Fermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, marti, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.
"Mi se pare o pierdere pentru producatorii agricoli din Romania pentru ca, din punct de vedere al volumului productiei pe care o reprezinta, ar putea sa joace un rol mult mai important daca ar fi mai organizati, nu doar din punct de vedere juridic, ci si al capacitatii de a colecta si de a stoca productia agricola pentru a negocia direct pe piata comercializarea acestei productii. Cresterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare si stocare a productiei ar putea duce la o crestere a valorii adaugate a productiei de materie prima pentru agricultorii romani, adica o parte mai mare din pret sa le ramana lor", a spus Dacian Ciolos.
Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca aceasta problema se regaseste, in special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare si nu sunt asociati, ei fiind nevoiti sa-si vanda productia inca din campania agricola de recoltare.
"Obiectivul nostru prin PAC si prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de productie si astfel fermierii pot sa aiba o sansa mai mare atunci cand isi negociaza preturile. Este un pret cand negociezi o cantitate mica si... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:34
Agricultura nevoie si de intermediari, dar problema este cine sunt acestia si cat costa intermedierea, a declarat luni intr-o conferinta comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a mentionat ca in majoritatea statelor UE intermediarii sunt tot producatorii agricoli.
"Este nevoie de intermediari in agricultura, pentru ca este nevoie de cineva care sa colecteze productia, sa o stocheze, sa o depoziteze undeva si de acolo sa o distribuie in retelele de comercializare. Problema este cine face treaba asta si cat costa", a afirmat comisarul european.
El a spus ca in marea majoritate a statelor membre din Uniunea Europeana intermediarii sunt tot producatorii agricoli.
"Ei produc individual legumele si fructele la ei in ferma si pe urma organizatia lor de producatori este cea care colecteaza productia, cea care o stocheaza si negociaza distributia cu marile retele de magazine", a adaugat Ciolos.
El a adaugat ca ceea ce lipseste in Romania este stimularea producatorilor de a se organiza.
"Pe de alta parte, daca nu vinzi cu factura, nu ai cum sa ajungi pe etajerele hipermarketurilor, oricata productie ai avea", a afirmat comisarul european.
Ciolos a adaugat ca singura modalitate de a elimina intermediarii este sa fie puti alti intermediari in locul lor, iar acestia sa fie producatorii. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 16:52
Romania este singurul stat membru din cele 27 care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile europene, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.
"Romania este singurul stat membru din cele 27 - din iulie vor fi 28 pentru ca intra si Croatia - care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile si federatiile europene. Aici cred ca ministerul va poate ajuta, dar cred ca si dumneavoastra va puteti ajuta sa faceti mai mult in zona asta.
In primul rand trebuie sa va intelegeti intre diferitele organizatii si federatii nationale, sa va gasiti oameni reprezentativi care sa-si poata vorbi despre politica agricola acolo, nu numai in engleza, franceza ci si in romana, pentru ca organizatia europeana a producatorilor agricoli - COPA-COGECA era dispusa sa asigure traducere si in limba romana, numai sa fie prezente si asociatiile agricultorilor din Romania. In primul rand sa va intelegi si in al doilea rand sa gasiti modalitatea de sustinere financiara pentru o astfel de prezenta", a spus comisarul european.
Acesta a precizat ca in mod sigur Guvernul poate sa ajute cu o sustinere financiara, insa "multe sectoare din agricultura au suficienta forta economica pentru a sustine financiar prezenta la Bruxelles".
Romania a fost exclusa in 2011 din COPA-COGECA intrucat Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR),... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 13:55