Cunoscuta scriitoare, jurnalista si istoric, britanica Tessa Dunlop promoveaza Romania in tara sa ca un veritabil ambasador. Ziare.com a discutat cu Tessa despre apropiatul Brexit, dar si despre situatia romanilor din Marea Britanie si despre situatia britanicilor, care parasesc Europa dupa zeci de ani in care au condus-o, alaturi de Franta si Germania.
Tessa Dunlop e cunoscuta deopotriva in tara sa, dar si in Romania. In ultimii ani a prezentat documentare pe teme istorice pentru BBC, Discovery, Channel 4, UKTV History si History Channel. Este licentiata la Oxford si are masterat si doctorat la Sheffield Hallam. Tessa Dunlop este doctor in istorie si s-a specializat in Istoria Romaniei, este casatorita cu un roman, are doi copii si spune ca se simte atasata de Romania.
Totodata, sustine ca romanii si britanicii au mai multe puncte care ii unesc decat ii despart.
Ca istoric, Tessa a acceptat sa discute cu Ziare.com despre cel mai important eveniment din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene: Brexitul. Nu e deloc optimista in acest sens, desi crede ca pana la urma vom avea un Brexit cu acord, pe ultima suta de metri.
"Este un spectacol. Vei fi de acord cu parerea mea, evident ca nu sunt la inima guvernului nostru, insa Boris Johnson trebuie sa faca un spectacol ca sa iasa din chestia asta ca un invingator, ca un castigator. El trebuie sa spuna ca nu va fi niciun dezacord, ca este calea cea buna si ca vom ajunge, la 31 decembrie, sa spunem ca, uite, avem un... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 00:02
Iesirea Regatului Unit de pe piata unica a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2021, va veni cu o serie de probleme de natura financiara, fiscala, dar si birocratica pentru ambele parti, si, implicit, si pentru Romania. Expertii chestionati de Ziare.com vorbesc despre scumpiri ale produselor ce vor veni dinspre Regatul Unit spre tara noastra, dar si invers, pentru ca taxele vamale ce vor exista la import si export ar putea ajunge sa fie undeva la 4-6%.
Ba mai mult, se vorbeste despre o despartire dura, adica aceea fara acord, iar in absenta acestuia, ruptura economica dintre cele doua va avea un efect de tavalug pe tot lantul comercial pentru britanici, dar si pentru romani.
"Brexitul ne afecteaza pe doua canale. In primul rand, legat de circulatia oamenilor, si aici se pune problema daca romanii vor putea sa mearga in vacante in Regatul Unit dupa 1 ianuarie. Da, vom putea merge fara viza, dar doar cu buletinul sau pasaportul asta pana cel putin in luna octombrie cand, de la 1, Marea Britanie nu va accepta decat pasapoarte", ne-a declarat analistul economic, Adrian Negrescu.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu ia in considerare si un scenariu mai sumbru.
"Britanicii vor dori sa le acorde cetatenilor UE acces facil in tara si pe viitor, nu viza pentru care sa astepte cateva zile si sa mai plateasca. Acest lucru, deja va ajunge sa contribuie la scaderea numarului de turisti in Regatul Unit si nu cred ca vor nici asta", a afirmat Traian... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 00:07
Camera inferioara a parlamentului britanic a adoptat luni seara controversatul proiect de lege care pune sub semnul intrebarii Tratatul Brexit, o masura de precautie pentru Londra, care in cursul dupa-amiezii se declarase dispusa sa renunte ulterior la clauzele care au declansat actuala criza din relatia cu UE, transmite AFP.
Textul revine in special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanica a Irlandei de Nord, planificate initial pentru a se evita pe 31 decembrie, cand se incheie perioada de tranzitie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garantie considerata esentiala pentru mentinerea pacii pe insula.
Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apara in reactie integritatea teritoriala a Marii Britanii, asigurand continuitatea schimburilor comerciale intre regat si provincia Irlanda de Nord. Adoptarea textului survine la scurt timp dupa ce executivul britanic a declarat luni dupa-amiaza ca este dispus sa renunte la clauzele controversate care au determinat UE sa initieze o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Regatului Unit.
