Din cele 7.726 de societati privatizate dupa 1990, doar 22,32% dintre ele mai sunt active si au peste 10 angajati, potrivit unui studiu realizat de economistul Cristina Chiriac, presedinte al Asociatiei Nationale a Antreprenorilor (ANA).
Nici nu e de mirare: fostele companii ale epocii comuniste s-au confruntat, imediat dupa Revolutie, cu mai multe probleme.
Printre acestea se numara lipsa de competitivitate, lipsa de tehnologie, pachete de privatizare ingreunate de prevederi cu caracter social, incompetenta sau reaua credinta a celor care au ales metodele de vanzare, precum si imprevizibilitatea legislativa.
In 25 de ani, numai putin de 100 de legi au reglementat schimbul de proprietate.
Facand abstractie de performante (daca sunt pe pierdere sau daca inregistreaza profit), Cristina Chiriac a ...citeste mai departe despre "Tabloul ingrijorator al privatizarilor din Romania, dupa un sfert de secol de capitalism" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 07:17
Ofertele preliminare si neangajante pentru privatizarea Postei Romane vor fi depuse pana la 30 iunie 2014, dupa ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumparat de niciun investitor, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala .
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) anunta ca data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), stabilita la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2014, ora 12.00", se arata intr-un anunt al ministerului.
Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani. In baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislatia privatizarii societatilor comerciale, Posta Romana poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu pana in octombrie 2015.
CNPR trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.
Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.
La finele lunii mai, datoriile totale ale Postei insumau 650 milioane de lei.
Prin prelungirea termenului de privatizare, asa cum s-a stabilit de catre Guvern,... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 17:36
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Privatizarile au fost in proportie de 80% un esec iar Romania ar fi trebuit sa aiba astazi un PIB de cel putin trei ori mai mare decat cel actual, considera presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.
"Nu vrem sa recunoastem ca, din pacate, privatizarile au fost in proportie de 80% un esec. Dupa cum nu vrem sa recunoastem ca, iata, vindem actiuni la companii strategice, in perioada de criza, in contextul in care capital autohton nu exista. Nu vrem sa recunoastem ca aveam prea putin solutii de dezvoltare cu care sa ne laudam astazi. Totul e impus de-afara. Fond Monetar, cu restrictii bugetare, de natura salariala", a declarat Vacaroiu, prezent la aniversarea a 100 de ani de la infiintarea Academiei de Studii Economice.
El a apreciat ca de-a lungul acestor ani o preocupare a fost legata de desfiintarea controlului, ajungandu-se astazi la situatii "incredibile", in care se spune ca Hidroelectrica este in insolventa.
"Din pacate, trebuie sa recunoastem ca am distrus mult, mult mai mult decat era necesar. Astazi ar fi trebuit sa vorbim despre o Romanie cu un PIB de cel putin de trei ori mai mare decat cel de astazi. Pur si simplu, au disparut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% in zona vestica. Cu prea mare usurinta, incepand din 90 incoace am acceptat prea multe sfaturi de afara, spre binele nostru si binele a dus la situatia de astazi a Romaniei", a afirmat presedintele Curtii de Conturi.
Nicolae Vacaroiu a subliniat... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:24
Romania isi pune sperantele in programul de privatizare, esential pentru diversificarea ofertei si a lichiditatilor pe bursa, dar atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, potrivit analistilor citati de Financial Times.
"Vietile noastre ar trebui sa depinda mai putin de politicieni si mai mult de economia reala", a declarat Dragos Valentin Neascu, director general al Erste Asset Management in Bucuresti.
Tipul de libertate dorit de Neacsu necesita dezvoltarea pietei financiare, unul dintre motivele pentru care el considera ca intrarea in zona euro este inca importanta pentru Romania, indiferent care ar fi dificultatile din regiune.
"Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante. Sunt mai importante decat euro in sine. Astfel vom deveni mai predictibili, ca emitenti de obligatiuni. Atunci, companiile se vor putea finanta pe piata locala si internationala", a spus Neacsu.
Pentru moment insa, interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Tara se afla in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Romania este clasificata mai mult ca o tara de frontiera decat ca tara emergenta, astfel ca rateaza fluxul principal de investitii. Totusi, in randul pietelor de frontiera, este vazuta ca una dintre optiunile mai putin atractive.
