Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Mai putin popular decat "Prima casa" sau "Noua casa", programul guvernamental "Prima masina" este cel prin care romanii isi pot lua un autoturism nou beneficiind de garantia statului.
In functie de masina pe care o doresti, statul iti garanteaza achizitia.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cati bani poti sa iei pentru o masina noua.
Cati bani poti sa iei in functie de automobil:
* autovehicul clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere interna), avand un pret de achizitie de maxim 50.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 5% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul hibrid, avand un pret de achizitie de maxim 100.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 25% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul electric hibrid (plug-in), pretul de achizitie este de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, iar valoarea avansului minim este de 30% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul pur electric, pret de achizitie - maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, iar avansul minim este de 30% din pretul de achizitie al autoturismului;
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te pregatesti... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 09:30
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Peste 6.650 de romani s-au inscris pana in acest moment in cadrul programului "Casa Eficienta Energetic" pentru a intra in posesia primei de de 15.000 de euro in vederea izolarii locuintelor, arata Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-un comunicat dat publicitatii.
In primele patru minute de la startul programului - in data de 15 septembrie - in aplicatia online au fost inscrise 340 de dosare. Pana la ora actuala, 6.657 de romani s-au inscris in prima sesiune a acestui program, iar inscrierile continua pana la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei, potrivit site-ului StirileProtv.ro.
"Ne bucuram ca Romania incepe sa-si gandeasca locuintele in cheia eficientei energetice. Vrem ca prin acest program sa reducem consumul de energie din casele romanilor si emisiile de gaze cu efect de sera", mentioneaza ministerul de resort.
Proprietarii de case din intreaga tara pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru cresterea cu o clasa energetica a propriilor locuinte.
Prima energetica acopera 60% din valoarea fiecarei investitii si poate fi folosita pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Ce trebuie sa contina dosarul
...citeste mai departe despre "Programul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 21:34
Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea finanta, incepand cu 2016, impreuna cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), diverse proiecte de infrastructura.
Anuntul a fost facut de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, in timpul unei vizite in China.
Chakrabarti sustine ca anul viitor, cele doua banci si-ar putea uni fortele pentru a sustine financiar investitii majore in infrastructura, relateaza portalul Out-Law.
Proiecte ambitioase
Intr-un interviu acordat gentiei China News, presedintele BERD a afirmat ca asocierea celor doua institutii bancare ar permite finantarea unor proiecte de amploare in diferite regiuni din Europa si Asia.
"Ceea ce mi-as dori sa reusesc anul viitor, cand AIIB va fi operationala, este sa asiguram cofinantarea a doua sau trei proiecte importante. Este telul nostru principal.
Sigur, colaborarea se poate extinde si in alte domenii, dar cofinantarea proiectelor de investitii in infrastructura ar reprezenta un start bun", a explicat Suma Chakrabarti.
BERD si AIIB opereaza in mod similar, crede presedintele bancii europene, ceea ce ar permite celor doua institutii sa conlucreze in finantarea unor proiecte majore.
Chakrabarti vede oportunitati investitionale deosebite in finantarea infrastucturii din marile orase, incluzand gestionarea deseurilor, alimentarea cu apa, transport public si iluminatul stradal.
BERD a luat fiinta la inceputul anilor '90 ca o institutie financiara menita sa... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 16:19
2Odata cu aparitia Bancii Asiei pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), polul de putere al lumii financiare pare sa se mute dinspre Washington spre Beijing.
Noua banca internationala creata de China a atras in scurt timp in randul membrilor peste 57 de tari de pe diverse continente, in ciuda opozitiei fatise a oficialilor americani.
Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridica din ce in ce mai mult semne de intrebare in privinta eficientei FMI, pe masura ce analistii cred ca asistam la o schimbare a polilor de influenta in peisajul decizional din economia globala, remarca reporterii Euronews.
57 de decidenti
Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui sa asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, avand si dreptul de a stabili regulile dupa care banca isi va desfasura activitatea.
Scopul principal al institutiei ramane asigurarea suportului financiar pentru constructia drumurilor, cailor ferate, aeroporturilor si a altor proiecte de infrastructura pe continentul asiatic.
Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal si luarea deciziilor. Membrii asociati pot vota pentru sustinerea sau modificarea acestora.
Sapte state arabe s-au alaturat proiectului, Egiptul detinand statutul de membru fondator, in timp ce Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Quatar, Iordania, Oman si Kuweit sunt membri asociati.
Din Uniunea Europeana, nu mai putin de 17 state au ales sa obtina statutul de membru... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 18:00
3Proiectele propuse de statele membre spre a fi garantate prin fondul european de investitii instituit de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, sunt o ilustrare a modului in care noile state care au aderat la UE au reusit sa treaca la un nou nivel de dezvoltare prin folosirea banilor europeni sau resurse proprii.
Polonia se afla la un alt nivel de dezvoltare, acum proiectele sale se concentreaza in domeniul uniunii energetice, a reabilitarii si construirii caii ferate, a sistematizarii transportului urban pentru a fi mai modern si mai ecologic.
Revitalizarea sectorului siderurgic, a politicii post-industriale sunt alte obiective ale Guvernului de la Varsovia.
Prin contrast, Romania inca este concentrata pe construirea de ...citeste mai departe despre "Romania si celelalte state estice, in programul de investitii Juncker" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 07:58