Ministrul britanic Michael Gove si vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic au "lucrat in mod constructiv" asupra punerii in aplicare a Tratatului de retragere in cadrul unei reuniuni desfasurate luni la Bruxelles, a indicat guvernul britanic intr-un comunicat, promitand sa retraga proiectul de lege "daca solutiile avute in vedere in aceste discutii sunt aprobate" in cele din... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:12
Ministrul britanic al finantelor Rishi Sunak a declarat ca este increzator ca Londra si Bruxelles vor ajunge la un acord privind relatiile comerciale post-Brexit, dar a subliniat ca acesta nu trebuie incheiat "cu orice pret", transmite duminica DPA.
"Cred ca facem progrese in discutii si sper in continuare ca putem ajunge la o decizie", a declarat Sunak intr-un interviu pentru BBC.
"Suntem absolut rezonabili in solicitarile noastre si dam dovada de consecventa si transparenta in acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar in orice caz vom reusi", a adaugat el.
Regatul Unit a parasit oficial Uniunea Europeana la 31 ianuarie acest an, la cateva zile dupa semnarea Acordului de retragere care includea conditiile despartirii.
In prezent tara se afla intr-o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2020, timp in care va continua sa aplice regulile europene. Bruxellesul si Londra profita de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relatie, in special cea comerciala, cu speranta ca ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2021.
In absenta unui asemenea acord, viitoarea relatie comerciala dintre UE si Regatul Unit va fi guvernata de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului si pentru Londra exista riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.
Intrucat un acord trebuie sa fie ratificat, au ramas putine zile pentru ajungerea la o intelegere. Cele doua parti au negociat in weekend prin videoconferinta.
CITESTE SI:... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 22:31
Mai mult de jumatate dintre britanici sunt de parere ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a fost o greseala, releva un sondaj YouGov.
Studiul, realizat in perioada 11-12 noiembrie, arata ca 57% dintre britanici considera Brexit-ul o greseala, acesta fiind cel mai mare grad de dezaprobare inregistrat vreodata dupa ce Marea Britanie a votat, in urma cu patru ani, sa paraseasca Uniunea Europeana, scrie businessinsider.com.
La intrebarea: "In retrospectiva, credeti ca Marea Britanie a avut dreptate sau a gresit sa voteze pentru a parasi Uniunea Europeana?" putin peste jumatate dintre respondenti, respectiv 51% au raspuns "gresit", comparativ cu 38% care au spus "corect", in timp ce 11% au spus "nu stiu".
Dupa ce indecisii au fost exclusi, sondajul a constatat ca 57% din respondenti au spus ca este gresit, comparativ cu doar 43% care au spus ca este corecta decizia iesirii din UE.
Totodata sondajul arata ca 59% dintre acestia considera ca guvernul Johnson gestioneaza "prost" iesirea Regatului Unit din UE, in timp ce 28% spun ca guvernul se descurca "bine", iar 13% "nu stiu".
Sondajul vine in momentul in care Marea Britanie si UE negociaza intens ratificarea unui nou acord de liber schimb inainte ca perioada de tranzitie Brexit sa expire. Ambele parti considera ca trebuie sa ajunga la un acord saptamana viitoare pentru a avea suficient timp pentru a-l pune in aplicare inainte de sfarsitul anului.
Citeste si: Boris Johnson recunoaste ca un acord... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 17:52
Regatul Unit va trebui "sa-si asume consecintele" unei relatii economice mai putin puternice cu UE la finalul procesului de Brexit, a atentionat sambata Angela Merkel, inasprind tonul in conditiile in care negocierile in vederea incheierii unui acord asupra relatiilor viitoare bat pasul pe loc, informeaza AFP.
In conditiile in care guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson vrea sa-si defineasca pozitia de dupa retragerea tarii din UE, "el va trebui apoi, desigur, sa-si asume consecintele - mai exact, o economie mai putin strans legata" de UE, a atentionat cancelarul federal german intr-un interviu acordat mai multor cotidiene europene.
Dupa ce iesit din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit negociaza acum cu Bruxellesul pentru a incerca sa stabileasca o relatie comerciala avantajoasa cu blocul european la sfarsitul perioadei de tranzitie ce se incheie la sfarsitul anului.
Germania va prelua la 1 iulie, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a Consiliului UE.
"Trebuie sa renuntam la ideea ca noi suntem cei care definim ceea ce va dori Regatul Unit. Regatul Unit este cel care defineste si noi, in calitate de UE cu 27 de membri, vom veni cu raspunsul potrivit. Daca Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabila cu cea a UE in materie de mediu, de piata a muncii sau de norme sociale, relatiile noastre vor pierde in intensitate", a subliniat Merkel.