"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania din nefericire nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive.... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 17:25
Sase companii la care statul este actionar majoritar vor intra in procesul de privatizare in prima jumatate a anului 2013, a declarat, miercuri, Ion Pisc, prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).
Aceste companii sunt Complexul energetic Oltenia, Complexul energetic Hunedoara, Electrocentrale Bucuresti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Electrica.
"In cazul Complexului energetic Oltenia, spre exemplu, cifra de afaceri anuala depaseste un miliard de euro, combinatul producand 1/3 din energia necesara tarii", a afirmat Ion Pisc.
Potrivit acestuia, in cazul companiilor de stat care inregistreaza profit nu este recomandabila vanzarea pachetului majoritar de actiuni, ci doar vanzarea unor pachete minoritare.
Procese de privatizare aflate in derulare in Romania
Cel mai recent proces de privatizare din Romania a fost cel al companiei Oltchim masura ceruta de reprezentantii Fondului Monetar International in cadrul acordului cu Romania.
Privatizarea combinatului chimic din Valcea a fost anulata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declarand ca Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
Diaconescu nu a semnat. Privatizarea Oltchim a fost anulata
Si premierul Victor Ponta a precizat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:20
Delegatia Fondului Monetar International s-a aratat nemultumita de intarzierea procesului de privatizare la TAROM si CFR Marfa, in cursul discutiilor de luni cu oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).
Potrivit reprezentantilor Ministerului, care au participat la discutii, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.
La CFR Marfa, procesul trebuia finalizat in luna octombrie a acestui an, dupa ce compania negocia o schema de anulare a arieratelor si casa un numar de 3.000 de vagoane, proces prevazut pentru sfarsitul acestei luni. Publicarea anuntului de vanzare de actiuni trebuia realizata pana la mijlocul lunii iunie.
Privatizarea TAROM urma sa se finalizeze in iunie, iar anterior, respectiv in luna mai, compania ar fi trebuit listata la bursa. Calendarul a fost, insa, intarziat pana in luna noiembrie.
Discutiile au vizat si managementul privat la companiile din subordinea MTI
Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.
In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: zece directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.
Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 14:04
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a trimis vineri Parlamentului Romaniei cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii din cauza unor neclaritati ale textului de lege.
"Prin Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii se extinde categoria bunurilor pe care societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice este actionar majoritar le pot valorifica prin transferare cu titlu gratuit sau prin vanzarea lor.
Astfel, se includ in categoria activelor cu caracter social noi bunuri (bunuri rezultate din receptia partiala a unor obiective de investitii, fara darea in folosinta sau punerea in functiune, scoli) si se detaliaza sintagma "utilitati de interes local sau zonal" (canalizare, sisteme de alimentare cu apa, cu gaze si cu energie electrica cu anexele aferente, drumuri, platforme, poduri, podete, rigole, lacase de cult, cimitire, case parohiale, amenajari canale de garda, precum si amenajari protective contra inundatiilor - canale, diguri si amenajari de albii de rau) care nu apartin domeniului public al statului sau al unei unitati administrativ-teritoriale", se arata in cererea presedintelui interimar.
Totodata, se introduce o noua categorie de bunuri ce pot fi instrainate intitulata "alte bunuri materiale" (mijloace fixe, obiecte de inventar si alte bunuri care intra in... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 11:20
Privatizarile companiilor de stat nu vor produce efecte benefice in economia Romaniei, care va continua sa scada, din cauza faptului ca profiturile ajung in buzunarul unor straini, a declarat la un post privat de televiziune analistul economic Ilie Serbanescu.
"Aceste privatizari sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru ca, daca vedeti, e foarte clar se indreapta numai catre structurile care sunt rentabile si la stat. Deci, nu-mi rezolva nimic in economie, ci iau profiturile mari si le baga unor straini in buzunar. Cu asta nu rezolvam nimic in economie", a declarat Serbanescu.
Potrivit analistului, problema privatizarilor va ingreuna parghiile si instrumentele pe care statul roman le mai are la dispozitie. Analistul s-a referit la capacitatea statului de a derula strategii in sectoarele in care privatizeaza companiile si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu.
"Daca acceptam privatizarile, economia se va duce in continuare in jos si mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu si care nu se dau altora, nici macar in minoritate", a spus Serbanescu.
"Privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine(...) Nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta", scria... mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 13:36