere economica de aproape 7% iar vanzarile de masini noi au inregistrat in primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Dar nu toata lumea este indiferenta la preturi - autoritatile de reglementare, care se intreaba daca... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 15:42
Romania a fost, in luna septembrie 2014, tara cu cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,8%), in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna septembrie a fost de 0,4% iar in zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Comparativ cu luna august 2014, inflatia a crescut in noua state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,8%), a ramas stabila in doua state si a scazut in 17 state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) si Portugalia (minus 0,5%), precizeaza Agerpres.
Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor la restaurante si cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) si chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul combustibililor a scazut cu 0,21 puncte procentuale iar preturile serviciilor de telecomunicatii au scazut cu 0,12 puncte procentuale.
Inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce ar putea sa-i determine pe gardienii monedei euro sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au crescut, in septembrie fata de august, cu 0,12%, iar fata de septembrie 2013 inflatia a fost de 1,54%. Potrivit INS, cresterea medie a... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:00
Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).
In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 15:40
Romania a inregistrat in aprilie, pentru a patra luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, a fost singurul stat membru in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente.
Þarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) si Suedia (0,0%).
Romania se situeaza pe primele locuri in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansata doar de Ungaria cu o crestere de 4,6%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au majorat cu 0,11% in aprilie, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a crescut usor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013. mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 12:24
Inflatia din zona euro a scazut puternic in aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% in luna martie, evolutie care creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in viitorul apropiat rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea si cresterea eocnomica.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.
Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre. Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.
Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.
Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.
Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.
Preturile la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:50
Rata anuala a inflatiei in luna iunie 2012 a urcat in Uniunea Europeana la 2,6% (de la 2,5% in mai) si s-a mentinut stabila in zona euro, la 2,4%, conform datelor revizuite publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 19-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.
In luna iunie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,6%), Estonia si Malta (ambele cu 4,4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Bulgaria (1,6%). Romania se situeaza atat sub media din UE cat si sub media din zona euro cu o rata anuala a inflatiei de 2,2%, potrivit Eurostat.
Comparativ cu luna mai 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in opt state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in opt tari si a crescut in zece.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (1,1%), Irlanda (1,6%) si Grecia (1,9%) iar cea mai ridicata in Estonia si Ungaria (ambele cu 4,7%) si Slovacia (4,1%). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 15:14
Romania a avut in mai a patra cea mai mica rata anuala a inflatiei din UE, de 2%, in conditiile in care cea din Uniunea Europeana (UE) a fost de 2,6%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Astfel, cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in mai in Suedia si Grecia (0,9% ambele tari), Bulgaria (1,8%), Irlanda si Spania (1,9% ambele) si Romania (2%).
Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Ungaria (5,4%), Estonia (4,1%), Cipru si Malta (3,7% in ambele tari), potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
In zona euro, inflatia anuala a scazut la 2,4% in mai, de la 2,6% in aprilie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei s-a diminuat de la 2,7% la 2,6%. mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 13:31
Romania a inregistrat in noiembrie un nivel al ratei anuale a inflatiei de 3,5%,, in conditiile in care cea din Uniunea Europeana (UE) a fost de 3,4%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul noiembrie 2010 - octombrie 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 6,2%, urmata de Estonia, cu 5,2%.
Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Marea Britanie si Slovacia, ambele cu 4,8%, Estonia, Lituania si Polonia, toate cu cu 4,4%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in noiembrie in Suedia (1,1%), Malta (1,5%) si Irlanda (1,7%).
In zona euro, inflatia anuala a stagnat la 3% in noiembrie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a ramas la 3,4%.
Rata lunara a inflatiei a fost de 0,1% in zona euro si de 0,2% in UE.
Potrivit Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei a atins in noiembrie un nou mimim istoric, de 3,44%. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 13:25