In ceea ce priveste UE, ea se afla in fata unor negocieri dure cu privire la fondul de relansare de 750 de... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 19:24
De cinci ani nu au mai fost proteste in Rusia la adresa regimului Putin. Anexarea Crimeii i-a adus liderului de la Moscova o sustinere de aproape 80 de procente.
O astfel de popularitate ii ofera unui politician o libertate de actiune totala. Si asta s-a si intamplat.
Vladimir Putin a destabilizat Ucraina din cauza ca "Maidanul" l-a alungat de la putere pe fostul presedinte filorus Ianukovici. S-a amestecat in politica europeana si in cea americana, sustinand populismul si incercand sa slabeasca NATO, SUA si Uniunea Europeana. Intr-o mare masura a reusit, dar de duminica soarta lui Vladimir Putin a inceput sa se schimbe.
Doua evenimente diferite petrecute in ziua de 26 martie au generat o noua tendinta in ce priveste evolutia celui mai puternic om al planetei, e vorba de Vladimir Putin, conform Time Magazine si CNN.
Alegerile din Bulgaria au fost castigate de partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul prim-ministru Boiko Borisov. Socialistii erau cotati cu prima sansa, fiind o formatiune politica sponsorizata de Moscova si care si-a facut campanie conform unei strategii dezvoltate de Kremlin, arata un raport al serviciilor secrete bulgare, citat de Wall Street Journal intr-un articol de saptamana trecuta.
A fost o mare surpriza, Bulgaria e vazuta de Putin ca un cal troian in interiorul NATO si UE de unde poate influenta politicile de la Bruxelles, dar poate da peste cap si strategia aliantei nord-atlantice pentru zona Marii Negre.
A doua surpriza... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 17:22
Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii ar avea de profitat daca Marea Britanie ar iesi din Uniunea Europeana, insa un Brexit ar genera haos in Europa, daunand atat acestei tari, cat si celorlalte.
Aceasta este opinia europarlamentarului PNL Marian-Jean Marinescu. Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta sustine ca soarta Uniunii Europene ar trebui sa fie principala temere a romanilor.
Atacul la moneda unica euro, imaginea Europei si presiunile politice asupra UE sunt alte cateva pericole identificate de eurodeputatul roman in situatia unei iesiri a Marii Britanii din Uniune.
Nu in ultimul rand, acesta atrage atentia ca soarta intregii Europe ar putea atarna de lucruri banale de joi, din ziua referendumului.
Citeste si
Cum vor fi afectati muncitorii straini in cazul in care Brexitul va avea locCare ar putea fi efectul Brexit asupra Romaniei
Care ar fi efectele iesirii Marii Britanii din UE si la ce rezultat putem sa ne asteptam in acest moment?
Din ...citeste mai departe despre "Daca Europa se sparge in urma Brexitului, Putin ne mananca pe toti. Care sunt marile pericole - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 07:19
Desi pericolele Grexit si Brexit - iesirea Greciei din zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE - tin prima pagina a ziarelor, o alta amenintare planeaza asupra Europei.
Un sondaj recent la care au raspuns 50 de politicieni si analisti europeni si americani din cadrul grupului Politico Transatlantic Caucus vad in Vladimir Putin principala provocare pe care Europa o are de depasit in perioada urmatoare, arata Politico.
Din raspunsurile oferite de membrii Politico Transatlantic Caucus, Putin iese in evidenta ca o amenintare mai reala decat criza economica.
28 dintre respondenti il considera pe presedintele rus mai amenintator decat economica sovaielnica a continentului.
De asemenea, 44 din 50 de oameni politici si analisti intervievati nu vad o imbunatatire a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia in cursul acestui an.
Alti 15 respondenti au catalogat situatia economica din Europa ca fiind a doua amenintare la adresa securitatii UE, in timp ce ascensiunea partidelor extremiste ocupa locul al treilea, cu 13 voturi.
In ordine urmeaza: criza imigrantilor, amenintarea teroristilor islamisti, Brexit, Grexit si dizolvarea Uniunii Europene.
Schimbare profunda
Sondajul a fost efectuat cu doar cateva zile inaintea deschiderii lucrarilor summit-ului G7 din Germania, pe fondul unor solicitari tot mai dese de ridicare a sanctiunilor impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina.
In opinia unui analist european, participant la sondaj, toata... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 09:30