Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mesajul ambasadorului nostru la Londra pentru romanii care locuiesc in Marea Britanie: Iata ce trebuie sa faca dupa Brexit

Mesajul ambasadorului nostru la Londra pentru romanii care locuiesc in Marea Britanie: Iata ce trebuie sa faca dupa Brexit
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, a transmis un mesaj romanilor care traiesc in UK, in contextul in care astazi este ultima zi a Regatului Unit in Uniunea Europeana.

Ambasadorul spune ca romanii nu au niciun motiv de ingrijorare: pana la sfarsitul anului, se poate calatori in UK cu buletinul, iar conditiile de sedere aici raman neschimbate.

"Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care traiesc, studiaza, muncesc in Regatul Unit. Dupa cum stiti, Regatul Unit al Marii Britanii va iesi in mod oficial din UE. Sunt cateva lucruri importante pe care as dori sa le subliniez.

In primul rand, nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani in UK. Si dupa 31 ianuarie se va putea intra in Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara niciun fel de conditionalitati legate de viza. Veti putea calatori in continuare in aceasta tara.

In al doilea rand, conditiile de sedere in Regatul Unit raman neschimbate. Toti cei care doresc sa traiasca, sa munceasca, sa studieze in Marea Britanie vor putea veni fara niciun fel de impedimente pana la data de 31 decembrie 2020, sub conditia de a se inregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident pana la 30 iunie 2021. Deci practic nu exista, cel putin in aceasta perioada de tranzitie, motive de ingrijorare in ceea ce priveste statutul cetatenilor romani", a declarat Mihalache intr-un mesaj video.

Ambasadorul a subliniat ca cel mai important este pentru romani ca, in perioada de tranzitie, sa obtina acest statut de pre-rezident sau rezident, in functie de timpul petrecut in UK.

"Subliniez faptul ca e important ca, in aceasta perioada de tranzitie, cei care doresc sa se stabileasca aici sa isi dobandeasca acest statut de pre-rezident pentru cei care au o vechime mai mica de 5 ani sau pentru cei care doresc sa vina in continuare, si statutul de rezident pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani, urmand ca dupa aceasta perioada de tranzitie modul de stabilire in UK sa fie reglementat printr-o legislatie speciala", a explicat Mihalache.

Totodata, el a afirmat ca ambasada urmareste orice forma de discriminare la care ar putea fi supusi romanii din Marea Britanie.

"Urmarim in special orice forma de discriminare care ar putea exista la adresa cetatenilor romani, orice fel de exces pe care la un moment dat cineva l-ar putea face, fie ca e vorba de autoritati publice, autoritati de frontiera, fie ca este v ...citeste mai departe despre "Mesajul ambasadorului nostru la Londra pentru romanii care locuiesc in Marea Britanie: Iata ce trebuie sa faca dupa Brexit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 992 ori